Nem a legjövedelmezőbb mostanában méhésznek lenni

hirdetes

Nem megy jól a méhészeknek

Petra, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Idén nagyon kevés lesz az akácméz az időjárásnak köszönhetően, viszont így a méhészek nem tudnak mit eladni. Ez azért súlyos probléma, mert az eddigi években se ment valami jól a méztermelés.

Méhész

Az utóbbi években a méhészeknek nincs túl nagy szerencséjük. Éppen ezért reménykedtek abban, hogy hátha az idei év jobb lesz az eddigieknél, de nagyot kellett csalódniuk. Kutasi István méhészmester szerint az a legnagyobb probléma, hogy a méhészeknek évek óta nem sikerül tartalékot félretenniük a mézből a következő szezonra és ezért teljesen az időjárásra vannak utalva. Akár azt is mondhatjuk, hogy most már csak a szerencsében bízhatnak.

Egy darabig úgy is nézett ki, hogy ez az év végre egy kicsit kedvezőbben fog alakulni, mint az elmúlt évek. Mivel nagyon gyenge telünk volt és a tavasz viszonylag korán elkezdődött, ezért nem fagytak el az akácok sem. Viszont megint hiba csúszott a számításba, mert a langyos időjárás ellenére túl sok csapadék esett, aminek köszönhetően túl hamar elvirágzott az akác, a méhek pedig nem tudtak repülni. Így a méhek lemaradtak az akác virágzásáról, ezért körülbelül az átlagos mennyiség 5-10 százalékát tudták megtermelni az akácméznek.

hirdetes

Ez a kevés mennyiség elég nagy problémát okozhat az akácméz értékesítésében, ugyanis ez a méz a legkeresettebb hazánkban. Az emberek többnyire ezt a fajta mézet keresik, a többi fajtát pedig kevésbé ismerik. Ráadásul az előre szerződött felvásárlókat is éri egy kellemetlen meglepetés, mer nem tudták teljesíteni a termelők azt a mennyiséget, amit megrendeltek, ráadásul mivel túl kevés a méz, ezért fel is ment az ára, nem is kicsit. A méhészek most elég nagy bajban vannak, mert szinte alig tudnak eladni valamit. Kutasi Tamás szerint hiába adják el drágábban a mézet, akkor is nagyon nagy a veszteség.

hirdetes

Nem gyűjtöttek több mézet selyemfűből és hársból sem, bár néhány helyen a hársmézből legalább az átlagos mennyiséget el tudták érni. Viszont ha belegondolunk, azért nincs minden veszve, ugyanis a napraforgótermés idén nagyon jó. Az északi államokban a napraforgóból készült méz a legkeresettebb. Az ilyen fajta méz beltartalmi értéke a szakember szerint kiváló és még a cukrot is helyettesíthetjük vele az ételekben, a lekvárokban és a szörpökben, de magában se rossz.

Viszont a napraforgóméz Magyarországon nem valami népszerű. Ez talán annak köszönhető, hogy ez a fajta méz túl hamar kikristályosodik. Ezért úgy tervezik, hogy a napraforgómézet vegyes virágmézzel összekeverve fogják piacra dobni.

Bár ez se kompenzálja azt a veszteséget, amit idén a méhészek elszenvedtek. Most abban reménykednek, hogy nem köszönt be túl korán a tél, így a méhek betankolhatnak virágporral és így indulhatnak neki a következő évnek. A szakember szerint az is sok gondot okoz, hogy egyre többen vágnak neki a méhészkedésnek alaposabb ismeretek nélkül, ráadásul így nem jut mindenkinek méhlegeltető terület, ezért kiélezett verseny zajlik a jó helyekért.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

paprika (pogánybors, Capsicum annuum L.)

a —>burgonyafélék családjához tartozó egyéves, fehér virágú, meleg- és vízigényes... Tovább

völgyzárógátas tógazdaság

( dombvidéki tógazdaság): a halastavak egymás után,a völgy közepén folyó patakra v. egyéb... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem