Szuper trükk bazsalikom termesztéshez: így gyökereztess egyszerűen bazsalikom dugványokat egy pohár vízben

Szuper trükk: így gyökereztess egyszerűen bazsalikom dugványokat egy pohár vízben

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A bazsalikom az olasz konyha egyik fő fűszere, szerintünk pedig minden konyha elengedhetetlen alapanyaga. És van egy jó hírünk, ismerünk egy trükköt, amivel rengeteget spórolhatsz! A bazsalikom olyan könnyen gyökerezik a vízben, hogy egy növényből több növény is lehet és ez még bolti bazsalikommal is működik azokban a műanyag gyógynövénycsomagokban, amiket a Lidl-ben árulnak. Persze azért jobb, ha valami minőségibbet választasz!

Bazsalikom dugványok vízben

A bazsalikom nagyon egyszerűen termeszthető

A bazsalikom nagyon egyszerűen termeszthető gyógynövény! A salátáktól a pestón át a levesig mindenhez lehet használni, olasz ételek fűszerezéséhez elengedhetetlen, ez adja meg azt a karakteres mediterrán hatását az ételeknek. Ha te is oda meg vissza vagy ezért a fűszerért, de nem szeretnéd mindig a drága boltit venni, akkor egy nagyon egyszerű trükkel, gyakorlatilag egy pohár víz segítségével te is termeszthetsz otthon. Számos módja van a növények szaporításának, beleértve az oltást, a bimbózást, az osztást vagy a dugványok eltávolítását a szülőnövényről- ez a legegyszerűbb módszer, ami a bazsalikom esetében különösen egyszerű. Ingyen van és szuper gyors is! A magról kezdéshez képest a bazsalikom dugványokból történő termesztése több hetes előnnyel jár, és mag sem kell hozzá.

Hogyan gyökereztethetsz bazsalikom dugványokat vízben?

A bazsalikom vízben gyökereztetése körülbelül két-három hétig tart, és hihetetlenül egyszerű, nulla kertészeti tudással is bele lehet vágni! Egyszerűen csak le kell vágni a bazsalikom szárait, és egy befőttes üvegben, vagy pohár vízben tárolni a konyhapulton, várva, hogy gyökeret növesszenek. Egyszerűen hangzik nem igaz? Azért mutatunk hozzá egy kicsivel részletesebb útmutatást is!

  1. Vágd le a bazsalikom szárait: 10-15 cm-es részre lesz szükséged a dugványokhoz!
  2. Távolítsd el a leveleket a szár alsó 5 centijéről, ha vannak, ha nincsenek, akkor ezt a lépést ki is hagyhatod, így még egyszerűbb a dolog!
  3. Tedd a bazsalikom dugványokat egy pohár vízbe (ez lehet befőttesüveg is, mert az biztosan minden háztartásban van 1-2 a stelázsi polcon üresen). Egyébként nem feltétlenül kell, hogy átlátszó legyen, de szerintünk izgalmas nézni a folyamatokat.
  4. A szárakat legalább néhány centiméteres vízbe kell meríteni.
  5. Helyezd az így kapott bazsalikom dugványokat olyan helyre, ahol erős, de közvetett fényt kap, például a konyhapultra vagy az ablakpárkányra.
  6. Cseréld ki a vizet a pohárban néhány naponta, amíg a gyökerek növekedni kezdenek, ami körülbelül egy hétig is eltarthat.
  7. Hagyd, hogy a gyökerek 3-5 cm hosszúak legyenek, mielőtt átültetnéd a gyökeres bazsalikom dugványokat a talajba.
  8. Mostantól a gyökeres bazsalikomvágást közvetlenül a szabadba ültetheti a kertbe, egy nagyobb cserépbe, hogy bent tartsa, vagy bárhová, ahol tervezi termeszteni. Általában először egy-két hétig ültetjük át őket egy kis cserépben, bolyhos magkezdőföldbe, hogy az új, zsenge gyökereik előbb megszokják a talajt.
     

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

21/2006. (III. 17.) FVM rendelet

a fontos és bizalmas munkakörökrõl, valamint a biztonsági ellenõrzés szintjérõl szóló... Tovább

kolonc

a csomóba összeálló, ürülékkel, sárral erősen szennyezett, csökkent értékű gyapjú... Tovább

Tovább a lexikonra