Idén nagyon kevés lesz az akácméz az időjárásnak köszönhetően, viszont így a méhészek nem tudnak mit eladni. Ez azért súlyos probléma, mert az eddigi években se ment valami jól a méztermelés.
Az utóbbi években a méhészeknek nincs túl nagy szerencséjük. Éppen ezért reménykedtek abban, hogy hátha az idei év jobb lesz az eddigieknél, de nagyot kellett csalódniuk. Kutasi István méhészmester szerint az a legnagyobb probléma, hogy a méhészeknek évek óta nem sikerül tartalékot félretenniük a mézből a következő szezonra és ezért teljesen az időjárásra vannak utalva. Akár azt is mondhatjuk, hogy most már csak a szerencsében bízhatnak.
Egy darabig úgy is nézett ki, hogy ez az év végre egy kicsit kedvezőbben fog alakulni, mint az elmúlt évek. Mivel nagyon gyenge telünk volt és a tavasz viszonylag korán elkezdődött, ezért nem fagytak el az akácok sem. Viszont megint hiba csúszott a számításba, mert a langyos időjárás ellenére túl sok csapadék esett, aminek köszönhetően túl hamar elvirágzott az akác, a méhek pedig nem tudtak repülni. Így a méhek lemaradtak az akác virágzásáról, ezért körülbelül az átlagos mennyiség 5-10 százalékát tudták megtermelni az akácméznek.
Ez a kevés mennyiség elég nagy problémát okozhat az akácméz értékesítésében, ugyanis ez a méz a legkeresettebb hazánkban. Az emberek többnyire ezt a fajta mézet keresik, a többi fajtát pedig kevésbé ismerik. Ráadásul az előre szerződött felvásárlókat is éri egy kellemetlen meglepetés, mer nem tudták teljesíteni a termelők azt a mennyiséget, amit megrendeltek, ráadásul mivel túl kevés a méz, ezért fel is ment az ára, nem is kicsit. A méhészek most elég nagy bajban vannak, mert szinte alig tudnak eladni valamit. Kutasi Tamás szerint hiába adják el drágábban a mézet, akkor is nagyon nagy a veszteség.
Nem gyűjtöttek több mézet selyemfűből és hársból sem, bár néhány helyen a hársmézből legalább az átlagos mennyiséget el tudták érni. Viszont ha belegondolunk, azért nincs minden veszve, ugyanis a napraforgótermés idén nagyon jó. Az északi államokban a napraforgóból készült méz a legkeresettebb. Az ilyen fajta méz beltartalmi értéke a szakember szerint kiváló és még a cukrot is helyettesíthetjük vele az ételekben, a lekvárokban és a szörpökben, de magában se rossz.
Viszont a napraforgóméz Magyarországon nem valami népszerű. Ez talán annak köszönhető, hogy ez a fajta méz túl hamar kikristályosodik. Ezért úgy tervezik, hogy a napraforgómézet vegyes virágmézzel összekeverve fogják piacra dobni.
Bár ez se kompenzálja azt a veszteséget, amit idén a méhészek elszenvedtek. Most abban reménykednek, hogy nem köszönt be túl korán a tél, így a méhek betankolhatnak virágporral és így indulhatnak neki a következő évnek. A szakember szerint az is sok gondot okoz, hogy egyre többen vágnak neki a méhészkedésnek alaposabb ismeretek nélkül, ráadásul így nem jut mindenkinek méhlegeltető terület, ezért kiélezett verseny zajlik a jó helyekért.
Mi és a partnereink információkat – például sütiket – tárolunk egy eszközön vagy hozzáférünk az eszközön tárolt információkhoz, és személyes adatokat – például egyedi azonosítókat és az eszköz által küldött alapvető információkat – kezelünk személyre szabott hirdetések és tartalom nyújtásához, hirdetés- és tartalomméréshez, nézettségi adatok gyűjtéséhez, valamint termékek kifejlesztéséhez és a termékek javításához. Az Ön engedélyével mi és a partnereink eszközleolvasásos módszerrel szerzett pontos geolokációs adatokat és azonosítási információkat is felhasználhatunk. A megfelelő helyre kattintva hozzájárulhat ahhoz, hogy mi és a partnereink a fent leírtak szerint adatkezelést végezzünk. Másik lehetőségként a megfelelő helyre kattintva a hozzájárulás megadása előtt részletesebb információkhoz juthat, és megváltoztathatja beállításait.
Felhívjuk figyelmét, hogy személyes adatainak bizonyos kezeléséhez nem feltétlenül szükséges az Ön hozzájárulása, de jogában áll tiltakozni az ilyen jellegű adatkezelés ellen. A beállításai csak erre a weboldalra érvényesek. Erre a webhelyre visszatérve vagy az adatvédelmi szabályzatunk segítségével bármikor megváltoztathatja a beállításait.
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk.
A cookie-kat és hasonló technológiákat a következők elősegítésére használjuk:
Tartalmak szolgáltatása és fejlesztése a jobb felhasználói élmény elérése érdekében
Biztonságosabb használat lehetővé tétele a sütikből az általunk kapott adatok felhasználásával.
A Weblap termékeinek szolgáltatása és jobbá tétele a profillal rendelkezők számára
Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat.
Jobban személyre tudjuk majd szabni a weboldal funkcióit.
Ez nem érinti a termékeink funkcióit.
Cookie-k használatával más vállalatok adatokhoz jutnak majd rólad.
A böngésződ vagy az eszközöd is kínálhat olyan beállításokat, amelyek segítségével eldöntheted, hogy be legyenek-e állítva a böngészőhöz cookie-k, illetve törölheted őket. Ezek a lehetőségek böngészőnként eltérnek, és fejlesztőik mind a rendelkezésre álló beállításokat, mind azok működését bármikor megváltoztathatják. 2020. október 5-i állapot szerint az alábbi hivatkozásokon találhatsz további információt a népszerű böngészőkben kínált beállítási lehetőségekről. A Facebook-termékek egy bizonyos része esetleg nem működik megfelelően, ha letiltottad a böngészőkben a cookie-kat. Fontos tudni, hogy ezek a beállítási lehetőségek eltérnek a Facebook által kínált beállítási lehetőségektől.