A banánhéj felhasználása - Használd fel a banánhéjat a kertben

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Banánhéj felhasználása a kertben

Szélesi Ferenc - Főkertész
Banánhéj felhasználása a kertben

A banánhéj felhasználása – Száraz banánhéj műtrágya

Mint láthattuk, a banánhéjakat több formában is alkalmazhatjuk a növények táplálására. Egy másik lehetőség teljesen kiszárítani majd porrá őrölni őket, és ezt a port szétteríteni a táptalajban. Ezzel hasonló hatást érhetünk el, mintha komposztként, vagy a talajba dugdosva alkalmaznánk őket, viszont nem áll fenn a növények károsításának veszélye. Ez és minden eddig felsorolt technika szinte az összes kerti növény esetén alkalmazható!

A banánhéj felhasználása – A levéltetvek távoltartása

Fogjunk néhány darabokra vágott banánhéjat és temessük őket az olyan növények alatti talajba, amiket leggyakrabban megcéloznak a levéltetvek. Ezek a kártevők ki nem állhatják a banánok lebomlásakor keletkezett gázok szagát, így hamar tovább is állnak majd. Ne használjunk viszont túl sok héjat, mert aromájuk darazsakat és kártevőket is a közelbe csalogathatnak!

hirdetes

A banánhéj felhasználása – A benti növények kifényesítése

Fogjuk a friss banánhéj belső, puha oldalát, és finoman dörzsöljük be vele a benti növények leveleit. Ezzel nem csak a port takarítjuk le róluk, de fényesebbé is válnak tőle. Különösen a viaszos felületű növények – például sugáraráliák, zebralevelek, krotonok vagy fikuszok – esetén érdemes használni ezt a technikát.

A banánhéj felhasználása – Tenyészállat eledel

Nem csak az emberek és növények juthatnak hasznos tápanyagokhoz a banánokból. A nyulak, tyúkok és malacok is hasznukat lelik benne, ha a szárított banánhéjból őrölt port hozzáadjuk a tápjukhoz. Minden esetben győződjünk meg róla, hogy minden rovarirtót és viaszos anyagot alaposan lemostuk a héjakról szárítás előtt!

hirdetes

A banánhéj felhasználása – Bőrnyugtató hatás

A banánok belső, puha felülete segít enyhíteni a csípések, szúrások és egyéb okokból keletkező bőrirritációkat. Ezt a hatását a gyümölcssavaknak, vitaminoknak és ásványianyagoknak köszönhetjük. A banánhéj ilyen felhasználása nem csak az irritált, hanem az ép bőrfelületnek is jót tesz! A bőrünkön MINDIG csak friss banánhéjakat használjunk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


LG3472 (LZM 452/23)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai. A kalászkapelyva nem,... Tovább

szabadtéri géptároló

olyan bekerített, nagyobbrészt szilárd burkolatú terület, ahol a fedett lárolásra nem került... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert