Így ismerd fel a beteg madarakat, hogy segíteni tudj rajtuk!

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

SFV
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek annak érdekében, hogy megakadályozzák a betegség tovaterjedését más madarakra, illetve segítsék a madarak betegségből való felépülését. De honnan tudhatjuk pontosan, ha egy madár beteg?

Beteg madarak felismerése

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat?


A madarak sokféle betegségnek és sérülésnek lehetnek kitéve, ráadásul sokszor a beteg madarak nem tévednek a háztáji madáretetők közelébe. Ha azonban mégis ez történne, két módon ismerhetjük fel a beteg madarat: megjelenése és viselkedése alapján.


Beteg madarak felismerése megjelenés alapján


Nem minden beteg madár mutat betegségre utaló tüneteket, de azok, amelyek igen, könnyen felismerhetők. Az egészséges madár tisztán és épen néz ki, gyakran úgy, mint egy  tökéletes terepkalauzon vagy természetfotón. A tollai a helyükön vannak, a testtartása éber, a szeme pedig tiszta és intelligens. A beteg madarak azonban számos tünetet mutathatnak, például:

 • Tompa, fókuszálatlan szemek
 • Bolyhos vagy gyűrött tollazat, akkor is, ha nincs hideg
 • Duzzadt szemek vagy membránok
 • Nedves vagy kérges szem-, száj- vagy orrváladék
 • Piszkos, matt tollak
 • Hiányzó tollak
 • Látható sérülések, elváltozások vagy sebek


Míg a fizikai megjelenés egyértelműen betegség jele lehet, a kis madaraknál nehéz lehet a tüneteket észlelni, és egyes madarak egyáltalán nem mutatnak testi tüneteket. Ezekben az esetekben a madár viselkedésének tanulmányozása jobb módja annak, hogy felmérjük egészségi állapotát.


Beteg madarak felismerése viselkedés alapján


Az egészséges madár hetyke és éber, mindig aktívan táplálkozik, pásztázik vagy más módon azt csinálja, amit a madarak. Még ha egy madár nem is nagyon mozgékony, akkor is körülnéz, és általában belelát a környezetébe, ha egészséges, és reagál, ha fenyegetve érzi magát. Egy beteg madár viszont szokatlan viselkedést mutathat, például:

 • Légzési nehézségek, vagy puffadás, vagy lihegés
 • Vonakodás vagy képtelenség a megfelelő repülésre
 • Túlzott ivás
 • Túl mozdulatlanul ül, még akkor is, ha közeledünk felé
 • Lelógó szárnyak vagy ferde, bizonytalan testtartás
 • Nyílt helyeken, akár tornácokon vagy teraszokon is pihenhet
 • Sánta
 • Fejlista az egyik oldalon
 • Hunyorog, vagy úgy tűnik, hogy elalszik
 • Más, nyilvánvalóan egészséges madarak felkapják őket


Nem minden madár, amelynél ilyen típusú tünetek jelentkeznek, feltétlenül beteg, de az effajta viselkedések elég szokatlanok ahhoz, hogy óvatosságra intsenek a madarak betegségét illetően.


Madarak, amelyek nem betegek


Vannak esetek, amikor a madarak betegség jeleit mutatják, akár megjelenésük, akár viselkedésük alapján, de valójában egyáltalán nem betegek. Ezekben az esetekben fontos békén hagyni a madarakat, mivel nincs szükségük segítségre, és bármilyen beavatkozás, akármilyen jó szándékú is, inkább hátráltató, mint hasznos lehet.

Madárfiókák


A kölyökmadarak betegnek tűnhetnek bolyhos tollaik, kopasz bőrfoltjaik és túlméretezett szemeik miatt. Még az is előfordulhat, hogy betegen röpködnek, túl gyengék ahhoz, hogy messzire repüljenek, vagy sírjanak a figyelemért. Ez azonban teljesen természetes a fiatal fiókák esetében, és ha egy madárfióka nyilvánvalóan nem szenved súlyos szorongást, békén kell hagyni és a szüleire bízni, hogy megfelelően gondoskodjanak róla.
 

Kisokosunk még nem ért véget, lapozz és olvass tovább!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-23

Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat

Eddig nem is sejtett felfedezést tettek kutatók a rókával kapcsolatban. Az ősi argentinok háziállatként tarthatták a rókát? Bizonyíték is van!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-22

Ezzel az egyszerű trükkel megduplázhatod a bazsalikom termésedet

Duplázd meg te is a bazsalikom termésedet, ráadásul egy nagyon egyszerű trükkel, ami valóban segít, hogy még több, ízletes bazsalikom termésed legyen neked is!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

2024-04-22

Sárgul a leander levele? Egyszerűen kezelheted, ha időben elkezded

Mit csinálj, ha sárgul a leander levele? Ezek a szekértői tanácsok segítenek pikk-pakk rendbe szedni ezt a csodaszép virágot. Mutatjuk mit alkalmazz azonnal!

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-03-18

Ezt minden kutyatartónak tudnia kell: így tudod megmenteni kutyádat

Megismerheted ebben a cikkben a leggyakoribb tévhiteket a külső paraziták elleni védekezésről, és megtanulhatod, hogyan óvhatod meg kutyádat egész évben te is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

magzatmirigy (csecsemőmirigy, kedezmirigy)

lebenyes felépítésű —>belső elválasztású mirigy, fiatal korban hormonja gátolja a... Tovább

bárányok tenyésztésbe vétele

nagymértékben függ az állatok korától, fejlettségétől, testtömegétől, továbbá az adott... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Érdekességek