Milyen különleges növényt neveljek otthonomban? Ismerd meg Te is a banánfát, mutatom, hogy tudsz nevelni egyet

hirdetes

Hogyan nevelhetünk otthon banánfát? Elmondjuk!

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Banánfa nevelése

A banánok csíráztatása

Ha magról szeretnél banánt termeszteni, akkor a következőképpen járj el. Áztasd a magokat meleg vízbe 1-2 napra, hogy megpuhítsd a kemény héjukat, és gyorsabban kicsírázhassanak. Ültesd el őket egy cserépbe, durván 60 mm mélyre, és óvatosan öntözd meg, hogy a talaj kellően átnyirkosodjon (egy pumpás flakon ideális erre, mert nem zavarja meg, vagy mozdítja el a magokat). A banánok a nyirkos, de nem teljesen átázott talajt kedvelik.

Ügyelj rá, hogy a szoba hőmérséklete ne essen 16°C alá! A csírázás ideje attól függ, hogy melyik változatból ültettél. Vannak, amiknek 2-3 hétig, míg másoknak 2-3 napig tart a csírázás. Légy tehát türelmes, és ültess többet is, mert jó eséllyel nem mindegyik éli túl ezt a szakaszt. Ha gumóról szeretnéd nevelni banánjaidat, akkor ásd el őket a talajba nagyjából 120 mm mélyre, majd öntözd meg őket – ezek után minden a fent leírtak szerint zajlik.

hirdetes

Milyen cserépbe ültessem a banánt?

A banánokat egy nem túl nagy növénytartóba ajánlott ültetni, majd nagyobba átültetni, amikor teljesen kitöltik azt, és megállnak a növekedésben. Ehhez egy 15-20 cm-es cserép az ideális választás. Győződj meg róla, hogy legalább 7,5 centi legyen a mag/gumó és a cserép élei között. Az első átültetésben egy 25 cm-es cserépbe kerüljenek át, majd néhány évente 15 centivel nagyobb és nagyobb cserepekbe költöztesd őket. Ügyelj rá, hogy a cserép mindig jó mély legyen, hogy a gyökereknek legyen hová növekedniük, illetve hogy jól elvezessék a vízfelesleget a talajból.

hirdetes

Milyen talaj kerüljön a banán alá?

A banánok szinte bármilyen talajban képesek növekedni, de ha egészséges, és szépen termő példányokat szeretnél, akkor természetesen optimális körülményeket kell biztosítanod növényeidnek. A banánok esetében ez vályogalapú komposztot érdemes használni, ami nem más, mint homok, iszap/agyag, illetve organikus anyag keveréke. A homokos vályogkomposzt különösen jó nedvszívó, szóval sokáig biztosít vízellátást a banánoknak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-11-27

A pampafű téliesítése - így készítsd fel a pampafüvet télre

Ahhoz, hogy a pampafű hosszú éveken át gyönyörű maradjon, elengedhetetlen a megfelelő gondozás, különösen a téliesítés terén. Mutatjuk a téliesítés lépéseit!

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Országos Mezõgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ

Könyvtár Az Országos Mezõgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ országos... Tovább

Finale 14 SL

Gyomirtó permetezőszer.   Hatóanyag: 150 g/l... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem