így gondozd a bambuszodat

Miért kezd sárgulni a bambuszom? Szakértői megoldások bambusz gondozásához

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ezzel az útmutatóval fedezd fel bambusznövényed sárgulásának lehetséges okát, és hogy hogyan javíthatsz rajta! A bambusz bonyolultan karbantartható, de könnyen termeszthető, és a bambusz nagyszerű kiegészítője otthonunknak és kertünknek. Nehéz azonban megérteni, miért sárgul a bambusz, de mindenképpen tönkreteheti az udvar megjelenését.

bambusz gondozása

A bambusz megfelelő gondozása


Ha a bambusz gondozásáról van szó, a bambusz visszavágásának megtanulása vagy a bambusz terjedésének megállítása csak a kezdete az örökzöld növények fenntartásának. A bambusz karbantartásának elengedhetetlen része, hogy megtanuljuk, miért sárgul a bambusz növényünk, és hogyan lehet ezt orvosolni.


Szakértők adták tanácsaikat egy sárguló bambusz megmentésére, hogy könnyen gondozhassuk ezt az egyébként díszítő jellegű növényt.

 


Miért sárgul be a bambusz növény?


Számos oka lehet annak, hogy a bambusz növényünk besárgul, és az ok attól függhet, hogy van-e szabadtéri bambuszbokor vagy kisebb bambusznövény az otthonunkban.


A beltéri bambusznövények áldozatául eshetnek például a gyakori szobanövény-kártevőknek, a túlöntözésnek vagy az elégtelen fénynek, míg a kültéri bambusznövények érzékenyebbek a betegségekre vagy a rossz időjárásra.


A levelek sárgulása azonban a bambusznövények öregedésének jele is lehet. Annak ellenére, hogy örökzöld növények, a bambusz levelei időnként megsárgulnak és elhalnak. Ha a növénynek csak néhány sárguló levele van, nem valószínű, hogy valami rosszindulatú kártevő okozza. Ha jelentős mennyiségű levél sárgul, valószínűleg valami baj van.

 


Miért sárgul be a kültéri bambusz?

Négy fő oka van annak, hogy a szabadtéri bambusznövényed miért sárgulhat be. A leggyakoribb ok a helytelen öntözés, majd a talaj alacsony tápanyagtartalma, a stresszes növekedési helyzetek vagy a kártevők.

1. A helytelen öntözés


Nehéz dolog gondoskodni arról, hogy minden növénynek elegendő víz legyen anélkül, hogy túl sokat adnál nekik, különösen rossz időjárási vagy aszályos időszakokban. Ha a talaj túl száraz, a bambusz levelei sárgulni kezdenek és elpusztulnak, mivel nem szárazságtűrő növény. Ha a száraz talaj a hibás, öntözd gyakrabban a bambusznövényt, vagy működtess öntözőrendszert valamivel hosszabb ideig, hogy nedves, de nem mocsaras talajt biztosíts számára.


Ha a sárguló bambuszleveleit a vízhiány okozza, a levelek hegye valószínűleg rövid idő elteltével barnára és ropogósra válik, így könnyebb megkülönböztetni ezt az okot a többitől.


Másrészt a túl sok víz és a rossz talajvízelvezetés mocsaras talajviszonyokat okozhat, amelyek elmocsarasíthatják a bambusznövényt, ami a levelek sárgulását és a gyökerek rothadását is okozhatja. Ha a túlöntözés a hibás, gyakran láthatunk sárguló bambuszszárakat is (fás gyűrűs szár). Ha ez a helyzet, azonnal hagyd abba az öntözést, vagy óvd növényed a heves, szüntelen esőtől, amíg a talaj felső néhány centimétere szárazabb lesz.

2. Tápanyaghiány

Annak ellenére, hogy a bambusznövények az egyik leginvazívabb növények a kertben, válogatósak lehetnek a talaj tekintetében.
A bambusznövények a legjobban a savas, dús, agyagos talajokon fejlődnek, és a komposzt rendszeres alkalmazása jótékony hatású, hogy elegendő tápanyagot biztosítson a talajnak a gyors terjeszkedéshez. A szerves komposzt a legjobb megoldás a szabadtéri bambusznövények számára.

3. Stresszhatás


Bár a bambusz az egyik legjobb adatvédelmi sövény, mivel védőhálót képez, előfordulhat, hogy meg kell védened növényed a kedvezőtlen időjárástól, hogy biztosítsd a virágzást.


A stresszes növekedési helyzetek a túl sok széltől, túl sok vagy kevés napsütéstől vagy túl sok szennyezett területtől terjedhetnek. Ha ez a helyzet a növényed esetében, előfordulhat, hogy széldzsekit kell növeszteni vagy elhelyezni, vagy csökkenteni kell a növényvédő szerek közeli alkalmazását, hogy megakadályozd a növény szennyezését.

4. Kártevők


Ha a bambuszlevelek sárgulása foltos vagy halvány foltokra emlékeztet, akkor valószínűleg kártevő fertőzés okozza. A sápadt, sárga foltokat valószínűleg az atkák okozzák. Az atkákat apró méretük miatt nehéz észrevenni, de ezek a sárga foltok azt jelzik, hogy kiszívták a tápanyagokat a növényekből.


Mosd le a területeket peszticid szappannal vagy folyékony mosogatószerrel és meleg vízzel, mielőtt a növényt házi bogárpermettel vagy neemolajjal kezelnéd, amely könnyen beszerezhető a faiskolákban.


Újra ki tud zöldülni a bambuszom?


Ha egy bambusznövény egy része megsárgult, nem zöldül ki újra, mivel tartósan megsérült.

Ha a növény levelei megsárgultak, vágj le kisebb részeket, hogy visszaállítsd a növény zöld megjelenését. Ha a szárak megsárgultak, de még mindig szilárdak, akkor jó, ha a helyükön hagyják őket. Az instabil vagy puha, megsárgult szárakat lehetőség szerint le kell metszeni a növényről, hogy megelőzzük a rothadást és a betegségeket.


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

episztázis

a nem allél gének között fellépő olyan kölcsönhatás, amelyben az egyik gén (episztatikus... Tovább

Akác felhasználása

A szakértők szerint az egyik legtartósabb fafajta az akác, így kültéri felhasználásra... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert