Így ismerd fel a beteg madarakat, hogy segíteni tudj rajtuk!

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Beteg madarak felismerése

Deformált madarak


Egyes madaraknak természetes deformitásai vannak, például túlnőtt szárnyak, görbe karmok vagy elszíneződött tollak. Más madaraknak régi sérülések miatt hiányozhatnak a lábaik. Bár ezek a váratlan jellemzők megdöbbentőek lehetnek, ha a madár aktív, táplálkozik és egyébként friss seb vagy vérző sérülés nélkül éber, nem beteg, és nincs szüksége segítségre.


Vedlő madarak


A madarak vedlés közben úgy néznek ki, mint egy kupacnyi rendetlenség, csupasz bőrfoltokkal és kopottas tollakkal. A fajtáól függően előfordulhat, hogy a madarak nem tudnak repülni vedlési folyamatuk egy részében, de ez normális. A vedlés több hétig is eltarthat, de ez hozzátartozik a madarak tollazatának megújulásához, és ezalatt nincs szükségük különösebb segítségre.


Kopasz madarak


Egyes madarak, mint például a keselyűk és a kondorok, természetesen kopaszok, míg mások, például sok szajkó, bíboros átmenetileg kopaszok lehetnek. Lehet drasztikus a megjelenésük, de nem utal súlyos betegségre. Hasonlóképpen sok madárnak normális kopasz foltjai vannak, gyakran az arcon és a nyakon, és ezek is normálisak, és nem betegség jelei.


Mivel nagyon sokszor előfordul, hogy a teljesen normális madarak betegség jeleit mutatják, fontos, hogy alaposan megfigyeljük a madarakat, amikor megállapítjuk, hogy betegek-e vagy sem. Csak akkor valószínű, hogy egy madár betegségre utaló nagyon súlyos megjelenési vagy viselkedési jeleket mutat, ha több különböző tünetet mutat egyszerre.


Hogyan segíthetünk a madarak gyógyulásában?


A madarászok számára nehéz lehet beteg madarakat látni az etetőnél, de a betegség a madár életciklusának természetes velejárója. A legerősebb madarak felépülnek, míg a gyengébbek behódolnak a betegségnek. Annak érdekében, hogy a madaraknak erejük legyen felépülni, mi mint madárbarátok az alábbiakat tehetjük:

  • Tartsuk tisztán az etetőket, hogy minimálisra csökkentsük a betegség fertőzésének veszélyét a többi madárra nézve!
  • Az extra energia érdekében magas olajtartalmú friss magot biztosítsunk a kis vendégeinknek!
  • Kínáljunk számos más egészséges ételt, például dióféléket és gyümölcsöket is!
  • Tartsuk biztonságban az etetőteret a ragadozóktól, amelyek elkaphatják az óvatlan madarakat!
  • Adjunk tiszta vizet az itató edényekbe és a madárfürdőbe, hogy a madarak ihassanak!
  • Az elhullott madarakat megfelelően ártalmatlanítsuk a betegségek terjedésének megelőzése érdekében!
  • Azáltal, hogy felismerjük a beteg madarakat, és ennek megfelelően reagálunk, minimálisra csökkenthetjük a megbetegedések számát kerti madárállományunkban és a lehető legtöbbet segíthetünk a nem egészséges madarak felépülésében.
     

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-23

Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat

Eddig nem is sejtett felfedezést tettek kutatók a rókával kapcsolatban. Az ősi argentinok háziállatként tarthatták a rókát? Bizonyíték is van!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-27

Lila hüvelyű borsó: termeszd meg a kertedben a nyár legfinomabb zöldségét!

Termesszünk vagy ültessünk lila hüvelyű borsót, hiszen ez a csodálatosan szép és egészséges növény könnyen megterem szinte bárhol, nézzük a tanácsokat!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-17

Amiért az egész veteményes kert hálás lesz: Így ültess kerti büdöskét

A kerti büdöske (Tagetes) ültetése egyszerű és kiváló választás mind a díszkertek, mind a veteményesek számára. Mutatjuk miért, és hogyan ültess büdőskét!

2024-05-18

Virágok, amelyek különösen jól bírják a nyári hőséget

Virágzó nyár: 5+1 virág, ami nem fél a hőségtől! Színes virágözön a nyárban? Válassz hőálló növényeket! Ismerd meg a legmegbízhatóbb virágokat a forró napokra!

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-03-18

Ezt minden kutyatartónak tudnia kell: így tudod megmenteni kutyádat

Megismerheted ebben a cikkben a leggyakoribb tévhiteket a külső paraziták elleni védekezésről, és megtanulhatod, hogyan óvhatod meg kutyádat egész évben te is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talaj kémhatása

a —>talajoldat savas v. lúgos volta, az oldatban levő H+- és OH_-ionok mennyiségétől... Tovább

Flämingsstern

Tavaszi zab Cél: élelmiszer és takarmány Leírás:A fajta növekedési típusa korai... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Érdekességek