Avokádó nevelése saját kezűleg

hirdetes

Így termeszthetsz te is avokádót házilag

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Az avokádó nevelése házilag

Szintén várd meg, hogy a talaj kissé kiszáradjon alattuk, mielőtt újraöntöznéd őket. Ez viszonylag hamar megtörténik, mert az avokádófák gyökerei a talaj felső 15 cm-es rétegében helyezkednek el, ami gyorsabban kiszárad. Az újonnan kiültetett fák heti 2-3 alkalommal is igényelhetik az öntözést az első évben. A kifejlett avokádófáknak nyáron hetente 5 centinyi esővíznek vagy öntözésnek megfelelő vízre van szükségük.

Az avokádó trágyázása

Az avokádófáknak kifejezetten avokádók vagy citrusfélék számára összeállított 10-5-5 arányú tápkeveréket érdemes adni, mert első sorban nitrogénre van szükségük – többre, mint foszforra vagy káliumra. A növénytartóban nevelt avokádófákat 12-16 hetente ajánlott trágyázni, a mennyiség a növénytartó méretétől és az adott készítmény instrukcióitól függ. A kerti talajban nevelt fákat a tél végén, a nyár közepén és kora ősszel érdemes trágyázni, szintén az adott termék leírása alapján, figyelembe véve a fa korát.

hirdetes

Az avokádó szüretelése

Ha kellő türelemmel és gondoskodással bántál avokádóddal, akkor hosszú-hosszú évek elteltével végre elkezd majd gyümölcsöket teremni. Az avokádók egészen addig kemények maradnak, amíg el nem távolítják őket a fáról – csak ez után érnek meg teljesen. A fán sosem puhulnak meg, ezért némi kísérletezésbe telik majd, hogy pontosan meg tudd ítélni, mikor érdemes leszüretelni őket.

Ebben mindenképpen segít, ha adsz időt a terméseknek, hogy teljes méretűre nőjenek. Ha egy avokádó érettnek tűnik, óvatosan tépd le a fáról, majd tedd szobahőmérsékletű, napfénytől védett helyre. Ha jókor szüretelted le, a termés 1-2 héten belül teljesen megérik majd. Ne nyomkodd ujjal az érettnek tűnő avokádókat. Ha szeretnéd ellenőrizni, hogy jó-e már, tedd a tenyeredre, és óvatosan nyomkodd meg a hüvelykujjad alatti puha „párnás” résszel.

hirdetes

Ezzel nem ejtesz majd rajta olyan sebeket, mintha ujjal nyomkodnád. Amikor az avokádók puhulni kezdenek, tedd őket a hűtőbe, ha szeretnéd lelassítani ezt a folyamatot. Ha azonban inkább gyorsítanál rajta, akkor helyezd avokádóidat egy papírzacskóba néhány banán társaságában. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


élelmiszer-higiénia

az a tudományág és tevékenység, amely az élelmiszerek előállítása, forgalomba hozatala és... Tovább

albuminok

az egyszerű ->fehérjék egyik csoportja, ezek, a —>globulinoktól eltérően, desztillált... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs