Mikor metszük az almafát, hogy jövőre sok termést hozzon?

hirdetes

Mikor kell metszeni egy almafát – a jövő évi bőséges termésért

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Tanuljuk meg, mikor kell metszeni egy almafát, hogy évről évre kiegyensúlyozott, bőséges termést nyújtson. Ha évről évre növelni szeretnénk a bőséges almatermés esélyét, érdemes megtanulni, mikor kell metszeni egy almafát.

almafa metszése

Mikor metszük az almafát, hogy jövőre sok termést hozzon?

Az egy dolog, hogy tudjuk, hogyan kell metszeni egy almafát, de a szakértők azt mondják, hogy minden az őszi kerti feladat megfelelő időzítéséről szól. Akár egyszerűen megszelídíteni szeretnénk nagy almafánkat, akár aktívan javítani szeretnénk a fa termését, állítsunk össze egy kertészeti ütemtervet a megfelelő metszés és a növények károsodásának elkerülése érdekében.

Itt egy szakértővel beszélgetünk, hogy megismerjük a metszés titkait, hogy minden évben a legtöbbet hozhassuk ki az almafa metszéséből.

MIKOR METSZÜNK ALMAFÁT?

„Az almafáim fő metszését akkor szoktam elvégezni, amikor a leveleik lehullanak” – magyarázza Tim Marshall, a Raby Castle főkertésze. "Ez általában novembertől február végéig tart." Az almafa metszése ugyanolyan, mint általában a gyümölcsfák metszése, így ez hasznos készség, ha bármilyen veteményeskerti ötletünk van.

Augusztusi metszéskor ügyelj arra, hogy korlátozd a levágott növekedés mértékét, hogy elkerüld a növény károsodását. Mentsd el a teljes metszést az év későbbi részéig.

hirdetes

A novemberi fametszés előnyei

November arra is kiváló alkalom, hogy fontolóra vegyük az almafák ültetését a kertben, ha bővíteni szeretnénk otthoni gyümölcsösünket.

AZ ALMAFA METSZÉS ELŐNYEI

Az almafa metszésének számos előnye van.

„Ha egy almafát megfelelően metszünk, az segít a fának, hogy energiáját a virág- és gyümölcstermesztésre összpontosítsa” – folytatja Tim. „A fát kezelhető méretben tartja, így a betakarítás és gondozása könnyen elérhető a tulajdonos számára. A nyári metszés további fényt ad a gyümölcsnek, és arra ösztönzi a fát, hogy energiáját az almatermésre összpontosítsa a zöld növekedés helyett.”

"A gyümölcsfák metszése lehetővé teszi a sérült, veszélyes vagy beteg növekedés megszüntetését" - teszi hozzá Tim. A fák metszésekor ügyelj a száron lévő almarák jeleire, a fán lévő zuzmóra vagy bármilyen más abnormális növekedésre, amely betegségre vagy stresszre utalhat. Ezek gyakran nem károsítják magát a fát, de rossz egészségi állapotot jelezhetnek.

hirdetes

MENNYIT LEHET VISSZAVÁGNI EGY ALMAFÁN?

Mint a legtöbb kerti metszésnél, kerüljük az almafa nagy részének kivágását. Törekedj arra, hogy egyetlen vágás során a fa lombkoronájának legfeljebb 25%-át távolítsa el. Ennél több eltávolítása a következő években gyenge növekedést vagy betakarítást eredményezhet, és a legrosszabb esetben megölhetjük a fát.

MINDEN ÉVBEN MEG KELL METSZENI AZ ALMAFÁT?

A legjobb növekedés és betakarítás érdekében az almafát minden télen le kell metszeni, hogy több termőfa legyen. Azok a fák, amelyeket nem metszenek le évente, zsúfolttá válhatnak az öreg fával, és emiatt csökkenhet a termelékenységük, ami kicsi vagy szinte nem is létező betakarítást eredményez.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gombaölo Zato Plus WG

Zato 50 WG + Merpan 80 WDG gombaölő permetezőszerek az almavarasodás, almalisztharmat és a... Tovább

ló jegyei

a ló alapszínétől eltérő, jellegzetes alakú foltok, csíkok, amelyek a lovak azonosítására... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Növénytermesztés