Így ismerd fel a beteg madarakat, hogy segíteni tudj rajtuk!

hirdetes

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

SFV

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek annak érdekében, hogy megakadályozzák a betegség tovaterjedését más madarakra, illetve segítsék a madarak betegségből való felépülését. De honnan tudhatjuk pontosan, ha egy madár beteg?

Beteg madarak felismerése

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat?


A madarak sokféle betegségnek és sérülésnek lehetnek kitéve, ráadásul sokszor a beteg madarak nem tévednek a háztáji madáretetők közelébe. Ha azonban mégis ez történne, két módon ismerhetjük fel a beteg madarat: megjelenése és viselkedése alapján.


Beteg madarak felismerése megjelenés alapján


Nem minden beteg madár mutat betegségre utaló tüneteket, de azok, amelyek igen, könnyen felismerhetők. Az egészséges madár tisztán és épen néz ki, gyakran úgy, mint egy  tökéletes terepkalauzon vagy természetfotón. A tollai a helyükön vannak, a testtartása éber, a szeme pedig tiszta és intelligens. A beteg madarak azonban számos tünetet mutathatnak, például:

 • Tompa, fókuszálatlan szemek
 • Bolyhos vagy gyűrött tollazat, akkor is, ha nincs hideg
 • Duzzadt szemek vagy membránok
 • Nedves vagy kérges szem-, száj- vagy orrváladék
 • Piszkos, matt tollak
 • Hiányzó tollak
 • Látható sérülések, elváltozások vagy sebek


Míg a fizikai megjelenés egyértelműen betegség jele lehet, a kis madaraknál nehéz lehet a tüneteket észlelni, és egyes madarak egyáltalán nem mutatnak testi tüneteket. Ezekben az esetekben a madár viselkedésének tanulmányozása jobb módja annak, hogy felmérjük egészségi állapotát.

hirdetes


Beteg madarak felismerése viselkedés alapján


Az egészséges madár hetyke és éber, mindig aktívan táplálkozik, pásztázik vagy más módon azt csinálja, amit a madarak. Még ha egy madár nem is nagyon mozgékony, akkor is körülnéz, és általában belelát a környezetébe, ha egészséges, és reagál, ha fenyegetve érzi magát. Egy beteg madár viszont szokatlan viselkedést mutathat, például:

 • Légzési nehézségek, vagy puffadás, vagy lihegés
 • Vonakodás vagy képtelenség a megfelelő repülésre
 • Túlzott ivás
 • Túl mozdulatlanul ül, még akkor is, ha közeledünk felé
 • Lelógó szárnyak vagy ferde, bizonytalan testtartás
 • Nyílt helyeken, akár tornácokon vagy teraszokon is pihenhet
 • Sánta
 • Fejlista az egyik oldalon
 • Hunyorog, vagy úgy tűnik, hogy elalszik
 • Más, nyilvánvalóan egészséges madarak felkapják őket


Nem minden madár, amelynél ilyen típusú tünetek jelentkeznek, feltétlenül beteg, de az effajta viselkedések elég szokatlanok ahhoz, hogy óvatosságra intsenek a madarak betegségét illetően.

hirdetes


Madarak, amelyek nem betegek


Vannak esetek, amikor a madarak betegség jeleit mutatják, akár megjelenésük, akár viselkedésük alapján, de valójában egyáltalán nem betegek. Ezekben az esetekben fontos békén hagyni a madarakat, mivel nincs szükségük segítségre, és bármilyen beavatkozás, akármilyen jó szándékú is, inkább hátráltató, mint hasznos lehet.

Madárfiókák


A kölyökmadarak betegnek tűnhetnek bolyhos tollaik, kopasz bőrfoltjaik és túlméretezett szemeik miatt. Még az is előfordulhat, hogy betegen röpködnek, túl gyengék ahhoz, hogy messzire repüljenek, vagy sírjanak a figyelemért. Ez azonban teljesen természetes a fiatal fiókák esetében, és ha egy madárfióka nyilvánvalóan nem szenved súlyos szorongást, békén kell hagyni és a szüleire bízni, hogy megfelelően gondoskodjanak róla.
 

Kisokosunk még nem ért véget, lapozz és olvass tovább!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-08

Kardszárnyú delfinek támadtak meg és süllyesztettek el egy egész hajót

Hiába, a tenger nagyon veszélyes! Egy egész hajót süllyesztettek el kardszárnyú delfinek, azaz gyilkos bálnák, szerencsére a rajta utazók megmenekültek!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-08-09

5 romantikus randi ötlet, amelyet a szabadban fedezhet fel

Összegyűjtöttünk 5 szabadtéri romantikus randevúzási ötletet, amelyek felülmúlják a filmet és a rágcsálást. Mutatjuk hova vidd el szíved választottját!

2022-08-08

Izgalmas programok a Balatonnál augusztus 8. és 14. között – Hangulatos koncertek, korzózás és fesztivál! Ez vár a Balatonon augusztus második hetében!

Programot keresel a Balaton körül augusztus 8. és 14. között? Akkor jó helyen jársz, most összegyűjtöttük neked a legjobb balatoni programokat augusztusra!

2022-08-08

Melegebb és hűvösebb napokon is tökéletes kirándulási lehetőség a Balaton-felvidék középkori erődítményét meglátogatni!

A Balatoni felvidék nyugati részén, egy magányos hegycsúcs tetején találhatjuk az ország egyik legszebb középkori erődjét, a Sümegi várat. Kirándulás Sümeg

2022-08-08

Éld át a kora-újkori Eger hangulatát! Vár a XXVI. Végvári Vigasságok!

Eger legkülönlegesebb korabeli programját idén is megrendezik, immár huszonhatodik alkalommal vehetünk részt a Végvári Vigasságokon az Egri Vár vendégségében!

2021-02-03

Minden, amit a macskák betegségéről tudni kell a téli időszakban

A tél a macskák számára is előidézhet néhány megbetegedést, ezek leírását, felismerését és kezelési módot gyűjtöttük össze, így cicád egészséges maradhat.

2022-04-13

Nagy veszélyben vannak a kutyatulajdonosok- emberekre is veszélyes kór terjed

Belegondolni is rossz, hogy milyen hatalmas veszélynek vannak kitéve az óvatlan kutyatulajdonosok, ugyanis egy súlyos kórt is terjeszthetnek kis kedvenceik.

További cikkek ebben a témában


Advent

  Adventi készülődés időszaka azt jelenti, hogy hamarosan itt a karácsony, a... Tovább

vérfolyadékpótlás

Nagyobb mennyiségű vérveszteség esetén a vérmennyiség legcélszerűbb vérátömlesztéssel... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Érdekességek