Mennyire befolyásolják a lovak magatartását és viselkedését a külső körülmények? Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy az egyes időjárási körülmények hogyan hatnak a lovak viselkedésére.

hirdetes

Az időjárás hatása a lovakra

Kucsma Vivien

A lovak teljesítményét és viselkedését nagymértékben meghatározzák az időjárási körülmények, ezért ennek megfelelően kell kezelni őket. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy az egyes időjárási körülmények hogyan hatnak a lovak viselkedésére. 

Az időjárás befolyásolja a lovak viselkedését?

 

Mennyire befolyásolják a lovak magatartását és viselkedését a külső körülmények? Mivel a lovak a szabadban érzik magukat a legjobban, ezért gyakrabban érik őket időjárási viszontagságok, mint az embert. 

Az <a class="autolinkeles" title="időjárás" href="https://www.agraroldal.hu/idojaras-kifejezes.html">időjárás</a> befolyásolja a lovak viselkedését?
 
Ahogy általában minden élőlényt, így a lovakat is ingerlékennyé és levertté teszi a nagy meleg. A hőségben rengeteg vizet fogyasztanak és igyekeznek olyan árnyékos helyre húzódni, ahol nincsenek legyek. A melegtől amúgy is ingerült lovat még jobban felhergeli a legyek jelenléte, így kétségbeesett vágtába kezd és próbálja magáról ledobni a nyerget is. A meleg nyári napokon hasznos lehet egy légyriasztót kitenni a lovak közelébe. 
Az időjárás befolyásolja a lovak viselkedését?
 
Az őszi és téli évszakokban a lovak több abrakot fogyasztanak, hogy a testükben elegendő hő szabaduljon fel. A hidegben szorosabban állnak egymás mellett, hogy testükkel melegítsék egymást. A lovak sokkal jobban viselik a hideget, mint a meleget. Ha az istállóból kiviszik őket a szabadba, játékosan rugdalóznak és ugrándoznak, ilyenkor frissek és vidámak. Azonban ajánlatos őket a nagy hidegekben védett helyen tartani, és meleg pokrócot teríteni a hátukra, főleg akkor, ha a szabadban is kell tartózkodniuk. A lovak a hideg ellen téli szőrzettel védekeznek, melyet nyáron nyírással távolítanak el a gazdáik. 
hirdetes
Az időjárás befolyásolja a lovak viselkedését?
 
A lovak látását az erős fényviszonyok és a napsütés megzavarja. Rosszul reagálnak mindenféle gyors fényerősség változásra, ezért időbe telik, míg alkalmazkodik a szemük a fényviszonyokhoz. A napfény és az árnyék hirtelen váltakozása is megzavarja és megriasztja őket. Ilyen esetekben a ló látása gyengül. Erős napsütésben a ló megriad mivel nem lát megfelelően, viszont a sötétebb helyeket sem szereti. Amikor a ló úgy érzi, hogy nem megfelelőek számára a látási viszonyok, nyugtalanabbul viselkedik
Az időjárás befolyásolja a lovak viselkedését?
 
A lovakat általában nem zavarja az eső a legelésben vagy más tevékenységükben. Az enyhe esőt némelyik ló kifejezetten kedveli, de mint az embereknél, lova válogatja. A nagy melegben az eső enyhülést nyújt a lovak számára, lehűti őket. Viszont, ha a sok eső miatt csúszós vagy süppedős a talaj, akkor problémák merülhetnek fel. Zuhogó esőben és sárban nehezebb a lovakat munkára bírni, ilyenkor fedett helyen szeretnek tartózkodni. Ha nem tudnak zárt helyre menni, akkor lehajtják a fejüket és a hátsó felüket a szél irányába tartják.
Az időjárás befolyásolja a lovak viselkedését?
 
A szeles idő megzavarja a lovakat, mert a szél süvítése miatt nem tudják kiszűrni a zajokat. Ilyenkor elkezdenek vágtázni a nyereggel, de nyereg nélkül is. 
hirdetes
A nagy szél megzavarja a lovakat és nagy valószínűséggel vágtázni kezdenek, akár nyergeletlenül, de nyereggel is. Ez azért van, mert a szél süvítése megnehezíti, hogy más zajokat is kiszűrjenek, így érzékeik egy ragadozó közeledését sem jeleznék. Ez a tény pedig idegessé teszi az állatot és elbizonytalanítja. Ennek ellenére lovagolni lehet erős szélben is, de a fenti okok miatt kevés ló viselkedik a megszokott módon, a legtöbb a byugtalanság jeleit mutatja.
Az időjárás befolyásolja a lovak viselkedését?
 
A havazás általában nem befolyásolja a lovak viselkedését, de ehhez az kell, hogy bőséges takarmány és biztonságos menedék legyen nekik biztosítva. Ha ezeket nem biztosítják, akkor izgatottan viselkedik és futni kezd a ban. Ha lovas csúszós, jeges útra viszi a lovat, akkor is nyugtalanul kezd viselkedni, mert a fagyos és kemény talaj zúzódásokat és lábfájást okozhatnak. A legbiztonságosabb módja annak, hogy elkerüljék a sérüléseket az, hogy ha a lovas ezeket a helyzeteket elkerüli.
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Gyomirtó Pardner

Gyomirtó permetezőszer kalászosok és kukorica gyomirtására, valamint napraforgó... Tovább

magrosta (szemrosta)

a rögrostán átesett magvak további tisztítására és szétválasztására szolgáló ->rosta. Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok