Az Európai Bizottság elhalasztotta a glifozát nevű, egészségünket veszélyeztető, globálisan elterjedt gyomirtó szer újraértékelését.

Vizsgálat nélkül engedélyezte az EU a káros gyomírtó szert

Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Az Európai Bizottság elhalasztotta a glifozát nevű, egészségünket veszélyeztető, globálisan elterjedt gyomirtó szer újraértékelését.
Vizsgálat nélkül engedélyezett újra egy káros gyomirtó szert az EU
A glifozátot és 38 más növényvédő szert így – a környezet- és fogyasztóvédelmi szervezetek tiltakozása ellenére – még legalább további három évig szabad használni, ráadásul anélkül, hogy az újabb tudományos eredmények fényében értékelnék hatásukat az emberi egészségre.

Ezért a Greenpeace és a Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN Europe) – melynek magyar tagja a Levegő Munkacsoport – 2011. május 4-én panaszt nyújtott be az Európai Bírósághoz az Európai Bizottság döntésével szemben. A zöld szervezetek szerint a döntés figyelmen kívül hagyja azon tudományos kutatások eredményeit, amelyek bizonyítják a glifozát környezet- és egészségkárosító hatásait. Az Európai Bizottságnak a 39 növényvédő szer újbóli értékelését 2011 és 2012 decembere között kellett volna elvégeznie, ám azt elhalasztották 2015-re.

A glifozát 2001-es uniós engedélyezése óta számos, aggodalomra okot adó tudományos kutatás látott napvilágot, amelyek bizonyítják ezen anyag egészségkárosító hatását. Több tucat friss tanulmány szerint a glifozát mutagén hatású, továbbá hozzájárulhat a daganatos megbetegedések és hormonális károsodások kialakulásához. A francia Seralini professzor által vezetett kutatás kimutatta, hogy a glifozát megzavarja az embriók hormonális rendszerét, ami károsítja és elpusztítja sejtmembránt. Argentin tudósok vizsgálatai szerint pedig a gerincesek magzati fejlődésének árt ezen gyomirtó szer.

A glifozát jelenlegi engedélye sok éves, elavult vizsgálatokon alapul, amelyeket ráadásul az engedélyezésért folyamodó vegyipari cégek végeztek el, így a vizsgálatokat semmiképpen sem nevezhetjük függetleneknek. Hazánkban a kereskedelmi forgalomban kapható 32 különböző szernek hatóanyaga a glifozát, melyből 2009-ben körülbelül 800 tonna került forgalomba.

A Greenpeace, a Levegő Munkacsoport és a PAN Europe szerint a feltétel nélküli újraengedélyezés, a biztonsági vizsgálatok elhalasztása az új tudományos bizonyítékok semmibevételét jelenti és elfogadhatatlan. Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport környezetkémikus programvezetője szerint az Európai Bizottság ezzel a döntésével semmibe veszi az uniós növényvédelmi szabályozást, mely kimondja, hogy az emberi egészség előrébb való, mint egyes cégek gazdasági érdekei.

A génmódosított (GMO), glifozátnak ellenálló növények terjedésével a szer felhasználása az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt, gyakorlatilag a világ legelterjedtebb gyomirtó szere lett. A Monsanto és más vegyipari óriáscégek glifozát-hatóanyagú növényvédő szereket – mint például a Roundup – és olyan génmódosított növények vetőmagját is árusítják, amelyek ezen szerek nagy dózisának képesek ellenállni. A természetbe kikerülő glifozát mennyisége folyamatosan és meredeken nő, mivel a gyomok egyre szélesebb körében jelentkezik a toxikus növényvédő szer elleni rezisztencia. Ez pedig a felhasznált glifozát mennyiségének további növelését eredményezi. Tömöri Balázs, a Greenpeace Magyarország GMO-kampányfelelőse szerint a növekvő felhasználás és az aggasztó tudományos bizonyítékok miatt a glifozát uniós felhasználásának, engedélyezésének azonnali felülvizsgálata, nem pedig felülvizsgálatának csendes elhalasztása szükséges.

Forrás: www.greenfo.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

Mv Gorsium (Mv 04—02)

Õszi búza Cél: malmi búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlödési stádiumban... Tovább

Magyar Agrártudományi Egyesület

FVM Intézet A legnagyobb és legrégebbi magyar agrár civil szervezet a Magyar Agrártudományi... Tovább

Tovább a lexikonra