notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mennyire befolyásolják a lovak magatartását és viselkedését a külső körülmények? Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy az egyes időjárási körülmények hogyan hatnak a lovak viselkedésére.

Hirdetés

Az időjárás hatása a lovakra

Kucsma Vivien

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A lovak teljesítményét és viselkedését nagymértékben meghatározzák az időjárási körülmények, ezért ennek megfelelően kell kezelni őket. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy az egyes időjárási körülmények hogyan hatnak a lovak viselkedésére. 

Az időjárás befolyásolja a lovak viselkedését?

 

Mennyire befolyásolják a lovak magatartását és viselkedését a külső körülmények? Mivel a lovak a szabadban érzik magukat a legjobban, ezért gyakrabban érik őket időjárási viszontagságok, mint az embert. 

Az <a class="autolinkeles" title="időjárás" href="https://www.agraroldal.hu/idojaras-kifejezes.html">időjárás</a> befolyásolja a lovak viselkedését?
 
Ahogy általában minden élőlényt, így a lovakat is ingerlékennyé és levertté teszi a nagy meleg. A hőségben rengeteg vizet fogyasztanak és igyekeznek olyan árnyékos helyre húzódni, ahol nincsenek legyek. A melegtől amúgy is ingerült lovat még jobban felhergeli a legyek jelenléte, így kétségbeesett vágtába kezd és próbálja magáról ledobni a nyerget is. A meleg nyári napokon hasznos lehet egy légyriasztót kitenni a lovak közelébe. 
Az időjárás befolyásolja a lovak viselkedését?
 
Az őszi és téli évszakokban a lovak több abrakot fogyasztanak, hogy a testükben elegendő hő szabaduljon fel. A hidegben szorosabban állnak egymás mellett, hogy testükkel melegítsék egymást. A lovak sokkal jobban viselik a hideget, mint a meleget. Ha az istállóból kiviszik őket a szabadba, játékosan rugdalóznak és ugrándoznak, ilyenkor frissek és vidámak. Azonban ajánlatos őket a nagy hidegekben védett helyen tartani, és meleg pokrócot teríteni a hátukra, főleg akkor, ha a szabadban is kell tartózkodniuk. A lovak a hideg ellen téli szőrzettel védekeznek, melyet nyáron nyírással távolítanak el a gazdáik. 
Hirdetés
Az időjárás befolyásolja a lovak viselkedését?
 
A lovak látását az erős fényviszonyok és a napsütés megzavarja. Rosszul reagálnak mindenféle gyors fényerősség változásra, ezért időbe telik, míg alkalmazkodik a szemük a fényviszonyokhoz. A napfény és az árnyék hirtelen váltakozása is megzavarja és megriasztja őket. Ilyen esetekben a ló látása gyengül. Erős napsütésben a ló megriad mivel nem lát megfelelően, viszont a sötétebb helyeket sem szereti. Amikor a ló úgy érzi, hogy nem megfelelőek számára a látási viszonyok, nyugtalanabbul viselkedik
Az időjárás befolyásolja a lovak viselkedését?
 
A lovakat általában nem zavarja az eső a legelésben vagy más tevékenységükben. Az enyhe esőt némelyik ló kifejezetten kedveli, de mint az embereknél, lova válogatja. A nagy melegben az eső enyhülést nyújt a lovak számára, lehűti őket. Viszont, ha a sok eső miatt csúszós vagy süppedős a talaj, akkor problémák merülhetnek fel. Zuhogó esőben és sárban nehezebb a lovakat munkára bírni, ilyenkor fedett helyen szeretnek tartózkodni. Ha nem tudnak zárt helyre menni, akkor lehajtják a fejüket és a hátsó felüket a szél irányába tartják.
Az időjárás befolyásolja a lovak viselkedését?
 
A szeles idő megzavarja a lovakat, mert a szél süvítése miatt nem tudják kiszűrni a zajokat. Ilyenkor elkezdenek vágtázni a nyereggel, de nyereg nélkül is. 
Hirdetés
A nagy szél megzavarja a lovakat és nagy valószínűséggel vágtázni kezdenek, akár nyergeletlenül, de nyereggel is. Ez azért van, mert a szél süvítése megnehezíti, hogy más zajokat is kiszűrjenek, így érzékeik egy ragadozó közeledését sem jeleznék. Ez a tény pedig idegessé teszi az állatot és elbizonytalanítja. Ennek ellenére lovagolni lehet erős szélben is, de a fenti okok miatt kevés ló viselkedik a megszokott módon, a legtöbb a byugtalanság jeleit mutatja.
Az időjárás befolyásolja a lovak viselkedését?
 
A havazás általában nem befolyásolja a lovak viselkedését, de ehhez az kell, hogy bőséges takarmány és biztonságos menedék legyen nekik biztosítva. Ha ezeket nem biztosítják, akkor izgatottan viselkedik és futni kezd a ban. Ha lovas csúszós, jeges útra viszi a lovat, akkor is nyugtalanul kezd viselkedni, mert a fagyos és kemény talaj zúzódásokat és lábfájást okozhatnak. A legbiztonságosabb módja annak, hogy elkerüljék a sérüléseket az, hogy ha a lovas ezeket a helyzeteket elkerüli.
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
289 634
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 532 755
Közösség

zagy

víz és különböző szilárd anyagok (salak, pernye, föld és egyéb hulladékok) keveréke.... Tovább

diklobenil hatóanyagú gyomirtó szer

szemcsés (granulált) készítmény, nagy dózisban totális hatású gyomirtó szer, de nálunk... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 121

Átlagos értékelés: 4.9

Állatok