notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Banánfa nevelése

Hirdetés

Hogyan nevelhetünk otthon banánfát? Elmondjuk!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Banánfa nevelése

A banánok csíráztatása

Ha magról szeretnél banánt termeszteni, akkor a következőképpen járj el. Áztasd a magokat meleg vízbe 1-2 napra, hogy megpuhítsd a kemény héjukat, és gyorsabban kicsírázhassanak. Ültesd el őket egy cserépbe, durván 60 mm mélyre, és óvatosan öntözd meg, hogy a talaj kellően átnyirkosodjon (egy pumpás flakon ideális erre, mert nem zavarja meg, vagy mozdítja el a magokat). A banánok a nyirkos, de nem teljesen átázott talajt kedvelik.

 

Ügyelj rá, hogy a szoba hőmérséklete ne essen 16°C alá! A csírázás ideje attól függ, hogy melyik változatból ültettél. Vannak, amiknek 2-3 hétig, míg másoknak 2-3 napig tart a csírázás. Légy tehát türelmes, és ültess többet is, mert jó eséllyel nem mindegyik éli túl ezt a szakaszt. Ha gumóról szeretnéd nevelni banánjaidat, akkor ásd el őket a talajba nagyjából 120 mm mélyre, majd öntözd meg őket – ezek után minden a fent leírtak szerint zajlik.

Hirdetés

 

Milyen cserépbe ültessem a banánt?

A banánokat egy nem túl nagy növénytartóba ajánlott ültetni, majd nagyobba átültetni, amikor teljesen kitöltik azt, és megállnak a növekedésben. Ehhez egy 15-20 cm-es cserép az ideális választás. Győződj meg róla, hogy legalább 7,5 centi legyen a mag/gumó és a cserép élei között. Az első átültetésben egy 25 cm-es cserépbe kerüljenek át, majd néhány évente 15 centivel nagyobb és nagyobb cserepekbe költöztesd őket. Ügyelj rá, hogy a cserép mindig jó mély legyen, hogy a gyökereknek legyen hová növekedniük, illetve hogy jól elvezessék a vízfelesleget a talajból.

Hirdetés

 

Milyen talaj kerüljön a banán alá?

A banánok szinte bármilyen talajban képesek növekedni, de ha egészséges, és szépen termő példányokat szeretnél, akkor természetesen optimális körülményeket kell biztosítanod növényeidnek. A banánok esetében ez vályogalapú komposztot érdemes használni, ami nem más, mint homok, iszap/agyag, illetve organikus anyag keveréke. A homokos vályogkomposzt különösen jó nedvszívó, szóval sokáig biztosít vízellátást a banánoknak.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-01-21

Paprikapalánta nevelése – Szakértői kisokos mindenkinek!

A paprika palántázása, szakértőnk mindent elmond nektek a paprika palántázásáról, olvasd el remek írását, és tudj meg mindent a paprika palántázásáról.

2020-01-16

Kertünk gyöngyszerű ékessége – A kínai lilabogyó

A kínai lilabogyó csodaszép éke lehet kertünknek, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kínai lilabogyóról, ismerjétek meg közelebbről a kínai lilabogyót!

2020-01-24

Az egres szakszerű metszése – Még tavasz előtt cselekednünk kell!

Az egres metszése nagyon fontos feladat, éppen ezért most mindent elmondok nektek az egres metszéséről! Fontos, hogy mindenképp elolvassátok cikkünket az egres metszéséről!

2020-01-15

Legyen saját kávétermésed – A teljes kávétermesztési útmutató!

Kávétermesztés saját kezűleg, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kávétermesztésről. Legyen saját kávétermésetek, tudjatok meg mindent a kávétermesztésről!

2020-01-23

Használd a természet naptárát a kertben – A fenológia fontossága!

Fenológia szerepe a kertészkedésben, mi az a fenológia és milyen szerepe van a kertészkedésben? Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fenológiáról!

2020-01-24

A sokoldalú citronella – A teljes termesztési útmutató szakértőktől!

A citronella termesztése, a citronella felhasználása, minden, amit tudni érdemes a citronelláról. Szakértőnk mond el nektek mindent a citronelláról!

2020-01-17

Örökzöldek téli barnulása – Mi okozza, és mit tehetsz ellene?

Az örökzöldek téli barnulásáról szóló cikkünket mindenkinek merem ajánlani, most mindent megtudhattok az örökzöldek téli barnulásáról, valamint arról, hogy mit lehet tenni ellen!

2020-01-13

Kíméletlen húsevő - A Vénusz légycsapója gondozása, nevelése

Vénusz légycsapója, egy különleges növényt mutatok most be nektek, olvassátok el írásomat, és tudjatok meg mindent a Vénusz légycsapójáról!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
568 360
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
568 360
Közösség

8/2007. (I. 31.) FVM rendelet

egyes növényvédõ szerek forgalmazásával, illetve felhasználásával kapcsolatban külföldön... Tovább

Lavina (2K07)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a csíranövény csekély... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 200

Átlagos értékelés: 4.8

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem