kerti növények téliesítése; az évelők felkészítése a télre; növények télesítése a kertben

5 egyszerű lépés az évelők télire való felkészítéséhez

Szeder
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Ősszel a legtöbb évelő növény lecsillapodik, és a hidegebb hónapokra szunnyad. Több dolgot is megtehetsz, hogy felkészítsd a növényeket hidegebb évszakokra és a télre, hogy jövő tavasszal újra jó állapotban legyenek. Egy kis munkával az őszi kellemes napokban buja, egészséges évelő kertbe állít be, ha ismét felmelegszik az idő. Azonban ne ess a kísértésbe, hogy túl korán kezded el a téli felkészülést. Várd meg, amíg a hőmérséklet folyamatosan a hűvös oldalon marad, és a növények többnyire leállnak. Ezután használd ezeket a tippeket, hogy az évelőket egy hosszú téli álomra tedd.

Így téliesítsd a növényeidet

Informálódj a kertedből

A vegetációs időszak vége a tökéletes időszak az évelő kert egészének értékelésére. Minden siker és kihívás frissebb lesz az elmédben, mint jövő tavasszal, amikor az előző szezon emlékei már elhalványultak. Tekintsd meg kritikus szemmel, párosítva a térről alkotott elképzelésed a növények növekedésével. Mely évelő növények fejlődtek? Melyek küzdöttek, és ezek közül a növények közül bármelyik áthelyezhető-e jobb helyre? Vannak olyan ültetési területek, amelyeknek színfoltra van szükségük egy adott évszakban? Szánj időt arra, hogy végigsétálsz a kertben, és jegyzetelsz.

Távolítsd el a gyomokat az évelők téliesítéséhez

Ahogy évelők kezdenek lassulni, egyes gyomok, amelyek a hűvösebb időt kedvelik, virágzásnak indulnak, és sokféle gyomnövény képes áttelelni. Még az apró gyomok is képesek gyorsan szörnyeteggé válni jövő tavasszal. Kíméletlenül mozogj a kertben, húzd ki vagy ásd ki a nem kívánt növényeket a gyökerénél fogva. Ha a gyomokat nehéz felszedni, öntözd meg alaposan a területet, lazítsd fel a talajt, így a gyökerek könnyebben kicsúsznak.

Hidratáld a növényeidet is

A legtöbb növény esetében az őszi hidratálás elengedhetetlen az áttelelés sikeréhez. Ha a környéken száraz ősz van, és a talaj tapintásra száraznak tűnik a felszín alatt, körülbelül két hüvelyknyire, öntözd meg alaposan a kertet, mielőtt a talaj megfagyna. Ha hagysz egy locsológépet egy ideig működni az évelőágyásokban, akkor ez jobb módja lesz annak, hogy a víz mélyebben beszívódjon a talajba, mint hogy mindent egy magad öntözöl a kannából. Takaríts meg vizet úgy, hogy óvatosan locsolod a vizet közvetlenül a növény gyökereihez.

Tisztítsd meg a beteg vagy sérült lombozatot

A rovarok vagy betegségek által sújtott növényeket legjobb a talaj szintjére vágni. Az érintett lombozat eltávolítása értékes taktika a kártevő vagy betegség jövő évi visszatérésének megakadályozására. Az egészséges évelőket viszont a legjobb, ha télen át a kertben állva hagyjuk. Lombozatuk némi szigetelést biztosít a növény koronája vagy növekedési pontja számára. Ezenkívül a levelek és a szárak értékes menedékforrást kínálnak a hasznos rovarok és állatok számára, a magfejek pedig téli büfé a madarak számára.

Takard be az évelő növényeket szelektíven

Nem minden növénynek van szüksége plusz talajtakaróra, hogy átvészelje a telet. Valójában a talajtakarás káros lehet egyes növényekre, megköti a nedvességet a száron, és rothadáshoz vezethet. Három olyan helyzet van, amikor a talajtakarás javasolt:

  • Újonnan ültetett évelők. Azok az évelők, amelyeket ősszel ültethet, nem volt esélyük mély gyökérrendszer kifejlődésére, így előnyös lesz a szigetelő talajtakaróréteg.
  • Gyengéd évelők. Azok a növények, amelyekről ismert, hogy érzékenyek a környék leghidegebb hőmérsékletére, gyakran túlélik a telet, ha a gyökereiket talajtakaró védi.
  • Olyan területek, ahol gyakori a fagyás-olvadás ciklus. A téli hőmérséklet nagymértékben ingadozhat, ami a talaj kitágulását és összehúzódását okozhatja. Ez fagyfelverődést eredményezhet, ami azt jelenti, hogy a növények kiszorulnak a talajból, és a gyökereiket károsodásnak teszik ki. Az évelő növények talajtakarásának legjobb ideje azután, hogy a talaj felső része 1-2 hüvelyk megfagyott. A talajtakaró szigetelést biztosít, így a talajt télen át folyamatosan hűvösen tartja. A laza szerves talajtakaró, például a felaprított levelek, kéregforgácsok, fenyőtűk és szalma jó választás az évelők túlélésére.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

dara

1. (tak.) küLönböző mechanikai hatásokkal (zúzás, nyírás, szeletelés, ütköztetés stb.)... Tovább

bőrszövetrendszer

a gyökeres, száras növények testfelületét borító szövetrendszer, amely védi a növény... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert