Így termeszthetsz beltérben is szamócát akár egész évben!

Hogyan termessz szamócát beltéren – egy napsütötte konyhai ablakpárkány tökéletes hely ezeknek az ízletes gyümölcsöknek

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A szamóca sikeresen termeszthető beltérben, feltéve, hogy megadjuk a növényeknek a virágzáshoz szükséges hőt és fényt. Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a hasznos információkat, amik szükségesek a szamóca beltéri termesztéséhez.

szamóca termesztés

Így termesszünk szamócát beltérben

Ha beltérben szeretnél epret termeszteni, akkor élvezheted a finom gyümölcsök potenciális egész éves betakarítását. Míg a déli fekvésű ablak, a napozószoba vagy a zárt elülső veranda képes biztosítani a fényt nyáron, valószínűleg mesterséges termesztőlámpákra lesz szükséged, hogy a növények a téli hónapokban a szükséges fényt biztosítsák.

A szamóca termesztésének megtanulása azt jelenti, hogy finom gyümölcsök és saját termesztésű növények széles választékát termeszthetjük, amelyek lédúsabbak és ízletesebbek, mint bármelyik boltban vásárolt termék. Ha zárt térben szeretnél epret termeszteni, ez próbatétel lehet, de a jutalom meghaladhatja a kihívást.

TERMESZTHETÜNK BELTÉRI EPRET?


A szamócát rendszeresen termesztik zárt térben üvegházakban vagy polialagútokban, mivel a termelők kihasználhatják azt a meleg és védett környezetet, amelyet ezek a szerkezetek kínálnak növényeik számára.

Bonyolultabb lehet a szamócát otthon beltérben termeszteni, bár ez lehetséges, ha újra meg tudjuk teremteni azokat a körülményeket, amelyekben növekedni szeretnének. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő hő- és fényszint egyre fontosabb. A növényeknek olyan helyen kell lenniük, ahol napi 6-8 órányi közvetlen napfényt, vagy 12-16 órányi mesterséges megvilágítást biztosítanak számukra, ha növényi lámpákat használnak a megvilágítás kiegészítésére. A déli fekvésű napozószoba, zárt veranda vagy napos ablakpárkány elegendő napfényt biztosít számukra, bár a téli hónapokban nehéz lehet ezt a szintet elérni.

Létfontosságú a növényeink szükségleteinek megfelelő megértése, ha beltéren próbálunk termeszteni. Ugyanakkor van néhány jó előnye annak, ha epret termesztünk beltéren. A szamóca beltéri termesztésének előnyei közé tartozik, hogy egész évben friss, növényvédőszer-mentes gyümölcshöz juthatunk, és jobban kontrollálhatjuk a környezetet és annak hőmérsékletét, páratartalmát és fényét.

Másrészt azonban valódi kihívások és hátrányok is vannak a szamóca beltéri termesztésében, például a költségeket, a beállítási erőfeszítéseket, karbantartás és korlátozott hozam. Be kell fektetni a növényvilágításba, a táptalajba és az ültetőgépekbe vagy más termesztőrendszerbe. A beltéri kert kialakítása után továbbra is rendszeresen fel kell töltenie a vizet, és tápanyagokkal kell ellátnia a növényeket. A virágokat is kézi beporzásra van szükség ahhoz, hogy gyümölcsöt hozzanak. És hacsak nem fektet be egy jó minőségű berendezésbe, a hozam valószínűleg korlátozott a szabadban termesztett növényekhez képest.

HOGYAN TERMESSZÜNK BELTÉRI EPRET


Ha epret ültetünk beltéri termesztésre, használhat magról, meglévő epernövények tenyésztőiből nevelt növényeket, vagy boltban vagy online vásárolt fiatal növényeket.

Az epernövényeket gyakran csupasz gyökérrel vásárolják meg és szállítják ki a kiskereskedőktől tavasszal, és az első szezonban azonnal elültethetők. A magról vagy tenyésztőből termesztett növények csak a második évben hoznak termést. Ügyelj arra, hogy olyan eperfajtákat válassz, amelyek alkalmasak konténeres termesztésre.

Válassz egy méretes edényt az eper beltéri cserépben történő termesztéséhez, ideális esetben körülbelül 12 hüvelyk széles és 12 hüvelyk mély. A szamóca beltéri termesztésének legjobb módja a függőkosarak, cserepek vagy hidroponikus intelligens kertek használata.

Győződj meg arról, hogy a kiválasztott tartályon megfelelő nyílások vannak a vízelvezetéshez. Ha beltérben használsz edényeket, ne felejts el egy tálcát helyezni az edény alá, hogy összegyűjtsd a vízelvezető lyukakon távozó felesleges vizet.

Töltsük meg a tartályt szerves anyagokban gazdag virágfölddel. Az eper inkább a laza virágkomposztot részesíti előnyben, amely megtartja a vizet, és jól levezeti a felesleget. Tegyünk bele egy marék lassú felszabadulású általános műtrágyát a virágcserépbe.

Ültessünk legfeljebb három epernövényt egy 12 hüvelykes cserépbe vagy függőkosárba. Ügyelj arra, hogy minden növény úgy üljön, hogy a koronája közvetlenül a talajfelszín felett legyen.

Jól öntözzük meg a tartályt. Az eper nedves talajra vágyik, de nem ázott komposztra, ezért rendszeresen ellenőrizzük, mikor kell öntözni a növényeket. A cserepek gyorsabban kiszáradnak, mint a szabadban lévő talaj.

Helyezzük az edényt olyan helyre, ahol naponta legalább 6-8 óra közvetlen napfény éri. A világítás kiegészíthető mesterséges világítással, például fluoreszkáló vagy halogén lámpákkal. Ha termesztőlámpákat használnak, azoknak egyenletes fényt kell biztosítaniuk a növényeken, ezért fontoljuk meg a növények néhány naponkénti forgatását, hogy egyenletesen ki legyenek téve a természetnek. 

A beltéri cserepes növényeknél fontos tudni, hogy mikor kell trágyázni az epret. Az ültetéskor az általános műtrágyával együtt néhány hetente etessük a növényeket folyékony általános műtrágyával. Amikor megjelennek az első virágok, hetente vagy kéthetente használjon magas káliumtartalmú műtrágyát, például paradicsomot.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-21

Termeszd ezt a csodás virágot a pillangók számára és ellepik a kertedet

Ültess ernyős verbénát a kertedbe, hogy hosszú virágzási időszaka alatt vonzza a pillangókat és más beporzó rovarokat. Ismerd meg gondozását és előnyeit!

2024-06-21

Így védd a kerted a katicabogarak segítségével

Fedezd fel, hogyan védd meg kerted természetes módon katicabogarak segítségével! Tanuld meg, hogyan vonzd be és tartsd meg ezeket a hasznos rovarokat.

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyenge méreg jelzésű növényvédő szerek

azok a növényvédő szerek, amelyekből állatkísérletekben (ált. patkányon) szájon át... Tovább

Tamási Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Tamási Szabadság u. 54. 7090 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés