Mikor metszük az almafát, hogy jövőre sok termést hozzon?

Mikor kell metszeni egy almafát – a jövő évi bőséges termésért

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Tanuljuk meg, mikor kell metszeni egy almafát, hogy évről évre kiegyensúlyozott, bőséges termést nyújtson. Ha évről évre növelni szeretnénk a bőséges almatermés esélyét, érdemes megtanulni, mikor kell metszeni egy almafát.

almafa metszése

Mikor metszük az almafát, hogy jövőre sok termést hozzon?

Az egy dolog, hogy tudjuk, hogyan kell metszeni egy almafát, de a szakértők azt mondják, hogy minden az őszi kerti feladat megfelelő időzítéséről szól. Akár egyszerűen megszelídíteni szeretnénk nagy almafánkat, akár aktívan javítani szeretnénk a fa termését, állítsunk össze egy kertészeti ütemtervet a megfelelő metszés és a növények károsodásának elkerülése érdekében.

Itt egy szakértővel beszélgetünk, hogy megismerjük a metszés titkait, hogy minden évben a legtöbbet hozhassuk ki az almafa metszéséből.

MIKOR METSZÜNK ALMAFÁT?

„Az almafáim fő metszését akkor szoktam elvégezni, amikor a leveleik lehullanak” – magyarázza Tim Marshall, a Raby Castle főkertésze. "Ez általában novembertől február végéig tart." Az almafa metszése ugyanolyan, mint általában a gyümölcsfák metszése, így ez hasznos készség, ha bármilyen veteményeskerti ötletünk van.

Augusztusi metszéskor ügyelj arra, hogy korlátozd a levágott növekedés mértékét, hogy elkerüld a növény károsodását. Mentsd el a teljes metszést az év későbbi részéig.

A novemberi fametszés előnyei

November arra is kiváló alkalom, hogy fontolóra vegyük az almafák ültetését a kertben, ha bővíteni szeretnénk otthoni gyümölcsösünket.

AZ ALMAFA METSZÉS ELŐNYEI

Az almafa metszésének számos előnye van.

„Ha egy almafát megfelelően metszünk, az segít a fának, hogy energiáját a virág- és gyümölcstermesztésre összpontosítsa” – folytatja Tim. „A fát kezelhető méretben tartja, így a betakarítás és gondozása könnyen elérhető a tulajdonos számára. A nyári metszés további fényt ad a gyümölcsnek, és arra ösztönzi a fát, hogy energiáját az almatermésre összpontosítsa a zöld növekedés helyett.”

"A gyümölcsfák metszése lehetővé teszi a sérült, veszélyes vagy beteg növekedés megszüntetését" - teszi hozzá Tim. A fák metszésekor ügyelj a száron lévő almarák jeleire, a fán lévő zuzmóra vagy bármilyen más abnormális növekedésre, amely betegségre vagy stresszre utalhat. Ezek gyakran nem károsítják magát a fát, de rossz egészségi állapotot jelezhetnek.

MENNYIT LEHET VISSZAVÁGNI EGY ALMAFÁN?

Mint a legtöbb kerti metszésnél, kerüljük az almafa nagy részének kivágását. Törekedj arra, hogy egyetlen vágás során a fa lombkoronájának legfeljebb 25%-át távolítsa el. Ennél több eltávolítása a következő években gyenge növekedést vagy betakarítást eredményezhet, és a legrosszabb esetben megölhetjük a fát.

MINDEN ÉVBEN MEG KELL METSZENI AZ ALMAFÁT?

A legjobb növekedés és betakarítás érdekében az almafát minden télen le kell metszeni, hogy több termőfa legyen. Azok a fák, amelyeket nem metszenek le évente, zsúfolttá válhatnak az öreg fával, és emiatt csökkenhet a termelékenységük, ami kicsi vagy szinte nem is létező betakarítást eredményez.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-15

Ezért sárgul be a cukkini egy kertész szerint

A cukkini sárgulásának sok oka lehet, például a tápanyaghiány is. Megfelelő gondozással és egy kis odafigyeléssel könnyedén elkerülhető a cukkini sárgulása.

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

28/2006. (IV. 7.) FVM rendelet

az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultságról szóló 82/2005. (IX. 15.) FVM rendelet... Tovább

ellés

az a folyamat, amelynek során, a —>vemhességi idő elteltével, a magzat a magzatburkokkal,... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés