A banánhéj felhasználása - Használd fel a banánhéjat a kertben

Banánhéj felhasználása a kertben

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Szinte mindent fel tudunk használni, amit a háztartásban megtalálhatunk, még a különféle élelmiszereket is! A most következő cikkben szakértőnk azt mutatja meg nektek, hogyan használhatjátok fel a banán héját!

Banánhéj felhasználása a kertben
FONTOS FRISSÍTÉS: sok szakirodalom nem említi, hogy manapság sokszor a  banánt (mint több déligyümölcsöt) olyan gombaölő anyaggal kezelnek, ami az eltarthatóságát növeli. Nem minden banánt, de előfordulhat. Ez nem bomlik le és akár rákkeltő hatása is lehet. nem minden esetben van feltüntetve ez az információ, ugyanis nem kötelező, ezért csak olyan banán héjat ajánlunk felhasználni a lent leírt módon, amelyek biztosan nem kezeltek ilyennel, például BIO eredetvédelemmel megjelölt gyümölcsök.

A banánok a világ legnépszerűbb ételei közé tartoznak, amit az éves szinten elfogyasztott több milliárd banán is igazol. Ezen nem érdemes csodálkozni, hiszen a banánban rengeteg vitamin, ásványianyag és egyéb tápláló összetevő is van.


Az egyik legfontosabb ezek közül a kálium, ami különösen a fizikai munka után tesz jót az izmoknak. A baj csak az, hogy a banánok által nyújtott lehetőségeket csak félig használjuk ki. Minden egyes banán után marad egy adag banánhéj is, ami a milliárdos számokat elnézve rengeteg szemetet jelent. Ha azonban egy kicsit belegondolunk, egyáltalán nem kell, hogy ezek a maradékok a szemétben végezzék, legalább is nem azonnal.

A banánhéj felhasználása – A levéltetvek távoltartása

Fogjunk néhány darabokra vágott banánhéjat és temessük őket az olyan növények alatti talajba, amiket leggyakrabban megcéloznak a levéltetvek. Ezek a kártevők ki nem állhatják a banánok lebomlásakor keletkezett gázok szagát, így hamar tovább is állnak majd. Ne használjunk viszont túl sok héjat, mert aromájuk darazsakat és kártevőket is a közelbe csalogathatnak!

A banánhéj felhasználása – A benti növények kifényesítése

Fogjuk a friss banánhéj belső, puha oldalát, és finoman dörzsöljük be vele a benti növények leveleit. Ezzel nem csak a port takarítjuk le róluk, de fényesebbé is válnak tőle. Különösen a viaszos felületű növények – például sugáraráliák, zebralevelek, krotonok vagy fikuszok – esetén érdemes használni ezt a technikát.

A banánhéj felhasználása – Tenyészállat eledel

Nem csak az emberek és növények juthatnak hasznos tápanyagokhoz a banánokból. A nyulak, tyúkok és malacok is hasznukat lelik benne, ha a szárított banánhéjból őrölt port hozzáadjuk a tápjukhoz. Minden esetben győződjünk meg róla, hogy minden rovarirtót és viaszos anyagot alaposan lemostuk a héjakról szárítás előtt!

A banánhéj felhasználása – Bőrnyugtató hatás

A banánok belső, puha felülete segít enyhíteni a csípések, szúrások és egyéb okokból keletkező bőrirritációkat. Ezt a hatását a gyümölcssavaknak, vitaminoknak és ásványianyagoknak köszönhetjük. A banánhéj ilyen felhasználása nem csak az irritált, hanem az ép bőrfelületnek is jót tesz! A bőrünkön MINDIG csak friss banánhéjakat használjunk!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ipari csarnok

a gépműhely legnagyobb kiterjedésű részegysége, amelyben az erő- és munkagépek... Tovább

fűtési rendszerek

a különféle termelő és kommunális helyiségek ellátása hőenergiával, amelyet a fűtendő... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert