Az eper kártevői – Minden, amit tudnod kell, hogy egészséges epreket termessz!

Az eper kártevői – Minden, amit tudnod kell, hogy egészséges epreket termessz!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Az eper ízletes és egészséges gyümölcs, amelyet a kertben is könnyedén termeszthetünk. Azonban, mint minden növény, érzékenyek lehetnek a kártevőkre és a betegségekre. Ebben a cikkben megvitatjuk azokat a leggyakoribb kártevőket, amelyek hatással lehetnek a szamócára, és bemutatjuk, hogyan kell kezelni őket. Lássuk tehát az eper kártevőit!

eper termesztés

Az eper kártevői

Ahhoz, hogy teljesen egészséges epreket nevelhessünk a saját kertünkben, tisztában kell lennünk minden kártevőjével, és azzal, hogyan tudjuk felvenni velük a harcot és megvédeni eper növényeinket. Ebben a cikkben összegyűjtöttük az eper minden kártevőjét, amit ismerned kell az egészséges eper termesztéséhez.


Csigák, meztelen csigák

A meztelen csigák és csigák problémát jelenthetnek az eper számára, különösen nedves időben. Ezek a kártevők a növények levelein és termésein táplálkoznak, lyukakat és nyálkanyomokat hagyva maguk után. A meztelen csigák és csigák elleni védekezéshez használhatsz csigapelleteket, vagy csapdákat állíthatsz fel sör- vagy grapefruitfelekkel. A növényeket rézszalaggal is védhetjük, vagy tojáshéjjal körbeszórhatjuk a csigák ellen.


Takácsatkák

A takácsatkák apró kártevők, amelyeket szabad szemmel nehéz észrevenni. A levelek alsó oldalán táplálkoznak, amitől azok megsárgulnak, és végül elpusztulnak. A takácsatkák elleni küzdelemhez rovarirtó szappant vagy olajspray-t használhatsz. A növényeket vízzel is permetezhetjük az atkák lemosásához.


Levéltetvek

A levéltetvek apró, puha testű rovarok, amelyek a növények levelein és szárán találhatók. Kiszívják a nedvet a növényekből, amitől azok elhervadnak és satnya lesz. A levéltetvek leküzdésére használhatunk házi készítésű víz- és mosogatószer-oldatot vagy kereskedelmi forgalomban kapható rovarirtót. Arra is ösztönözhetjük a természetes ragadozókat, mint a katicabogarak és a csipkebogarak, hogy kontrollálják a levéltetveket.


Gyümölcslegyek

A gyümölcslegyek gyakori problémát jelentenek a szamócánál, különösen a betakarítási időszakban. Tojásukat a gyümölcsre rakják, a lárvák pedig a hússal táplálkoznak, amitől az elrohad. A gyümölcslegyek elleni védekezéshez használhatunk csapdákat vagy permeteket, amelyek spinozadot vagy piretrint tartalmaznak. A növényeket hálóval is befedhetjük, nehogy a legyek lerakják a tojásaikat.


Madarak

A madarak komoly problémát jelenthetnek az epernövények számára, különösen akkor, amikor a gyümölcsök elkezdenek érni. Megehetik az egész gyümölcsöt, és nem hagynak semmit, amit szüretelhetsz. Hogy megvédd növényeid a madaraktól, befedheted őket hálóval, vagy használhatsz madárriasztó eszközöket, például madárijesztőt vagy fényvisszaverő szalagot.

Összefoglalva, a kártevők komoly problémát jelenthetnek az epernövények számára, de sokféleképpen lehet védekezni ellenük. Természetes módszerek, például csapdák és riasztószerek használatával káros vegyszerek használata nélkül védheted meg növényeid. Egy kis erőfeszítéssel élvezheted a kerted ízletes eprének bőséges termését.

 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fogkopási rendellenességek

elsősorban olyan állatokban (pl. ló) fordulnak elő, amelyeknek —>fogai állandóan kopnak... Tovább

infarktus (infarctus)

egy-egy artériáéig elzáródásából (trombózis stb.) származóan az általa vérrel... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés