Elkezdődött a tavaszi baromfinevelés időszaka. Napjainkban reneszánszát éli a baromfi önellátó program. A csirke a legegyszerűbben tartható haszonállat, emellett az egyik leggazdaságosabb is. Baromfitartás, baromfitartás otthon

Baromfitartás - legyél Te is gazda!

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Elkezdődött a tavaszi baromfinevelés időszaka. Napjainkban reneszánszát éli a baromfi önellátó program. A csirke a legegyszerűbben tartható haszonállat, emellett az egyik leggazdaságosabb is.

Elkezdődött a tavaszi baromfinevelés időszaka. Napjainkban reneszánszát éli a baromfi önellátó program. A csirke a legegyszerűbben tartható haszonállat, emellett az egyik leggazdaságosabb is. Baromfitartás, baromfitartás otthon

 

 

 

 

 

Baromfitartás - alapok


2,5 kg takarmányra van szüksége 1 kg súlygyarapodáshoz, míg a sertésnek 4-5 kg-ra (természetes takarmányból számítva). Újdonsült állatok beszerzése történhet napos illetve előnevelt, azaz 4 hetes korban. ( Amely előnevelt általában jó, ha 3 hetes, jelenlegi broiler csirkék megfelelő takarmányon 4 hét alatt az 1 kilós súlyt is elérik) Sokan tartanak a napos baromfineveléstől, pedig nagyanyáink primitívebb körülmények közt is sikeresen művelték. A baromfi vásárlását előre kell tervezni. Fajtaválasztásnál tekintettel kell lenni a felhasználás céljára, kezdő baromfitartóknak javaslom, válasszanak őshonos vagy kettőshasznú fajtát.


Baromfitartás – naposcsibék nevelése


Fontos megfelelő életteret kialakítani, ha már háztáji, ne csak betonon kapirgáljon. Szállítás során gondoskodjunk a szállító jármű huzatmentességéről és megfelelő hőmérsékletéről. Az ól legyen száraz, fertőtlenített, mentes kórokozóktól mivel a fertőzöttség megnöveli a napos kori elhullást. Napos korban zárt térben szükséges tartani a csibéket, 32-34 fokos hőmérsékleten, melyet fokozatosan csökkentünk. (hetente 3 Celsius fokkal). Fűtésről gondoskodhatunk kályhával, infra lámpával. Mindkét fűtőeszköznél használjunk védőrácsot az állatok védelmére. Fontos a folyamatos száraz almozás, mely történhet forgáccsal illetve szalmatörekkel. Az alom lehet folyamatosan növekvő, nem szükséges a szennyezett alom kiszedése, elég, ha folyamatosan felülszórjuk.


Baromfitartás - etetés


Takarmányozás tekintetében mindenki belátására bízom a táp használatát. Nagyban növeli a súlygyarapodást, cserében rontja a hús minőségét. Véleményem szerint első héten ajánlatos granulált tápot etetni a csibékkel, ezután folyamatosan csökkenthetjük a táp etetését. Fontos a folyamatosság elve, takarmányváltásnál első nap keverjünk 10% általunk összeállított keveréket a granulátumhoz és ezt napi 10 %-al növeljük. Természetes takarmányt beszerezhetünk bármely takarmányboltban. Ezek aránya: 60% kukorica, 23% búza, 10% napraforgó, 5 % takarmányborsó, 2% takarmánymész. Mindezt darálva homogén formában etessük. Daráló és idő hiányában javaslom a borsós vegyes dara etetését, mely szintén minden takarmányra szakosodott boltban kapható. Az etetés történhet tálkából, etetővályúból illetve önetetőből. Takarmány pazarlás elkerülése végett javaslom baromfi részére kialakított etető beszerzését. Az eledel folyamatosan legyen előttük, fogyasszák kedvük szerint korlátozás nélkül (ad libitum). Ivóvíz ellátáshoz viszont ajánlatos egy egyszerű önitató beszerzése, hogy a jószágok folyadékellátása állandó legyen.


Baromfitartás – kint a szabadban


Amint elérik a 4. hetet, kiengedhetjük őket a szabadba, ügyeljünk itt is a folyamatosság elvére. Első nap pár órát és ezt naponta növeljük. Éjszakára zárjuk őket ólba ezzel, óvhatjuk a meghűléstől az állományunkat, másrészt védve vannak a ragadozóktól is. Szükség esetén gondoskodjunk éjszakai fűtésről, 8 hetes korig a hőmérséklet ne csökkenjen 20 fok alá.


Baromfitartás - Legyél Te is gazda!


Amennyiben nincs lehetőség állatok tartására, javasolnék egy új mozgalmat. Itt a társasházban lakó, vagy gyepet féltő honfitársaim is részt vehetnek a baromfi önellátó programban. A program neve: Legyél te is gazda. Vidéki gazdákhoz kihelyezett csirkéinket nevelik fel. Tehát vásárolj napos csibéket és a takarmányát a felnevelésükhöz 5000 Ft-ért, ezért 4 igazi kapirgálós rántani való csirkét kapsz vissza feldolgozva ~6000 Ft értékben, előhűtve, konyhakész állapotban a nevelési időszak végén, 14 hét múlva. További információ: www.cifranet.hu/legyelgazda/

 

 Molics Lajos

 Állattenyésztés szakértő

 www.napsugarfarm.hu

 Kérdésed van? Tedd fel tanácsadónknak itt: Online Tanácsadás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gabonák érési fokozatai

a —>gabonafélék szemtermésének az érése a tejes- v. zöldéréssel kezdődik; a szem... Tovább

keverékszilázs

olyan silózott takarmány, amelyben a fehérjében dús pillangósokat szénhidrátban gazdag... Tovább

Tovább a lexikonra
Állattenyésztés