Bambusz a kertben: ültessünk vagy ne?

Bambusz a kertben: minden, amit tudnod érdemes

SzSz, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A bambusz ültetése egyre népszerűbb az utóbbi időben, azonban jobb, ha mindent megtudsz róla, mielőtt belevágsz! Fontos tudnivalók, hogy miért ültess és miért ne a kertbe!

Bambusz a kertben: minden, amit tudnod érdemes

A bambusz jellemzői

A bambusz Ázsiából származó perjeféle, amely évelő és örökzöld növény. A bambusznak nagyjából 1000 faja ismert, és rendkívül sokféleképpen hasznosítható növény. A bambuszok rendkívül gyorsan nőnek és magasságuk akár a 20 métert is elérheti, de a legtöbb faj nagybáló a 3-10 méter közötti magasságot éri el. Szárának vastagsága pedig 2 és 5 centiméter között van. 

A bambusz gyors növekedése és sűrű növényzete miatt egyre kedveltebb itthon, akár sövény helyett is. Takarás céljából tökéletes növény lehet a tuják vagy a sövény helyett, azonban agresszív növekedése miatt érdemes átgondolnunk a kertbe ültetést. 

A bambusz termesztése

Szaporítása során általában az anyanövényről leválasztott gyökérdarabbal történik. Ezután a gyökerek rendkívül sok irányban szétterjednek a föld alatt, majd különböző sűrűségben hajtások bújnak elő belőlük. Ültetés után a hajtások tavasszal jelennek meg és igen gyorsan képesek megnőni teljes magasságukra. Általában 4-6 hét alatt el is érik azt. Éppen emiatt igen népszerű a bambusz ültetése sövényként a kertben, hiszen gyorsan létrehozhatunk egy takarófalat a kerítésnél a növény által. 

A bambusz ültetése 

A bambusz ültetése során fontos, hogy olyan helyet válasszunk neki, ahol lesz lehetősége megnőni és tovább terjedni. Emellett olyan helyet válasszunk, amely szél- és fagyvédett hely, hiszen a túlzott fagyot a bambusz egyik fajtája sem tűri. Ugyan tápanyagigényes növény, mégis a semleges kémhatású földet kedveli a leginkább. Ültetése során a növény alá 10-15 centi rétegben szervestrágyát használjunk, majd erre 10 centiméter vastagságú földet és ezután helyezzük el a növényt az ültetőgödörben. A növény ültetéséhez kétszer olyan mély és kétszer olyan széles gödör szükséges. A bambuszhoz érdemes egy mélyedést kialakítani a földben, hogy a vizet minél inkább megtartsuk a növénynél. 

A bambusz öntözése

A bambusz ázsiai mivoltjából rendkívül vízigényes növény. Ha nem kap elég vizet a növény levelei lehullanak és elsárgulnak, ezáltal nem élvezhetjük teljes pompájában. Érdemes tehát erre odafigyelni, hogy folyamatosan nedves földet biztosítsunk számára. A nagy nyári meleg, száraz időszakban, viszont figyeljünk oda, hogy csak a növény gyökerét öntözzük, ezzel elkerülve a kiégést. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Miskolci Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Miskolc Vologda u. 4. 3525 Magyarország Tovább

zsíralkoholok

a nagy szénatomszámú (C10 — C18), egyenes szénláncú alkoholok gyűjtőneve. Ált.... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert