Így alakítsd ki és gondozd beltéri kertedet

hirdetes

Imádni fogod télen-nyáron – Alakíts ki beltéri kertet!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Alakítsunk ki könnyedén beltéri kertet!

Egy beltéri kert fényigényei

A beltéri kertek talán legnagyobb kihívása elegendő fényt biztosítani a növények számára. A legtöbb növénynek 12-16 órányi napfényre van szüksége naponta, aminek egy része természetes napfény is lehet (ha olyan helyen vannak, ahová néhány órára bekukucskál a nap). Ha nem tudsz ennyi természetes napfényt biztosítani nekik, akkor mesterséges világításra lesz szükséged.

Léteznek kifejezetten olyan, úgynevezett „teljes spektrumú” égők, amelyek a napfény hullámhosszán sugároznak, ezzel lehetővé téve, hogy a növények házon belül is fotoszintetizálhassanak (és elvégezhessék egyéb folyamataikat is). Hogy milyen lámpákat vásárolsz, az attól függ majd, hogy mekkora területet kell bevilágítanod, és hogy mennyi hely áll rendelkezésedre.

hirdetes

Különálló lámpák

Ha néhány növénytartót szeretnél elhelyezni egy ablak közelében beltéri kert gyanánt, akkor egy sima, felső pozícióba rögzített teljes spektrumú égő is megteszi majd. Ha szeretnél megspórolni magadnak némi fejfájást, akkor szerezz egy időzítőt hozzá, hogy növényeid biztosan minden nap elegendő fényt kapjanak (de ne is menjen többet az égő, mint amennyire szükség van).

Állványos lámpák

Ha nagyobb területet szeretnél bevilágítani, akkor állványos megoldásra lesz szükséged – a méret persze itt is attól függ, hogy mekkora is beltéri kerted. Ezek az állványok leginkább egy speciális polcra hasonlítanak, aminek minden szintjén elfér néhány palánta, és ezeket a felettük lévő szint aljára helyezett égők világítják meg.

hirdetes

Ezeknek az állványoknak több előnyök is van: például kis helyen számos palánta nevelhető rajtuk, és a szintek magasságát is lehet állítani, hogy a magasabbra növő növények is elférjenek. Egy ilyen állványos rendszerben már nagyobb méretű növények is helytakarékosan termeszthetők. Az egyetlen hátrány, hogy meglehetősen drága beruházás lehet vásárolni, vagy házilag készíteni egy ilyet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2021-12-15

5 mód, hogy télen is kertészkedhess

A legtöbben a téli kertet ridegnek, sivárnak ábrázoljuk, hóval és levelekkel borítva. A felszín alatt azonban egy élettel teli télikert nyüzsög - lássuk, miért.

2022-01-09

Az orchideák téli igényei: orchidea gondozása a hideg évszakban

Az orchideákra érdemes télen is megfelelően odafigyelni, ezzel is biztosítva virágzásukat és fejlődésüket. Cikkünkből tudj meg mindent az orchideák téli gondozásáról!

2021-11-22

Így érdemes felkészíteni a télre kertedet

Nem szabad elfelejtened megfelelően felkészíteni kertedet a téli időszakra - mostani cikkünkben mindent megtalálsz, amire szükséged lesz a folyamat során!

2022-01-09

14 tipp a növények beltéri tárolásához és gondozásához télen

Néha még a szobanövények is nehezek vészelik át a telet, de szerencsére sok mindent megtehetünk az egészségük és fejlődésük érdekében a hideg időben.

További cikkek ebben a témában


46/2006. (VI. 19.) FVM rendelet

a 2006. évi iskolatej program elsõ félévének szabályozásáról szóló 115/2005. (XII. 15.)... Tovább

fajkeresztezés

különböző —>fajok között létesített ivari kapcsolat, amelyből életképes utódok... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet