Mikor metszük az almafát, hogy jövőre sok termést hozzon?

hirdetes

Mikor kell metszeni egy almafát – a jövő évi bőséges termésért

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tanuljuk meg, mikor kell metszeni egy almafát, hogy évről évre kiegyensúlyozott, bőséges termést nyújtson. Ha évről évre növelni szeretnénk a bőséges almatermés esélyét, érdemes megtanulni, mikor kell metszeni egy almafát.

almafa metszése

Mikor metszük az almafát, hogy jövőre sok termést hozzon?

Az egy dolog, hogy tudjuk, hogyan kell metszeni egy almafát, de a szakértők azt mondják, hogy minden az őszi kerti feladat megfelelő időzítéséről szól. Akár egyszerűen megszelídíteni szeretnénk nagy almafánkat, akár aktívan javítani szeretnénk a fa termését, állítsunk össze egy kertészeti ütemtervet a megfelelő metszés és a növények károsodásának elkerülése érdekében.

Itt egy szakértővel beszélgetünk, hogy megismerjük a metszés titkait, hogy minden évben a legtöbbet hozhassuk ki az almafa metszéséből.

MIKOR METSZÜNK ALMAFÁT?

„Az almafáim fő metszését akkor szoktam elvégezni, amikor a leveleik lehullanak” – magyarázza Tim Marshall, a Raby Castle főkertésze. "Ez általában novembertől február végéig tart." Az almafa metszése ugyanolyan, mint általában a gyümölcsfák metszése, így ez hasznos készség, ha bármilyen veteményeskerti ötletünk van.

Augusztusi metszéskor ügyelj arra, hogy korlátozd a levágott növekedés mértékét, hogy elkerüld a növény károsodását. Mentsd el a teljes metszést az év későbbi részéig.

hirdetes

A novemberi fametszés előnyei

November arra is kiváló alkalom, hogy fontolóra vegyük az almafák ültetését a kertben, ha bővíteni szeretnénk otthoni gyümölcsösünket.

AZ ALMAFA METSZÉS ELŐNYEI

Az almafa metszésének számos előnye van.

„Ha egy almafát megfelelően metszünk, az segít a fának, hogy energiáját a virág- és gyümölcstermesztésre összpontosítsa” – folytatja Tim. „A fát kezelhető méretben tartja, így a betakarítás és gondozása könnyen elérhető a tulajdonos számára. A nyári metszés további fényt ad a gyümölcsnek, és arra ösztönzi a fát, hogy energiáját az almatermésre összpontosítsa a zöld növekedés helyett.”

"A gyümölcsfák metszése lehetővé teszi a sérült, veszélyes vagy beteg növekedés megszüntetését" - teszi hozzá Tim. A fák metszésekor ügyelj a száron lévő almarák jeleire, a fán lévő zuzmóra vagy bármilyen más abnormális növekedésre, amely betegségre vagy stresszre utalhat. Ezek gyakran nem károsítják magát a fát, de rossz egészségi állapotot jelezhetnek.

hirdetes

MENNYIT LEHET VISSZAVÁGNI EGY ALMAFÁN?

Mint a legtöbb kerti metszésnél, kerüljük az almafa nagy részének kivágását. Törekedj arra, hogy egyetlen vágás során a fa lombkoronájának legfeljebb 25%-át távolítsa el. Ennél több eltávolítása a következő években gyenge növekedést vagy betakarítást eredményezhet, és a legrosszabb esetben megölhetjük a fát.

MINDEN ÉVBEN MEG KELL METSZENI AZ ALMAFÁT?

A legjobb növekedés és betakarítás érdekében az almafát minden télen le kell metszeni, hogy több termőfa legyen. Azok a fák, amelyeket nem metszenek le évente, zsúfolttá válhatnak az öreg fával, és emiatt csökkenhet a termelékenységük, ami kicsi vagy szinte nem is létező betakarítást eredményez.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-09-19

Klímával fűtesz? - Ilyen hatással lesz a szobanövényekre!

A klímaberendezések hajlamosak kiszárítani a levegőt, ami negatívan befolyásolhatja a szobanövényeket. A száraz levegő stresszt okozhat a növényeknek.

2023-09-19

Termesszünk dísztököt, hogy tudjunk mivel dekorálni a szezon alatt!

Az őszi időszak egy igazi ajándék a kertészek és a dekoráció kedvelői számára. Ebben az időszakban megjelennek az aranyszínű falevelek, a melegítő teák és a színpompás dísztökök.

2023-09-19

A Balaton-felvidék 5 mesés kirándulóhelye, amely ősszel is elkápráztat

Ha beköszönt az ősz akkor én személy szerint, imádom felfedezni a Balatont, a friss levegő és őszi illat, ami ilyenkor az erdőkben és a hegyekben érződik, mind-mind magával ragad

2023-09-19

Már csak két hétvége van a szeptemberből - De még mindig jobbnál-jobb programok várnak a Balatonnál!

A Balaton környéke továbbra is pezsgő élettel teli és jobbnál-jobb programok várnak szeptember utolsó két hétvégéjén is. Koncertek, falunapok, gasztronómiai fesztiválok és szüreti mulatságok

2023-09-21

A tökéletes sütőtök 5 titka: így lesz kívül roppanós, belül puha

Ebben a cikkben megosztjuk azt az 5 titkot, amiktől te is tökéletes sütőtököt tudsz sütni. Kívül karamellizált, belül ízes és puha lesz a sütőtök, ha így csinálod.

2023-09-18

Népszerű világsztár bor hódít Magyarországon: Ez a bor lett a magyarok kedvence 2023-ban

Világszerte is népszerűségnek örvend a frissessége, az illat- és ízvilága, valamint az ételekkel való kiváló harmonizálása mind hozzájárultak elterjedéséhez.

2023-09-21

Szeptember végi metszés: meggy- és cseresznyefa metszése szakszerűen

Szeptember végén metszd meg a cseresznyefádat és a meggyfádat is, a cikkben megmutatom, hogyan kezdj neki és elmagyarázom miért szeptemberben csináld a metszést!

2023-09-22

Ezek a legkedveltebb őszi dísznövények: októberig ültesd el őket!

Az ősz beköszöntével eljön az idő, amikor kertünkben is megjelennek az őszi színek, ezekkel a virágokkal könnyen varázsolhatunk kertünkbe egy kis különlegességet.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

izopropalin

nitroszármazék hatóanyagú gyomirtó szerek, paradicsom vegyszeres gyomirtása csak fizikai... Tovább

lovassport

a nyereg alatti lovassportok és a fogathajtás összefoglaló neve. A nyereg alatti lovassport igen... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Növénytermesztés