Így teleltessük át a kerti azálea cserjénket!

Azálea téli védelme: Az azálea cserjék gondozása télen

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az azálea virágai feldobják a tavaszi kertet, bőségesen virágoznak a világos árnyalatú területeken. Ezek azonban igaz minden évszakra, gazdag, zöld lombozatot kínálva egész nyáron. Egyes lombhullató fajták ősszel a sárga és a bíbor árnyalataira robbannak fel, míg mások egész télen a zöld levelekkel díszítik a kertet. Ahhoz, hogy ez így maradjon télen is szüksége van a gondozásra!

azálea télen

Azálea téli gondozása

Bár ezek nyáron kevés karbantartást igénylő cserjék, a hidegebb évszak beköszöntével gondolni kell az azáleák téli gondozására. Az azáleák gondozása télen nem nehéz, ha tudjuk, mit és mikor kell csinálni. Az azálea cserjék télire való felkészítése biztosítja, hogy a növények nyájasak és kiadósak legyenek, amikor tavasszal a hőmérséklet emelkedik. Tudj meg többet az azálea gondozásáról!

Az azálea bokrok gondozása

Ha kíváncsi vagy az azálea bokrok gondozására, ne feledd, hogy ez a fajta rododendron válogatós a talajra. Az azálea gyökerei inkább finomak, mint erősek és könnyen károsodnak. Ez azt jelenti, hogy keményen kell dolgoznia a talaj előkészítésében az ültetés előtt.

A kiváló vízelvezetés elengedhetetlen, ha megtanulod, hogyan kell gondoskodni az azálea bokrokról, hogy erősebb növényeket kapj, amelyek ellenállnak a téli időjárásnak. A vízelvezetés ugyanolyan fontos az azálea gondozásához télen, mint nyáron. Óvatosan meg kell dolgozni a talajt, hogy 46 cm és 76 cm szélességű földet távolíts el. A talajnak jó minőségűnek, agyagos feltalajnak és savanyúnak kell lennie, pH-értéke 4,5 és 6 között kell, hogy legyen. A legjobb eredmény érdekében olyan helyre ültessük, ahol szűrt napfény éri, nem pedig közvetlen napfény vagy mély árnyék.

Azáleák téli védelme

Az azáleák téli gondozása ősszel kezdődik, amikor is le kell lassítani, és végül abba kell hagyni a növények öntözését. Az őszi hónapokban körülbelül egyharmadával csökkentsd a vízmennyiséget, hogy a növényt télre megszilárdítsd, majd az első két-három kemény fagyás után alaposan öntözd meg újra. A gyökerek e-fajta áztatása hidratálja a növényt, amikor nyugalmi állapotba kerülnek, és megvédi a növényt a kiszáradástól, amikor a nedvesség a leveleken keresztül elpárolog. Elegendő nedvességet biztosít számukra a talajban ahhoz, hogy tavaszig kitartson.

Ha szeretnéd az azáleát trágyázni, ne trágyázd a növényt nyár közepe után, mert a szezon késői növekedése érzékenyebb a hideg okozta károkra. Az azálea téli kártételét úgy is meg lehet előzni, hogy 8-13 cm talajtakarót (például fenyőtűt, faforgácsot, szalmát vagy száraz füvet) szórnak ki a növény körül az első kemény fagyra való felkészülés során. Ne használd a leveleket talajtakaróként, hacsak nem aprítod fel őket először; az egész levelek hajlamosak sűrű szőnyegeket képezni, amelyek elfojthatják az azáleát. Add hozzá a talajtakarót a növény tövéhez, miután az alvó állapotba került. Ha korábban talajtakarjuk, ősszel távolítsuk el a talajtakarót a száraktól, hogy a tél előtt megkeményedjen. Ezenkívül hagyj egy gyűrűt kihagyva a talajtakarásban közvetlenül a törzs körül; ha a talajtakaró a törzshöz ér, az nedvességkárosodást okozhat, és rágcsálókat és rovarokat is vonzhat, amelyek megrágják a növényt.

Az azálea cserjék gondozása télen

Az azáleák más téli gondozása nem szükségszerű. Csak nézd meg az időjárás-jelentést, és fedd le az azáleát, ha a hőmérséklet -3 C alá esik, különösen, ha a hőmérséklet hirtelen csökkenése következik be, vagy a növény fiatal. A jeges szél és a túlzott napfény károsíthatja az örökzöld azáleákat télen. Ha a növény megsérül, töredezett kéreg vagy szárított levelek láthatók rajta. Ha az azáleán a téli károk jelei mutatkoznak, bizonyos védelmet kell nyújtanunk számára.

A növény befedéséhez ütögess karókat a földbe, majd teríts porózus anyagot, például régi ágyneműt vagy zsákvászont a cserjére. Ne hagyd, hogy a burkolat hozzáérjen a lombozathoz, és ne fedd le a növényt műanyaggal, amely felfoghatja a nedvességet, ami megfagyhat és károsíthatja a növényt. Ha olyan éghajlaton élsz, ahol gyakori a fagypont alatti hőmérséklet, sok bajtól kímélheted meg magad, ha úgy szerelsz fel karókat, hogy a talaj még fagytalan. Ha gondosan választjuk ki az éghajlatnak és az övezetnek ellenálló fajtákat, előfordulhat, hogy télen nem kell különösebben gondoskodnunk az azáleáról. Ne feledd azt se, hogy a hideg napokon a levelek felkunkorodása teljesen normális.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Edelényi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Edelény István király útja 52/a 3780 Magyarország Tovább

vészreakció (alarmreakció)

A szervezetet ért megterhelő ingerek következményeként lép fel; fokozódik a ->mellékvese... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény