Tudtad, hogy két évig termesztenek egy ananászt az Azori-szigeteken? – Ezért sokkal különlegesebb, mint a Dél-Amerikai ananászok

Tudtad, hogy két évig termesztenek egy ananászt az Azori-szigeteken? – Ezért sokkal különlegesebb, mint a Dél-Amerikai ananászok

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az ananász egy trópusi gyümölcs, amelyet az emberek a világ minden táján élveznek. Bár általában olyan országokhoz kötik, mint Hawaii és Costa Rica, az Azori-szigetek, az Atlanti-óceánban található szigetcsoport is ismert az ananásztermesztésről.

azori ananász

Ezért olyan különleges az Azori-szigeti ananász


A Portugáliához tartozó Azori-szigetek szubtrópusi éghajlata ideális az ananász termesztéséhez. Különösen São Miguel szigete híres az ananászáról, amely édes ízéről és lédús állagáról ismert. Valójában az Azori-szigeteken termesztett ananászokat a világ legjobbjai között tartják számon.

Az Azori-szigeteken az ananásztermesztés története a 19. századig nyúlik vissza. Abban az időben a szigetlakók közül sokan a megélhetésért küzdöttek, és az ananásztermesztés lehetőséget kínált számukra, hogy állandó jövedelemhez jussanak. Az ananászt eredetileg üvegházakban termesztették, amelyek megvédték a kényes növényeket az erős széltől és az Azori-szigeteken gyakori zord időjárási viszonyoktól.

Az Azori-szigeteken az ananásztermesztés ma is hagyományos módszerekkel folyik. Az ananászokat üvegből vagy műanyagból készült kis üvegházakban termesztik, és minden egyes növényt gondosan, kézzel ápolnak. A növényeket vulkáni hamuban gazdag talajban nevelik, amely biztosítja az ananásznak a virágzáshoz szükséges tápanyagokat.

Az Azori-szigeteken az ananásztermesztés egyik egyedülálló aspektusa a lótrágya természetes trágyaként való használata. A trágyát a helyi istállókból gyűjtik össze, és komposztálják, mielőtt az ananásznövényeken használnák. Ez hozzájárul ahhoz, hogy az ananász termesztése fenntartható és környezetbarát módszerekkel történjen.

Az Azori-szigeteken az ananász betakarítása munkaigényes folyamat. Minden egyes ananászt kézzel szednek le, és a növényeket gondosan ápolják a vegetációs időszak során, hogy a gyümölcsök megfelelően fejlődjenek. Az ananászt ezután a helyi piacokra szállítják, ahol frissen értékesítik, vagy lekvárok, likőrök és egyéb termékek készítéséhez használják fel. Egy darab ananász termesztése akár 2 évig is eltarthat, mivel mindent kézzel csinálnak, és többször is átültetik a növényt, hogy a legjobb termést érhessék el.

Amellett, hogy az ananásztermesztés népszerű turisztikai látványosság, az Azori-szigeteken generációk óta hozzájárul a helyi gazdaság fenntartásához. Ez az iparág sok embernek ad munkát a szigeteken, és segít a helyi vállalkozások támogatásában. Az Azori-szigetek kultúrájának és hagyományainak is fontos részévé vált, és a szigetekre látogatók közül sokan a tartózkodásuk alatt megkóstolják a helyi ananászt.

Összefoglalva, az Azori-szigeteken az ananásztermesztés egy lenyűgöző és egyedülálló iparág, amely segít fenntartani a helyi gazdaságot és megőrizni a szigetek kulturális örökségét. Az Azori-szigeteken termesztett ananászokat édes ízük és lédús állaguk miatt becsülik, és a szigetekre látogatók a helyi üvegházak és piacok meglátogatásával első kézből megtapasztalhatják az ananásztermesztés hagyományait.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

anabolizmus (asszimiláció)

az élő szervezetek felépítő, átalakító folyamatainak az összessége. Szervetlen anyagból... Tovább

endocitózis

az a jelenség, amikor élettani és kóros körülmények között az arra képes sejtek, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek