Az orosz embargó következménye: bajban van a tejpiac

hirdetes

Nincs jó helyzetben a tejpiac

Petra

Az orosz embargó már most érezteti a hatását: néhány helyen már ki is akarják vágni az almaültetvényeket, mert annyira telítődött a piac. Viszont a tejpiac még annál is rosszabb helyzetben van.

Tejpiac

Úgy néz ki, sokak félelme igazolódik be: az orosz embargó hatására túlkínálat alakul ki a piacon és zuhannak az árak. Az orosz tilalom a hús-és haltermékekre van a legkisebb hatással, azonban annál jobban sújtja a zöldség-és gyümölcspiacot. De így az orosz exporttilalom bevezetése után egy hónappal azt lehet megállapítani, hogy talán a tejpiacra van a legrosszabb hatással ez az intézkedés. Mielőtt bevezették volna ezt a drasztikus tilalmat, az európai termelők több mint 250 ezer tonna edami sajtot szállítottak Oroszországba. Viszont amióta meghozták ezt a rendeletet, azóta az árak összeomlottak a tejpiacon.

Tejpiac

Franciaországban az embargó előtt a zsírszegény tejpor ára tonnánként 2880 euró volt, mára viszont ez az ár 2400 euróra esett vissza. Ugyanez a helyzet a vajjal: 3600 euróról 3260 euróra csökkent az ára. Viszont a nagykereskedelmi láncok remekül hasznot tudnak húzni ebből a helyzetből, mert így még lejjebb tudják vinni a fogyasztói árakat. A tej felvásárlási ára egyelőre nem változott, viszont ez nem ad okot a nyugalomra, mert ahhoz, hogy a feldolgozott tejtermékek, a sajt, meg a tejpor árcsökkenése hatással legyen az alapanyag, vagyis a tej árára, legalább három hónap szükséges. Az Európai Tejtanács a termelés önkéntes csökkentését javasolja a kistermelőknek.

Tejpiac

Az orosz embargó előtt még senki nem gondolta volna, hogy valaha is gondot fog okozni a bőséges termés. Az európai országokban akár a zöldségeket, akár a gyümölcsöket nézzük, nagyon jó volt az idei termés, különösen az almatermés. Viszont ahelyett, hogy ebből előnyünk származna, inkább pont az ellenkezője történik: belefulladunk az almatermésbe. Tavaly 11 millió tonna alma termett, idén pedig már 12 millió. Lengyelország például tavaly 700 ezer tonna almát szállított Oroszországba, viszont ez a hatalmas mennyiség az idei évben a nyakukon maradt. Az alma ára máris zuhanni kezdett, ez különösen a Golden és a Gala fajtáknál figyelhető meg.

Tejpiac

Viszont a húspiacon a kezdeti megrendülés után hamar helyreállt az egyensúly. Az orosz embargó a hal-és hústermékekre van a legkisebb hatással. Például a norvég lazac egész jól megúszta. Mivel Norvégia nem szállíthat lazacot Oroszországba, ezért ez utóbbinak Chiléből kell halat importálnia, aminek következtében kevesebb jut abból a halból Japánba és az Egyesült Államokba, így kénytelenek lesznek Norvégiából lazacot importálni.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


talajmarók

az egymenetes talaj-előkészítés, magágykészítés, a gyepek feltörésének és —... Tovább

dongásság (mellkasszélesség)

a bordafal legtávolabbi pontjainak egymástól való távolsága, közvetlenül a lapocka... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetvédelem