notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Az afrikai hőség minden állatot meggyötör. Fontos, hogy ilyenkor az átlagosnál jobban figyeljünk házi- és haszonállatainkra! Az állatok is megérzik a nagy hőséget.

Hirdetés

Az állatok is szenvednek a kánikulában

Kucsma Vivien

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az afrikai hőség minden állatot meggyötör. Fontos, hogy ilyenkor az átlagosnál jobban figyeljünk házi- és haszonállatainkra!

Fokozatosan ügyelj az állatokra, ebben a hőségben!

 

Az állatok is szenvednek a kánikulában – Láncon tartott állatok veszélyben

A nyári hőségben fokozott figyelmet szenteljünk a tűző napon dolgozó haszonállatainkra, valamint a hőségnek kitett háziállatokra. A láncon tartott kutyák vannak ilyenkor a legnagyobb veszélyben. A korlátozott mozgáslehetőség és a természetes árnyékot biztosító tereptárgyak hiánya vagy hozzáférhetősége könnyen veszélybe sodorhatja az állat életét. Fontos, hogy ilyenkor gyakrabban látogassuk meg az állatot, valamint biztosítsuk számára a folyamatos, hűvös ivóvíz utánpótlását. Ha lehetséges, állítsunk árnyékot nyújtó menedéked az állat mozgásterébe, vagy engedjük hosszabbra a láncot, hogy esetleg elérjen az árnyékos helyre.
 
 

 

Fokozatosan ügyelj az <a class="autolinkeles" title="állatok" href="https://www.agraroldal.hu/allatok-kifejezes.html">állatok</a>ra, ebben a hőségben!

Könnyítsünk az állatokon

Hirdetés
 
A kutya csak lihegéssel képes lehűteni a testét, ami azonban ilyen időben nem mindig elegendő. Ilyenkor van az, hogy a kutya hosszú percekig, vagy órákig keresi a leghűvösebb helyet, padlót, vagy kapar egy mély gödröt, amibe feküdve lehűtheti a felhevült testét. Az állatvédő egyesületek azt tanácsolják a gazdiknak, hogy a sétáltatásokat kora délelőtt, vagy késő délután tartsák meg, hogy megkíméljék kedvenceiket a hő-stressztől. További enyhítés lehet a kutya számára, ha benedvesítjük a bundáját, vagy ha van rá lehetőség és agilis a kutya, meg is úsztathatjuk. Semmiféleképpen sem szabad még rövid időre sem az állatot a tűző napon autóban hagyni!
Fokozatosan ügyelj az <a class="autolinkeles" title="állatok" href="https://www.agraroldal.hu/allatok-kifejezes.html">állatok</a>ra, ebben a hőségben!

Haszonállatokra is figyelni kell!

 
A házi kedvenceken kívül a gazdasági haszonállatokra is figyelni kell, mint a ló, sertés, szarvasmarha, juh, kecske, baromfi. A hőséget ők is rosszul tűrik. Ha az állaton azt vesszük észre, hogy intenzíven liheg, fújtat, nyelve kilóg és annak színe sötétebb a megszokottnál, az a hőtorlódás, vagy a hőguta jele lehet. Ilyenkor a gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő is lehet.
Hirdetés
Fokozatosan ügyelj az állatokra, ebben a hőségben!

Elhanyagolt állatok

 
Az állatvédő egyesületekhez ilyen nyári kánikulákban gyakran érkeznek olyan hívások, hogy tűző napon kikötött állatot ivóvíz nélkül tartanak. Az a gazdi, aki nem szentel elegendő figyelmet kedvencére, az állatkínzás bűncselekményét követi el, amiért 2 évig terjedő szabadságvesztés is kiróható.
 
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
401 033
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
401 033
Közösség

vizelet

a veseműködés (->kivélasztás) terméke. A ->vérplazma egy része a vesetestecske... Tovább

korrózió

különböző anyagoknak (fémeknek és egyéb szerkezeti anyagoknak) a környezet hatására... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 207

Átlagos értékelés: 4.8

Állatok