Csak így tudnak versenyben maradni a balatoni borászok

hirdetes

Összefognak a balatoni borászok

Petra
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Idén az időjárás rendesen megtizedelte a szőlőtermést, különösen a szőlő betegségei, mint a lisztharmat. A Balatoni Kör elnöke abban látja a Balaton környéki borok versenyképességének megőrzését, ha a balatoni borászok összefognak és ezentúl jobban együttműködnek.

Balaton

Mivel a balatoni borászok közösen szüretelnek, ezért azon gondolkoznak, hogy közös néven fogják forgalmazni a boraikat, amiket ha minden jól megy, már idén meg is kóstolhatnak. Bár az időjárás itt se jelentett kevesebb problémát, mint máshol, viszont még nincs minden veszve. Ezen a borvidéken is túl korán kezdődött el a tavasz, akárcsak az ország többi részén, ami azt jelenti, hogy a szőlő két-három héttel előbb kezdett el fejlődni, mint általában szokott. Viszont a nyár sem vált előnyére a szőlőnek.

Balaton

Nyáron többnyire a meleg, esős idő volt a jellemző, akárcsak máshol az országban. Rekord mennyiségű eső esett, aminek meg is lettek a következményei. Itt is pusztított a lisztharmat nevű betegség, ami más borvidékeken rengeteg problémát okoz. Itt azonban sikerült megállítani ezt a betegséget, azonban ez lényeges költségtöbbletet jelentett, mivel három-négy alkalommal kellett többet permetezni idén, mint általában. Laposa Bence borász szerint az a legnagyobb probléma, hogy a sok permetezés miatti kiadásokat nem lehet a bor árában érvényesíteni.

Balaton

A borász szerint a korai érésű szőlőfajtákat már sikerült megmenteni, viszont ez nem mondható el az olaszrizlingről, amiből hatalmas mennyiség van ezen a borvidéken és igen népszerű is. Ennek a fajta szőlőnek amúgy is kritikus időszaka a szeptember, idén viszont ez többszörösen igaz, mivel így is túl sokat esett az eső. Ha még többet fog esni szeptemberben, az nagyon sokat fog ártani ennek a fajta szőlőnek. Viszont ha szerencséjük van és ősszel valamennyire megkegyelmez nekik az időjárás egy kis napsütéssel, akkor 2014 akár még jó évjárat is lehet.

Balaton

A Balatoni Kör a szüretelési időszakot ma egy közös préseléssel nyitotta meg. A présbe minden balatoni borvidékről hoztak szőlőt. Ez a préselés Kardos Gábor, a Kör elnöke szerint azt jelképezi, hogy a balatoni borászoknak össze kell fogniuk annak érdekében, hogy sikeresek és versenyképesek legyenek. Ugyanakkor az elnök szerint a szüretnek közösségteremtő ereje is van. A Badacsonyi Kör és a Balatoni Kör kezdeményezte azt is, hogy elkészüljön a Balaton Bora. Az első ilyen bor olaszrizlingből lesz.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kórlefolyás

a betegség okának felmerülésétől, ill. kezdeti tüneteitől a végkifejletig lezajló... Tovább

8/2006. (II. 27.) EüM-FVM együttes rendelet

a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetõ... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés