A kínai bazsarózsa és a különböző bazsarózsák gondozása

hirdetes

A kínai bazsarózsa termesztése és gondozása - Kerti bazsarózsa

ZH

Kevés növény rendelkezik hosszabb termesztési múlttal vagy fontosabb szerepet a díszkertészetben, mint a bazsarózsa.

bazsarózsa

A kerti bazsarózsa vagy kínai bazsarózsa

A Paeonia nemzetség számos faja közül vitathatatlanul a legnépszerűbb és legfontosabb a kínai bazsarózsa (P. lactiflora), más néven közönséges kerti bazsarózsa. Ezek a csomós, cserjeszerű évelő növények hatalmas, erősen illatos virágokkal rendelkeznek, amelyek késő tavasszal és nyár elején jelennek meg.
 

A faiskolából származó, jól fejlett cserepes pünkösdi rózsát tavasszal ültetik el, de a gyakran az online kereskedőktől megrendelt meztelen gyökerű növényeket jellemzően ősszel. A kínai bazsarózsa egy lassan növő növény, amely akár három évig is eltarthat, mire elég érett lesz a virágzáshoz, de a türelmedért jutalmat kapsz egy hosszú életű növény mellett – akár 100 évig is túlélhet.

hirdetes

A pünkösdi rózsa mérgező anyagot, a paeonolt tartalmaz, amely gyomor-bélrendszeri problémákat okozhat, ha háziállatok lenyelik.A bazsarózsa nem szerepel az emberre mérgező növények listáján.


Kínai bazsarózsa gondozása

hirdetes


A pünkösdi rózsának elég hideg télre van szüksége ahhoz, hogy a növények nyugalmi állapotba kerüljenek. Másrészt sok fajta mínusz fokig is ellenáll, ezért a legtöbb északi vidéken nagyra értékelik őket. 
 

A pünkösdi rózsa ültetésekor a nagy távolság és a jó levegőkeringés döntő fontosságú, mert a túlzsúfoltság elősegíti a betegségek terjedését – a növények között három-négy láb távolság javasolt. Tartsa távol őket más nagy növényektől, amelyek versenghetnek a tápanyagokért. Mivel a kínai bazsarózsa télen hűvösre van szüksége a virágbimbók kialakulásához, úgy kell ültetni őket, hogy a gyökérkorona egészen közel legyen a felszínhez – legfeljebb két hüvelyk mélységben. Ha faiskolában nevelt példányt ültet, ügyeljen arra, hogy a koronát ne temessük el mélyebbre, mint ahogy a cserépben nőtt.

Kattints a következő oldalra, ha kíváncsi vagy pontosan mire is van szüksége a Kínai Bazsarózsának!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-23

Ezeket a kerti teendőket végezd el decemberben

Kerti feladatokból még decemberben sincsen hiány, hiszen, nem ez a leghidegebb és fagyosabb téli hónapunk, a cikkből kiderül, miket lehet még elvégezni idén!

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-12-05

Amarillisz: az egyik legszebb hagyományos karácsonyi virág

A karácsonyi virágok csodálatosan kiegészítik a dekorációt, természetes téli szépséget hozva. Mutatjuk a legszebb karácsonyi virág, az Amarillisz gondozását.

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-24

A homokos talaj feljavításának a titka

Természetesen nem minden talaj egyforma, vannak olyan területek, ahol homokos lehet a talaj. Mit lehet ezzel kezdeni? Hogyan lehet feljavítani a homokos talajt?

2022-11-16

Nem gondolnád mennyi mindenre jó: 5 módszer a tobozok kerti felhasználására

A fenyőtobozok igazi kincset jelentenek a kertészek számára, ráadásul ingyen vannak. Mutatunk 5 nagyon jó módszert a fenyőtobozok hasznosítására a kertben.

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

5/2006. (V. 17.) TNM-GKM-FMM-FVM-KvVM-TNM együttes rendelet

az Európai Unió strukturális alapjaiból finanszírozott operatív programok és a Kohéziós... Tovább

agyagszigetelés

olyan eljárás, amely — felhasználva az agyag gyenge vízáteresztő képességét —... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés virág