notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nagy gondot okoznak idén a szőlőt pusztító betegségek

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Betegségek támadják meg a szőlőt

Petra

Ez az év a langyos tél és a sok eső miatt nem könnyű a szőlőtermelőknek. A Syngenta szakmai rendezvényén megállapították a szakemberek, hogy idén sokkal jobban oda kell figyelni a növényvédelemre, mint máskor, mert a szőlőt rendesen kikezték a betegségek.

Betegségek

Ez az év nem a szőlőtermelőknek kedvezett, hanem inkább a kártevőknek. A Syngenta szakmai rendezvényén, amelyet borászoknak szerveztek az ország minden táján, éppen ezt a problémát boncolgatták és arra jutottak, hogy ebben az évben sokkal nagyobb energiát kell belefektetni a növényvédelembe, mint máskor. Mivel nagyon enyhe telünk volt, sőt, gyakorlatilag nem is volt telünk, ez remekül kedvezett a kártevőknek és a kórokozóknak, amik a meleg időben csak még tovább erősödtek és szaporodtak. A szőlőtermelőknek most elsősorban a betegségekkel kell megküzdeniük.

Betegségek

Idén nagyon korán, március végén kifakadt a szőlő és alig telt el egy kis idő, máris megjelentek a lisztharmat tünetei. Viszont kifakadás előtt se volt minden rendben, mert akkor meg az ékköves faaraszoló nevű kártevő ellen kellett védekezni. Mindezek ellenére a szőlő továbbra is túl gyorsan fejlődött: május végén már virágzott, június végétől pedig megindult a zendülés. Nádudvari Éva, a Syngenta termékmenedzsere szerint a lisztharmatjárvány okozta a legnagyobb gondot. Április végén Egerben tömeges aszkospóraszóródás történt, majd ezután Szekszárdon is megtalálták ennek a betegségnek a kezdeti tüneteit.

Betegségek

A szakember szerint még soha nem volt ilyen korai tünetészlelés. Az is sok gondot jelent, hogy sokan nem vették komolyan ezeket a kezdődő betegségeket és éppen ezért túl későn kezdtek védekezni, amikor már megjelentek a bogyófertőzések. Viszont nemcsak a korán jelentkező lisztharmat ellen kellett védekezni, hanem megjelent a peronoszpóra is, bár ez a kórokozó nem okozott járványt.

Betegségek

Az amerikai szőlőkabóca szinte minden ültetvényt megtámadott. A csapadékos nyár miatt még a szürke rothadás ellen is védekezni kellett, ami ha elég teret nyer, az nem valami szép látvány. Reménykedhetünk, hogy nem okoztak túl sok kárt ezek a betegségek az idei termésben, de az biztos, hogy érezni lehet majd a hatásukat.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
47 885
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
4 626 487

Gyomaendrõdi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Gyomaendrõd Kossuth u. 45. 5500 Magyarország Tovább

Rovarölo Actara 25 WG

Hosszantartó megoldás burgonyabogár, levéltetvek és tripszek ellen.Hatóanyag: 25%... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek