Betiltják az avarégetést – Az avarégetés betiltása

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Tudtad, hogy a parlament betiltotta az égetést egész Magyarországon?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Magyarországon betiltják az avarégetést

Mi a baj az avarégetéssel? Azon kívül, hogy büdös…

Rengeteg káros anyag kerül a levegőbe, ráadásul a legtöbb tüzeskedő ember nagyon buta, és már vizesen begyújtja a frissen összehúzott avart – legalább várná meg, hogy megszárad, de nem…Tény: aki avart éget, az önmagát károsítja a legjobban, ezt nem ártana már észrevennie mindenkinek!

Azonban a baj az, hogy nemcsak magának okoz problémát, hanem a környezetének is: az égés során szén-monoxid, PM10-es mikrorészecskék, fenol-származékok és még sok más káros anyag keletkezik. Ezek mindegyike roncsolja az élővilágot rövid-, és hosszútávon egyaránt, az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők számára különösen ártalmasok. 

Avarégetés elleni küzdelem

hirdetes

Rengeteg civil szervezet harcol évről évre az avarégetés betiltásáért, sajnos eredményt nem tudnak elérni, helyi rendelethez kötve engedélyezik mind a mai napig a lakosság részére az avar elégetését.

hirdetes

Avarégetés helyett sokkal jobb megoldások léteznek! 

A komposztálás az egyik legtökéletesebb megoldás, ha őszi lombhullásról van szó. Nem szennyezzük vele a levegőt, nem keletkezik sem hamu, sem füst, viszont létrejön egy sokkal jobb dolog, amit úgy nevezünk, hogy humusz! Korábbi cikkemben nagyon sok mindent elmondtam nektek a falevelek komposztálásáról, kattintsatok ide, ha szeretnétek elolvasni!  

Régi, rossz beidegződés

Egyébként az avarégetés egy nagyon régi, és nagyon rossz beidegződés. Volt idő, amikor még nem szállították el a lehullott faleveleket, és még hírből sem ismerték azt a szót, hogy komposztálás. Ezért összehúzták a leveleket, a gallyakat, és gyújtottak egy nagy tüzet. Ilyenkor ráadásul előkerült minden a pincéből is, égett minden, amire nem volt többé szükség.

Szerencsére ez az avarégetés azért valamelyest visszaszorult, én legtöbbször manapság az öregeket látom tüzeskedni, csak velük meg az a baj, hogy még nekik áll feljebb, ha szóvá teszi az ember…Azonban van megoldás, nem kell nyelnie senkinek a füstöt, nézzük, miket tettem meg én is annak érdekében, hogy a közelemben senki ne égessen avart. Nézzük, mit tehetünk, ha éget a szomszéd? A következő oldalon elmondom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-02-27

Megszűnik a kiskerti gyomirtás? – Betiltják a glifozátot!

Betiltják a glifozátot, hamarosan nem lehet használni a kiskertekben. Nézzük, miért döntöttek úgy, hogy kivonják a forgalomból a glifozátot, a legismertebb gyomirtót.

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, erről fogok beszélni most nektek!

2020-02-20

Szomorú, hogy valaki képes erre - Gázolajjal öntözték meg az Újszülöttek ligetét

Elképesztő, hogy mire képesek az emberek, csak azért, mert őket zavarja valami. Most az újszülöttek tiszteletére ültetett fákat locsolták le gázolajjal.

2020-02-20

2000 tonna betegségeket terjesztő rovar marad életben, ha nem segítünk a fecskéknek!

Hatalmas bajban vagyunk, és ha így marad, akkor még nagyobb bajban leszünk. A fecskék száma az utóbbi két évtizedben a felére esett vissza. Védjük meg együtt a fecskéket!

2020-03-27

Tisztul a Föld a koronavírusnak köszönhetően

A koronavírus miatti intézkedéseknek köszönhetően hatalmas változások következtek be a Föld életében. Egyre jobban tisztul a levegő, ennek eredményeképpen egyre tisztább a Föld.

2020-06-27

Erdők-mezők gyümölcsei - Az erdei és az indiai szamóca bemutatása

Az erdei szamóca és az indiai szamóca megtalálhatók az erdőkben és a mezőkben, az emberek többsége mégsem ismeri őket annyira. Mostani cikkemben mindent elmondok erről a két szamócafajtáról!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


vérzés (hemorrágia, haemorragia)

Az állat életében a vérpályából való vérkilépés. A kiömlő vér folyhat a külvilágra... Tovább

Zenker-féle elhalás

az izmokban jelentkező különleges ->elhalás, amikor az izomsejtekben csak a miofibrillumok... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem