Bambusz a kertben: ültessünk vagy ne?

hirdetes

Bambusz a kertben: minden, amit tudnod érdemes

SzSz, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Bambusz a kertben: minden, amit tudnod érdemes

A bambusz metszése

A bambusz metszése elengedhetetlen ahhoz, hogy a növény megfelelően képes legyen a növekedésre. A bambusz szárai általában 7 évig élnek, így az 5-6 éves korú szárakat, hiába adnak levelet, érdemes kivágni, hogy lehetőséget adjunk az új hajtások növekedésének. A bambusz metszését időzítsük őszre, vagy télre, hogy tavasszal az új hajtások szabad utat kapjanak. 

A bambusz terjedésének megállítása

A bambusz ültetésénél előrelátónak kell lennünk, hiszen mint említettük a bambusz igen agresszíven terjed. Éppen emiatt már telepítéskor egy gyökércsapda kialakításával kezdjük ültetését, hogyha később mégsem szeretnénk a kertbe, lehetőségünk legyen kiirtani. A bambusz fajtái között vannak olyan hidegtűrő fajok, amelyek a hazai időjárást is kiválóan eltűrik. Ha nem gondolkodtunk előre, és mégis szeretnénk kiirtani kertünkből a bambuszt, akkor nem lesz egyszerű feladatunk. A növény gyökereit, rizómáit teljesen el kell tünetni a földből, amely igen nehéz feladat, hiszen még a legkisebb rizómadarabokat is ki kell ásnunk. Totális gyomirtó segítségével kiiktathatjuk a bambuszt, azonban egyszeri felhasználásával nem biztos munkánk, így időnként nem árt újra gyomirtózni. 

hirdetes
hirdetes

Betegségei 

Ugyan a bambuszok eredeti élőhelyén kártékony rovarok nem élnek, így nem támadják meg a növényt, azonban hazánkban mégis oda kell figyelni a bambuszt megtámadó élősködőkre. A takácsatkák, levéltetvek megjelenhetnek a bambusz szárain, levelein egyaránt, amely ellen atka és levéltetű elleni szerekkel lehet védekezni. A bambusz gyökereit is megtámadhatják bizonyos rovarok, mint a lótücsök és a pajorok. Ellenül talajfertőtlenítő szerekkel védekezhetünk a legkönnyebben. 

Télen óvjuk meg a fagytól

Mivel a bambusz Ázsiából származó növény, így ott a téli hideggel és a faggyal egyáltalán nem kell megküzdenie. A tél álló bambuszok ugyan elélnek a kertben, a túlzott hideget ők sem bírják, így könnyen elhalhatnak. Emiatt fontos, hogy a téli hideg ellen takarással védjük őket. A takarást már ősszel: október, novemberben érdemes elvégezni, hogy a legkisebb fagy se tegyen kárt a növényben. A bambusz lehullott levelei szintén védelmet nyújthatnak a növény gyökereinek, így semmiképp se szedjük őket össze, hiszen lehet, hogy éppen emiatt marad életben. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

juh (Ovis aries)

a szarvasmarha-félék családjának, juhalakúak (Ovinae) alcsaládjába tartozik; egyik legrégibb... Tovább

kromoszóma

a sejt életciklusának egyes szakaszaiban jól elkülöníthető, jellegzetesen festődő tömör... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert