Mi az a Bacillus thuringiensis és mi hasznát veheted kertedben?

hirdetes

Természetes megoldás a kártevők lárvái ellen – Használd te is a Bacillus thuringiensist!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A Bacillus thuringiensis felhasználása

A Bacillus thuringiensis mikroba használata

A BT kurstaki például a szövőlepkék hernyóira, az európai gyapjaslepkére, a paradicsomhernyóra, az U betűs aranybagolyra és más, leveleket fogyasztó hernyókra veszélyes. Akkor kell használni, amikor a hernyók még kicsik és csak elfogyasztva fejti ki hatását.

A BT San Diego különféle levelekkel táplálkozó bogarakat (pl. burgonyabogarakat) céloz meg. Paradicsomok, burgonyák, padlizsán és szilfák körül kell használni, a korai lárvafázisok alatt.

A BT israelensis a szúnyogok és a feketelegyek lárváira jelent veszélyt. Az öntözött vízhez kell hozzákeverni, vagy állóvizű víztározókhoz (tavakban, mocsarakban, legelőkön, vízkertekben, madáritatókban, stb.) kell hozzáadni, ahol a szúnyogok szaporodhatnak.

hirdetes

Organikus kertészek is használhatják a Bacillus thuringiensist?

Habár több szervezet is biztonságosnak tartja a BT legtöbb fajtáját organikus használatra, érdemes tisztában lenni vele, hogy lehetnek bizonyos mellékhatásai. Rákos megbetegedésekkel még nem hozták párhuzamba, továbbá hosszútávú fogyasztásáról sem állapítottak meg semmilyen káros mellékhatást. A BT fajták legnagyobb előnye, hogy különféle kártevőket lehet megcélozni vele, mégsem jelent veszélyt madarakra, halakra és garnélarákokra.

Vízben nem képes szaporodni, a napfényben pedig, ha levegő éri, gyorsan lebomlik. A legtöbb esetben 24 óra elteltével a méreganyagok csupán fele marad meg, növények felületén pedig 1-4 napig marad hatékony. Ez jóval rövidebb idő, mint a legtöbb mérgező növényvédő szer esetében, amelyek sokkal tovább jelen maradnak. Még a talajban is viszonylag rövid ideig, 4 hónapig maradnak életben.

hirdetes

Mit kell tudni a Bacillus thuringiensis használatáról?

A Bacillus thuringiensis hatása a mézelő méhekre

A BT legtöbb fajtája csak korlátozottan mérgező más állatokra és „nem megcélzott” rovarokra. Létezik azonban egy fajtája (BT Aizawa), amely kifejezetten a mézelő méhekre jelent veszélyt. Ettől értelemszerűen érdemes távol maradni, hiszen megannyi más fajta létezik, amelyek ténylegesen káros rovarokat céloznak meg ahelyett, hogy a méheket mérgeznék.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hektolitertömeg (hl-tömeg, térfogattömeg)

valamely mag 100 1-ének kg-ban kifejezett tömege. Értékmérő tulajdonság: a nagyobb... Tovább

elsődleges (primer) kultúrnövény

az ember által a vadon termő növények közül kiválasztott és termesztett növény (pl. búza,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem