Bambusz termesztése és gondozása a kertben

hirdetes

Bambusz termesztése és gondozása a kertben

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A bambusz egy gyönyörű és sokoldalú növény, amely bármely kertnek eleganciát adhat és egzotikussá teheti. Akár természetes jelleget szeretnél létrehozni, akár egyediséget szeretnél adni a kerted látványához, a bambusz nagyszerű választás. A bambusz termesztése és gondozása azonban kihívást jelenthet, ha nem tudjuk, mit csinálunk. Ebben a cikkben megvitatunk néhány tippet a bambusz termesztésére és gondozására vonatkozóan.

bambusz termesztés

Bambusz termesztése és gondozása

A bambusz termesztése és gondozása nem egyszerű feladat, azért érdemes tisztában lennünk azzal, hogy milyen feladataink is lehetnek a bambusz gondozása során. Ha tudjuk hogyan kell gondozni a bambusz növényeket, akkor egy egzotikus és egyedi hátsó kertet vagy kertet alakíthatunk ki otthonunk számára. Akik imádják az ázsiai enteriőrt, azoknak kötelező megpróbálkozni a termesztésével, de azoknak is ajánljuk, akik olyan növényt keresnek, amely eltakarja a kertünket.

Lássuk milyen feladataink is vannak a bambusz gondozása közben:

1.    Válasszuk ki a megfelelő bambusz fajtát az ültetéshez:


Sok különböző bambuszfajta létezik, mindegyiknek megvan a maga sajátos növekedési szokása és követelménye. Egyes bambuszfajták jól nőnek konténerekben, míg mások jobban megfelelnek a nagy szabadtéri helyeknek. Mielőtt elkezdenénk a bambusz termesztését, végezzünk kutatást annak meghatározására, hogy melyik fajta felel meg a legjobban a kertünk igényeinek.

2.    A bambusz ültetés:


A bambusz a jó vízelvezetésű, szerves anyagokban gazdag talajt részesíti előnyben. A bambusz ültetésekor ássunk egy lyukat, amely kétszer olyan széles, mint a gyökérgolyó, és elég mély ahhoz, hogy elférjen. Ügyeljünk arra, hogy az ültetés után alaposan öntözzük meg a bambuszt.

hirdetes

3.    A bambusz vízigénye és locsolása:


A bambusznak állandó nedvességre van szüksége ahhoz, hogy jól fejlődjön. Ügyeljünk tehát arra, hogy hetente egyszer, vagy meleg, száraz időben gyakrabban öntözzük be a növényt. Ügyeljünk azonban arra, hogy ne öntözzük túl, mert ez gyökérrothadáshoz vezethet.

hirdetes

4.    A bambusz tápanyag igénye:


A bambuszt nehezen etethetjük meg plusz tápanyaggal, és rendszeres műtrágyázást igényel, hogy jól növekedjen. A vegetációs időszakban 4-6 hetente használjunk kiegyensúlyozott műtrágyát, hogy a növényeink megkapják a szükséges tápanyagokat.

5.    A bambusz növények metszése:


A metszés a bambusz gondozásának elengedhetetlen része. A rendszeres metszés segít szabályozni a növény növekedését és elősegíti az új hajtások kialakulását. A régi vesszőket 2-3 évente vágjuk vissza a földig, az új növekedést érintetlenül hagyva.

6.    A bambusz túlterjedésének szabályozása:


A bambusz invazív és gyorsan terjedhet, ha nem kontrollálják. Annak elkerülése érdekében, hogy a növény átvegye az uralmat a kertben, helyezzünk rizómakorlátot az ültetési terület köré. Ez segít a bambusz visszatartásában, és megakadályozza, hogy a tervezett területen kívülre terjedjen.

Összefoglalva, a bambusz termesztése és gondozása kihívást jelenthet, de megfelelő tudással és eszközökkel gyönyörű és egészséges növényt gondozhatunk a házi kertünkben. Ne felejtsük el a megfelelő fajtát kiválasztani, jó vízelvezető talajba ültetni, rendszeresen öntözni és műtrágyázni, a növekedés szabályozása érdekében metszeni, és rizómagátat telepíteni a terjedés megakadályozására. Ha követjük ezeket a tippeket, még évekig élvezhetjük a bambusz szépségét és sokoldalúságát a kertünkben.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

földhaszonbérlet

olyan termőföld-használati mód, amelyben a föld tulajdonosa a földjét bérleti díj... Tovább

Mv Kemence (Mv 10—02)

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési stádiumban... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény