Ismerd meg a babért - bemutatkozik ez a sokoldalú növény

hirdetes

A babér gondozása, nevelése

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
A babér bemutatása

Amerikai babér (Umbellularia californica)

Habár vannak, akik nemes babérként árulják, valójában az amerikai egy teljesen más fajta. Aromája hasonlít ugyan a nemeséhez, de íze valamivel drasztikusabb. Tovább nehezíti a megkülönböztetésüket, hogy küllemre is közel megegyezőek: mindkettő örökzöld, leveleik formája hasonlít, habár az amerikai fajtái valamivel hosszabb. Egyik aromája sem igazán érezhető, míg a leveleket össze nem morzsolja az ember, és – mint említettük – még illatuk sem különbözik igazán. Az amerikai babéron termő bogyók ehetőek!

A babér ültetése

Zónák

A 8-10 USDA zónákban a babér évelőként termeszthető. Hűvösebb helyeken (pl. Magyarországon, amely főleg a 6-7 zónákba tartozik) is lehet babért nevelni, de a hidegebb időben gondoskodni kell a védelméről. Szerencsére a babér ideális a növénytartós termesztésre is.

hirdetes

Fény- és talajigény

A babér nem kifejezetten kényes, ha a talaj pH értékéről van szó, és vígan eléldegél 4,5-8,3 közötti értékeken. Valójában ez igaz a talaj szinte minden egyéb tulajdonságára is – a babér nem válogat, de nem szereti az átázott talajt. Akárcsak sok más mediterrán növény, jó vízelvezetésre van szüksége. Szintén mediterrán származása miatt szeret napozni, de ha az idő túl forróvá válik, akkor jobb, ha a délutáni órákban inkább árnyékban lehet. 

Mikor és hogyan érdemes ültetni?

Miután a kinti hőmérséklet kissé felmelegedett, és a babért napi 8 óra közvetlen napfény éri – tehát legalább néhány héttel az utolsó fagy után. A babér nevelhető ugyan magról, de ez nem ajánlott – a magoknak legalább hat hónapra van szükségük, hogy kicsírázzanak, és ez idő alatt hajlamosak kirohadni. Sokkal jobb ötlet inkább dugványozással szaporítani, ültetni. Mint már többször említettük, a babérok növénytartókba is mehetnek, és ha dísznövényként szeretnéd termeszteni őket, akkor kedved szerint alakíthatod formájukat némi jól megfontolt metszéssel.

hirdetes

A növénytartós termesztés másik előnye, hogy melegebb helyre viheted babérjaidat, ha az idő hűvösebbre fordul. Fontos észben tartani, hogy a nemes babér valójában egy fafajta, ezért megfelelő körülmények között akár 7 méter magasra is megnőhet. A méretet rendszeres metszéssel szabályozhatod, ha pedig levelei miatt termeszted, és többet is ültetsz, akkor helyezed őket legalább 1,5-2 méterre egymástól (és légy kíméletlen a metszéssel).

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-27

Növénybetegség: Mitől lesz lila a növény levele?

A növényeknek hogy ha valami betegségük van, akkor arra elég hamar rájöhetünk hiszen szinte mindig meglátszik a külsejükön. Most elmondjuk mit jelent, ha lila a növény levele!

2022-08-27

Hogyan kerüljük el a cserepes növények túlöntözését?

Ha nincs kerted növényeid attól még lehetnek, erre egy jó megoldás a cserepes növény. Viszont nem mindegy, hogy hogyan gondozod, öntözöd. Mai cikkünkben erről lesz szó!

2022-08-27

Mitől szárazak és papírszerűek a növény levelei?

Lehet, hogy már te is láttál olyan növényt, aminek a levele száraz, szinte már papírszerű volt. Ez bizony nem véletlen! A cikkből kiderül, hogy ez miért van!

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-06-20

Így tartsd távol a kertedtől a hernyókat!

Te is szeretnél megszabadulni a zöldségeidet megdézsmáló kis kártevőktől? Mutatjuk, hogyan tehetsz ellenük kíméletes módszerekkel! Cikkünkben segítünk!

2018-06-18

Korszerű vetéstechnológia repcében

Mostani cikkünkben a korszerű vetéstechnológiáról fogunk beszélni, mégpedig repcében. Olvasd el szakértőink remek írását, és tudj meg mindent te is a korszerű vetéstechnológiáról reppcében

2016-11-20

Bemutatom nektek a csodabonsai-t!

A most következő cikkben egy hihetetlenül csodálatos és különleges növényt mutatok be nektek, ami nem más, mint a satsuki, a nem véletlenül csodabonsai-ként emlegetett gyönyörűség!

2017-01-15

A gyógyító anyósnyelv

Az anyósnyelvnek számtalan gyógyító hatása van, a most következő cikkben be mutatom nektek ezt a növényt és elmondom azt is, miért kell egy neked is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

globulinok

megközelítően gömb alakú, vízben nem, híg sóoldatokban és híg savakban oldódó egyszerű... Tovább

leölés

állategészségügy rendészeti szempontból a fertőző állatbetegségek terjedésének... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások