A bangiták bemutatása

Hamarosan virágba borulnak a tél legszebb növényei, a bangiták

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A bangiták a tél legszebb növényei

Korai bangita – Viburnum farreri

Korai vagy rózsás bangita néven vált ismertté és kedveltté ez a cserje, ennek oka pedig az, hogy elsőként töri meg a csendet a hosszú kopár tél után. Enyhe teleken már február közepén-végén, március elején elkezdheti ontani a csodaszép virágait. A növény feltörő habitusú, kerekded, de nem kifejezetten sűrű ágrendszerű, magassága elérheti a három métert is. Tölcséres virággal rendelkezik, sokasága akkor nyílik, amikor elkezdenek fejlődni mélyen erezett, fogazott szélű, kihajtáskor bronzos árnyalatú levelei. A virágok színe a fehértől a rózsaszín különféle árnyalatáig terjed, édes illatuk már messziről érezhető. Termése tojásdad, vörösek, később feketék, de ritkán láthatók. 

Nagyvirágú bangita – Viburnum grandiflorum

A két-három méter magasra megnövő nagyvirágú bangita már januárban megkezdi a virágzását, ha jól érzi magát a helyén (száraz, hűvös klímát kedvel), és egészen márciusig gyönyörködhetünk benne. 2013-ban megválasztották az Év Fájának is ezt az Ázsia magas hegyvidékeiről származó növényt.

Illatos bangita

2 méter magasra növő lombhullató cserje. Levelei oválisak, szélük fogas vagy fűrészes, színük szürkészöld, ősszel pirosra színeződnek. A levélfonák molyhos. Virágai bimbós állapotban rózsaszínűek, kinyílva fehérek, erős szegfűszeg illatot árasztanak; tavasszal nyílnak. Kékesfekete csonthéjas bogyói nyár végén érnek. Kedvelt kerti dísznövény. A tápanyagban dús, kissé savanyú talajt kedveli, de képes alkalmazkodni szegényebb talajokhoz is. Szárazságtűrő. Virágzás után célszerű metszeni, mivel a jövő évi virágrügyek nyáron fejlődnek.

Kányabangita

A kányabangita csaknem egész Európában megtalálható. Ázsia mérsékelt övi részein, a Kaukázustól Japánig fordul elő. Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban is őshonos. Felálló szárú, gyors növekedésű, 2-5 méter magasra megnövő cserje vagy kis fa. Sekélyen gyökerezik, számos gyökérsarjat növeszt. Kérge sárgásszürke, hosszanti irányban repedezett.

Átellenesen álló, hosszú nyelű levelei a juharéhoz hasonló széles tojásdadok, 3 (ritkábban 5) karéjjal. A levelek válla lekerekített vagy gyengén szíves, széle egyenlőtlenül fogazott. Felül simák, kopaszak, világoszöldek, a fonákjuk szürkészöld, pelyhesen szőrös. Az 5 pártacimpájú virágok laza, gazdagon ágas, végálló lapos bogernyőben nyílnak. A sárgás árnyalatú, apró, termős virágokat nagy (2,5 centiméteres) mutatós, hófehér meddő virágok veszik körül. A termős virágok sajátos illata vonzza a legyeket. Termése borsónyi, gömb alakú, üvegesen fénylő piros, húsos, csonthéjas.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

További cikkek ebben a témában


Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem