Így ismerd fel a beteg madarakat, hogy segíteni tudj rajtuk!

hirdetes

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek annak érdekében, hogy megakadályozzák a betegség tovaterjedését más madarakra, illetve segítsék a madarak betegségből való felépülését. De honnan tudhatjuk pontosan, ha egy madár beteg?

Beteg madarak felismerése

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat?


A madarak sokféle betegségnek és sérülésnek lehetnek kitéve, ráadásul sokszor a beteg madarak nem tévednek a háztáji madáretetők közelébe. Ha azonban mégis ez történne, két módon ismerhetjük fel a beteg madarat: megjelenése és viselkedése alapján.


Beteg madarak felismerése megjelenés alapján


Nem minden beteg madár mutat betegségre utaló tüneteket, de azok, amelyek igen, könnyen felismerhetők. Az egészséges madár tisztán és épen néz ki, gyakran úgy, mint egy  tökéletes terepkalauzon vagy természetfotón. A tollai a helyükön vannak, a testtartása éber, a szeme pedig tiszta és intelligens. A beteg madarak azonban számos tünetet mutathatnak, például:

 • Tompa, fókuszálatlan szemek
 • Bolyhos vagy gyűrött tollazat, akkor is, ha nincs hideg
 • Duzzadt szemek vagy membránok
 • Nedves vagy kérges szem-, száj- vagy orrváladék
 • Piszkos, matt tollak
 • Hiányzó tollak
 • Látható sérülések, elváltozások vagy sebek


Míg a fizikai megjelenés egyértelműen betegség jele lehet, a kis madaraknál nehéz lehet a tüneteket észlelni, és egyes madarak egyáltalán nem mutatnak testi tüneteket. Ezekben az esetekben a madár viselkedésének tanulmányozása jobb módja annak, hogy felmérjük egészségi állapotát.

hirdetes


Beteg madarak felismerése viselkedés alapján


Az egészséges madár hetyke és éber, mindig aktívan táplálkozik, pásztázik vagy más módon azt csinálja, amit a madarak. Még ha egy madár nem is nagyon mozgékony, akkor is körülnéz, és általában belelát a környezetébe, ha egészséges, és reagál, ha fenyegetve érzi magát. Egy beteg madár viszont szokatlan viselkedést mutathat, például:

 • Légzési nehézségek, vagy puffadás, vagy lihegés
 • Vonakodás vagy képtelenség a megfelelő repülésre
 • Túlzott ivás
 • Túl mozdulatlanul ül, még akkor is, ha közeledünk felé
 • Lelógó szárnyak vagy ferde, bizonytalan testtartás
 • Nyílt helyeken, akár tornácokon vagy teraszokon is pihenhet
 • Sánta
 • Fejlista az egyik oldalon
 • Hunyorog, vagy úgy tűnik, hogy elalszik
 • Más, nyilvánvalóan egészséges madarak felkapják őket


Nem minden madár, amelynél ilyen típusú tünetek jelentkeznek, feltétlenül beteg, de az effajta viselkedések elég szokatlanok ahhoz, hogy óvatosságra intsenek a madarak betegségét illetően.

hirdetes


Madarak, amelyek nem betegek


Vannak esetek, amikor a madarak betegség jeleit mutatják, akár megjelenésük, akár viselkedésük alapján, de valójában egyáltalán nem betegek. Ezekben az esetekben fontos békén hagyni a madarakat, mivel nincs szükségük segítségre, és bármilyen beavatkozás, akármilyen jó szándékú is, inkább hátráltató, mint hasznos lehet.

Madárfiókák


A kölyökmadarak betegnek tűnhetnek bolyhos tollaik, kopasz bőrfoltjaik és túlméretezett szemeik miatt. Még az is előfordulhat, hogy betegen röpködnek, túl gyengék ahhoz, hogy messzire repüljenek, vagy sírjanak a figyelemért. Ez azonban teljesen természetes a fiatal fiókák esetében, és ha egy madárfióka nyilvánvalóan nem szenved súlyos szorongást, békén kell hagyni és a szüleire bízni, hogy megfelelően gondoskodjanak róla.
 

Kisokosunk még nem ért véget, lapozz és olvass tovább!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-03

Mi az a BARF etetés - jót tesz a kutyámnak?

Egyre gyakrabban halljuk a BARF szót, mint kutya diétát: de mi a lényege és vajon minden kutya számára hasznos? A cikkben kiderül minden információ a BARF-ról!

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

2023-02-08

Süss farsangra képviselőfánkot, nem fogod megbánni

Ha már unod a farsangi fánkot, süss helyette képviselőfánkot: ez a habos-babos sütemény sokak kedvence, amit lehetetlen szépen enni, de az íz kárpótol mindenért!

2023-02-06

Tavaszi vadvirágok, melyeket nyugodtan megehetsz

Itt a tavasz lassan, de biztosan és vele együtt nyílnak a szebbnél-szebb virágok is. Tudtad, hogy sok vadvirág ehető? Mutatjuk melyek azok az ehető virágok!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

2022-12-13

5 tipp: Így tartsd kis kedvencedet biztonságban, és nyugalomban Szilveszterkor

A tűzijáték, a hangos zene és a zajok miatt a szilveszter stresszes lehet kedvenced számára ez az éjszaka. Mutatunk néhány tippet, neked és kiskedvencednek!

2023-01-13

Így hosszabbítsd meg kutyád életének aranyéveit

Ha idős a kutyusunk mindig félünk, mikor hagy itt bennünket: ezek az utolsó évek azonban ne félelemmel, hanem szeretettel és sok foglalkozással teljenek!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gazdasági elemzés

az ->értékelés eszköze, amellyel az eredményt létrehozó tényezőket és okokat, azok... Tovább

variáció

a biol.-ban a ->változékonyság mennyiségi és minőségi megnyilvánulása; a kifejezésre. Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Érdekességek