Elérte a 600 kilós súlyt Béla, Magyarország, de talán Európa legnagyobb disznója.

Béla, a 600 kilós disznó

Kucsma Vivien
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Elérte a 600 kilós súlyt Béla, Magyarország, de talán Európa legnagyobb disznója. Béla már számos alkalommal kapott serleget tenyészkiállításokon, és most is egy hasonló eseményre készülnek a gazdájával, a hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra. 

Elérte a 600 kilós súlyt Béla, Magyarország, de talán Európa legnagyobb disznója.

 

 

 

600 kilós disznó - Béla az udvar kedvence

Béla 2006-ban született és 4 éves korában, 450 kilósan került jelenlegi gazdájához, Szpisják Imréhez. Azóta Béla az udvar kedvence, gazdája nagyon jól bánik vele, ugyanis sétáltatja, Ő maga pucolja, eteti és gondozza. Naponta három kiló takarmányból készült moslékot kap enni, nassolni pedig idénynövényeket kap. Imre gazda szerint Béla kedvence a földieper és kicsit paradox módon a tepertő. 
 
Szpisják Imre Bélát addig akarja tartani, amíg az állat jól érzi magát a bőrében, egyelőre jó az állat szíve és a lába is. Ha azonban valami probléma jelentkezne az egészségével, akkor sajnos meg kell majd válni tőle. Azonban egyelőre még nem kell ilyenekre gondolni, ugyanis Bélának kiegyensúlyozott élete van, és az egészségére sincs panasz. Évente negyven kilót gyarapodik a disznó súlya, így már Béla már lekörözte Rambo-t, a Budakeszi Vadaspark kaukázusi bölényét, vagy a magyar csodalovat, Overdose-t legalábbis súlyban, ha nem gyorsaságban. További hasonlítással élve a sertés akkora, mint egy kisebb autó. Például akkora, mint egy Lotus Seven, vagy egy Polski Fiat 126-os, nem beszélve a francia kacsáról a Citroen 2 CV-ről.
Itthon már biztosan, talán még Európában is, de a világon még nem Béla a legnagyobb sertés. A jelenlegi Guinness-rekordot egy kínai disznó tartja 900 kilóval. 

600 kilós disznó - Kényeztetés felsőfokon

Jelenleg Béla nagygenerálozáson esik át ebben a hónapban. Tejben-vajban és hintőporban fürösztik a sertést, mivel szépnek kell lenni az április végi hódmezővásárhelyi kiállításon. Imre gazda mindent megad disznajának. Kiállítás előtt mindig lemosdatja szappanos vízzel, majd behintőporozza, és jól beledörzsöli a bőrébe, az emberek hadd csodálkozzanak, milyen szép bőre van ennek a disznónak.
 
Amúgy nem könnyű fenntartani egy ekkora állatot. Ugyan Béla, mint minden sertés, Ő is mindenevő, az utóbbi időben rákapott a különlegességekre is. Nagy mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt képes elpusztítani az állat, ezért Imre gazda szerencsésnek mondhatja magát, hogy a fia zöldséges, így sok visszamaradt árut, például cseresznyét, nyári almát, szilvát, dinnyét és epret tud Bélával feletetni.

600 kilós disznó - Méltán lehet híres

Egy hasonló adottságokkal rendelkező disznóról Amerikában horrorfilmet is készítettek.  A 2004-ben, Dél-Georgiában leterített Hogzillát eredetileg 600 kilósra és 3,7 méterre saccolták. A National Geographic szakértői a kihantolt maradványokból azonban 500 kilóra és 2,1 méter hosszúra becsülték. Egy másik amerikai sztori egy Kelet-Alabamai vadászatról szól, ahol egy 11 fiú egy 600 kilóra becsült és 2,87 méteres vaddisznót terített le.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bővérűség (hiperémia, hyperémia)

a kis vérerek (főként a kapillárisok) kitágulása és fokozottabb feltöltődése vérrel.... Tovább

takarmányok felmelegedése

a levágott zöldtakarmányok nem halnak el azonnal, hanem egy ideig még élnek, lélegzenek. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok