A begónia ültetése és gondozása – Legyen színekkel elárasztva a kerted!

A begónia ültetése és gondozása – Legyen színekkel elárasztva a kerted!

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A begónia népszerű növény, amely fényes és színes virágzásáról, egyedi szirmairól és beltéri és kültéri sokoldalúságáról ismert. Akár tapasztalt kertész vagy, akár csak most kezdtél kertészkedni, a begónia termesztése és gondozása kifizetődő és egyszerű folyamat. Ebben a cikkben bemutatunk néhány tippet a begónia termesztésére és gondozására.

begónia ültetés

A begónia fajtái

Több mint 1500 különböző begóniafaj létezik, amelyek alakja, mérete és színe változatos. A begónia leggyakoribb típusai a következők:

Rostos gyökerű begónia: Ezek a leggyakrabban termesztett begónia, és jellemzően egynyári növényként termesztik. Kicsi, viaszos leveleik vannak, és többféle színben kaphatók.

Gumós begónia: Ezeknek a begóniáknak nagy, mutatós virágai vannak, és általában egynyári növényként termesztik. Gumókból nőnek, amelyeket télen hűvös, száraz helyen kell tárolni.

Rex begónia: Ezeknek a begóniáknak nagy, texturált levelei vannak, amelyek különféle színekben és mintázatokban kaphatók. Általában szobanövényként termesztik.

Rizómás begónia: Ezeknek a begóniáknak vastag, húsos száruk van, amelyek a talaj felszínén nőnek. Különböző színekben kaphatók, és jellemzően szobanövényként termesztik.

Begónia termesztése

A begóniát magról, dugványról vagy gumóról lehet termeszteni. A begónia magból történő termesztéséhez kora tavasszal vessük el a magokat zárt térben, majd a fagyveszély elmúltával ültessük ki a szabadba. Alternatív megoldásként megvásárolhatjuk a telepített növényeket egy faiskolában vagy kertészeti központban.

A begónia ültetésekor válasszunk olyan helyet, amely fajtától függően részleges vagy teljes árnyékot kap. A begónia kedveli a jó vízelvezetésű, szerves anyagokban gazdag talajt. Ássunk egy lyukat, amely valamivel nagyobb, mint a gyökérgolyó, és ültessük el a begóniát ugyanabba a mélységbe, mint ahogy nőtt az edényben. Ültetés után alaposan öntözzük meg a növényt.


Begónia gondozása

A begónia rendszeres öntözést igényel, különösen a vegetációs időszakban. Hetente egyszer öntözzük mélyen a növényt, vagy meleg, száraz időben gyakrabban. Kerüljük el, hogy víz kerüljön a levelekre, mert ez gombás betegségekhez vezethet.

A begóniák számára is előnyös a rendszeres megtermékenyítés. A tenyészidőszakban havonta egyszer kiegyensúlyozott, vízben oldódó műtrágyát alkalmazzon. Kerüljük a túltrágyázást, mert ez gyenge, lábszáras növekedéshez vezethet.

A kimerült virágzás elpusztítása arra ösztönzi a növényt, hogy több virágot termeljen. A szárak visszacsípése szintén elősegíti a bokrosabb növekedést.

A begónia fogékony lehet számos kártevőre és betegségre, beleértve a lisztharmatot, a takácsatkát és a lisztes poloskát. Tartsuk szemmel a sérülés jeleit, és ha szükséges, kezeljük a növényt megfelelő peszticiddel.


Áttelelő begónia

A fagyos telű területeken a gumós begónia kiásható és télen beltérben tárolható. Várjuk meg, amíg a lombozat természetes módon elpusztul, majd ássuk ki a gumókat, és hagyjuk néhány napig száradni. A gumókat télen hűvös, száraz helyen tároljuk, tavasszal ültessük át.

Összefoglalva, a begónia egy gyönyörű és könnyen termeszthető növény, amely beltéren és szabadban egyaránt termeszthető. Megfelelő gondozással és odafigyeléssel a begóniái évről-évre fényes és színes virágzással jutalmaz meg minket.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2024-06-22

Meglepő tények a régi idők kerti munkáiról - te hallottál már ezekről?

Amióta világ a világ a földművelés fontos része az emberek életének. Ebben a cikkben 10 érdekes és meglepő tényt tárok fel a régi idők kerti munkáiról.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-23

Kövesd ezeket a tippeket, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen

Nincs jobb annál, mint a kertben jól belakmározni az isteni gyümölcsökből. Ezek a legjobb házi praktikák, hogy a kertedben minden gyümölcsfa bőségesen teremjen.

2024-06-11

Ezek a muskátli leggyakoribb betegségei, így kerüld el őket

Ismerd meg a muskátlik leggyakoribb betegségeit és tanuld meg, hogyan védekezhetsz ellenük! Ezzel a tudással muskátlijaid egészségesek és gyönyörűek maradnak!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

autotróf szervezetek

azok az élőlények, amelyek környezetük szervetlen anyagaiból (C02, H20, ionok) építik fel... Tovább

Gyomirtó Callisto 4 SC

A Callisto - a kukorica gyomirtásában fogalommá vált atrazin hatóanyag bevezetése óta - az... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés