A banánhéj felhasználása - Használd fel a banánhéjat a kertben

hirdetes

Banánhéj felhasználása a kertben

Szélesi Ferenc - Főkertész

Szinte mindent fel tudunk használni, amit a háztartásban megtalálhatunk, még a különféle élelmiszereket is! A most következő cikkben szakértőnk azt mutatja meg nektek, hogyan használhatjátok fel a banán héját!

Banánhéj felhasználása a kertben

A banánok a világ legnépszerűbb ételei közé tartoznak, amit az éves szinten elfogyasztott több milliárd banán is igazol. Ezen nem érdemes csodálkozni, hiszen a banánban rengeteg vitamin, ásványianyag és egyéb tápláló összetevő is van. Az egyik legfontosabb ezek közül a kálium, ami különösen a fizikai munka után tesz jót az izmoknak. A baj csak az, hogy a banánok által nyújtott lehetőségeket csak félig használjuk ki. Minden egyes banán után marad egy adag banánhéj is, ami a milliárdos számokat elnézve rengeteg szemetet jelent. Ha azonban egy kicsit belegondolunk, egyáltalán nem kell, hogy ezek a maradékok a szemétben végezzék, legalább is nem azonnal.

A banánhéj felhasználása – A levéltetvek távoltartása

Fogjunk néhány darabokra vágott banánhéjat és temessük őket az olyan növények alatti talajba, amiket leggyakrabban megcéloznak a levéltetvek. Ezek a kártevők ki nem állhatják a banánok lebomlásakor keletkezett gázok szagát, így hamar tovább is állnak majd. Ne használjunk viszont túl sok héjat, mert aromájuk darazsakat és kártevőket is a közelbe csalogathatnak!

hirdetes

A banánhéj felhasználása – A benti növények kifényesítése

Fogjuk a friss banánhéj belső, puha oldalát, és finoman dörzsöljük be vele a benti növények leveleit. Ezzel nem csak a port takarítjuk le róluk, de fényesebbé is válnak tőle. Különösen a viaszos felületű növények – például sugáraráliák, zebralevelek, krotonok vagy fikuszok – esetén érdemes használni ezt a technikát.

hirdetes

A banánhéj felhasználása – Tenyészállat eledel

Nem csak az emberek és növények juthatnak hasznos tápanyagokhoz a banánokból. A nyulak, tyúkok és malacok is hasznukat lelik benne, ha a szárított banánhéjból őrölt port hozzáadjuk a tápjukhoz. Minden esetben győződjünk meg róla, hogy minden rovarirtót és viaszos anyagot alaposan lemostuk a héjakról szárítás előtt!

A banánhéj felhasználása – Bőrnyugtató hatás

A banánok belső, puha felülete segít enyhíteni a csípések, szúrások és egyéb okokból keletkező bőrirritációkat. Ezt a hatását a gyümölcssavaknak, vitaminoknak és ásványianyagoknak köszönhetjük. A banánhéj ilyen felhasználása nem csak az irritált, hanem az ép bőrfelületnek is jót tesz! A bőrünkön MINDIG csak friss banánhéjakat használjunk!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


bélfodri tályog

többnyire lóban a mirigykór (->sztreptokokkózis) folyamán alakul ki, amikor az elülső... Tovább

egypatájú sertés (patás v. egykörmű sertés)

ritkán előf. spontán mutáció következtében kialakuló jellegvonás, amikor a sertés harmadik... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert