Így termeszthetsz beltérben is szamócát akár egész évben!

hirdetes

Hogyan termessz szamócát beltéren – egy napsütötte konyhai ablakpárkány tökéletes hely ezeknek az ízletes gyümölcsöknek

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A szamóca sikeresen termeszthető beltérben, feltéve, hogy megadjuk a növényeknek a virágzáshoz szükséges hőt és fényt. Ebben a cikkben összegyűjtöttük azokat a hasznos információkat, amik szükségesek a szamóca beltéri termesztéséhez.

szamóca termesztés

Így termesszünk szamócát beltérben

Ha beltérben szeretnél epret termeszteni, akkor élvezheted a finom gyümölcsök potenciális egész éves betakarítását. Míg a déli fekvésű ablak, a napozószoba vagy a zárt elülső veranda képes biztosítani a fényt nyáron, valószínűleg mesterséges termesztőlámpákra lesz szükséged, hogy a növények a téli hónapokban a szükséges fényt biztosítsák.

A szamóca termesztésének megtanulása azt jelenti, hogy finom gyümölcsök és saját termesztésű növények széles választékát termeszthetjük, amelyek lédúsabbak és ízletesebbek, mint bármelyik boltban vásárolt termék. Ha zárt térben szeretnél epret termeszteni, ez próbatétel lehet, de a jutalom meghaladhatja a kihívást.

TERMESZTHETÜNK BELTÉRI EPRET?


A szamócát rendszeresen termesztik zárt térben üvegházakban vagy polialagútokban, mivel a termelők kihasználhatják azt a meleg és védett környezetet, amelyet ezek a szerkezetek kínálnak növényeik számára.

Bonyolultabb lehet a szamócát otthon beltérben termeszteni, bár ez lehetséges, ha újra meg tudjuk teremteni azokat a körülményeket, amelyekben növekedni szeretnének. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő hő- és fényszint egyre fontosabb. A növényeknek olyan helyen kell lenniük, ahol napi 6-8 órányi közvetlen napfényt, vagy 12-16 órányi mesterséges megvilágítást biztosítanak számukra, ha növényi lámpákat használnak a megvilágítás kiegészítésére. A déli fekvésű napozószoba, zárt veranda vagy napos ablakpárkány elegendő napfényt biztosít számukra, bár a téli hónapokban nehéz lehet ezt a szintet elérni.

Létfontosságú a növényeink szükségleteinek megfelelő megértése, ha beltéren próbálunk termeszteni. Ugyanakkor van néhány jó előnye annak, ha epret termesztünk beltéren. A szamóca beltéri termesztésének előnyei közé tartozik, hogy egész évben friss, növényvédőszer-mentes gyümölcshöz juthatunk, és jobban kontrollálhatjuk a környezetet és annak hőmérsékletét, páratartalmát és fényét.

hirdetes

Másrészt azonban valódi kihívások és hátrányok is vannak a szamóca beltéri termesztésében, például a költségeket, a beállítási erőfeszítéseket, karbantartás és korlátozott hozam. Be kell fektetni a növényvilágításba, a táptalajba és az ültetőgépekbe vagy más termesztőrendszerbe. A beltéri kert kialakítása után továbbra is rendszeresen fel kell töltenie a vizet, és tápanyagokkal kell ellátnia a növényeket. A virágokat is kézi beporzásra van szükség ahhoz, hogy gyümölcsöt hozzanak. És hacsak nem fektet be egy jó minőségű berendezésbe, a hozam valószínűleg korlátozott a szabadban termesztett növényekhez képest.

HOGYAN TERMESSZÜNK BELTÉRI EPRET


Ha epret ültetünk beltéri termesztésre, használhat magról, meglévő epernövények tenyésztőiből nevelt növényeket, vagy boltban vagy online vásárolt fiatal növényeket.

Az epernövényeket gyakran csupasz gyökérrel vásárolják meg és szállítják ki a kiskereskedőktől tavasszal, és az első szezonban azonnal elültethetők. A magról vagy tenyésztőből termesztett növények csak a második évben hoznak termést. Ügyelj arra, hogy olyan eperfajtákat válassz, amelyek alkalmasak konténeres termesztésre.

Válassz egy méretes edényt az eper beltéri cserépben történő termesztéséhez, ideális esetben körülbelül 12 hüvelyk széles és 12 hüvelyk mély. A szamóca beltéri termesztésének legjobb módja a függőkosarak, cserepek vagy hidroponikus intelligens kertek használata.

Győződj meg arról, hogy a kiválasztott tartályon megfelelő nyílások vannak a vízelvezetéshez. Ha beltérben használsz edényeket, ne felejts el egy tálcát helyezni az edény alá, hogy összegyűjtsd a vízelvezető lyukakon távozó felesleges vizet.

hirdetes

Töltsük meg a tartályt szerves anyagokban gazdag virágfölddel. Az eper inkább a laza virágkomposztot részesíti előnyben, amely megtartja a vizet, és jól levezeti a felesleget. Tegyünk bele egy marék lassú felszabadulású általános műtrágyát a virágcserépbe.

Ültessünk legfeljebb három epernövényt egy 12 hüvelykes cserépbe vagy függőkosárba. Ügyelj arra, hogy minden növény úgy üljön, hogy a koronája közvetlenül a talajfelszín felett legyen.

Jól öntözzük meg a tartályt. Az eper nedves talajra vágyik, de nem ázott komposztra, ezért rendszeresen ellenőrizzük, mikor kell öntözni a növényeket. A cserepek gyorsabban kiszáradnak, mint a szabadban lévő talaj.

Helyezzük az edényt olyan helyre, ahol naponta legalább 6-8 óra közvetlen napfény éri. A világítás kiegészíthető mesterséges világítással, például fluoreszkáló vagy halogén lámpákkal. Ha termesztőlámpákat használnak, azoknak egyenletes fényt kell biztosítaniuk a növényeken, ezért fontoljuk meg a növények néhány naponkénti forgatását, hogy egyenletesen ki legyenek téve a természetnek. 

A beltéri cserepes növényeknél fontos tudni, hogy mikor kell trágyázni az epret. Az ültetéskor az általános műtrágyával együtt néhány hetente etessük a növényeket folyékony általános műtrágyával. Amikor megjelennek az első virágok, hetente vagy kéthetente használjon magas káliumtartalmú műtrágyát, például paradicsomot.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

2023-09-21

Vesd el szeptemberben a sóskát, spenótot: tavasszal már ehetsz is belőlük!

Ha már tavasszal a kertedből szeretnéd szedni a friss és zamatos sóska és spenót leveleket, akkor szeptemberben ideje elvetned, mutatom, hogyan fogj neki te is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hegyi legelő

a tengerszint felett 600 m-nél magasabb fekvésű, többnyire finom szálú gyep. Tovább

farok

a gerincesek törzsének hátulsó, csigolyákból (számuk az emlős háziállatokban 3—25)... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés