Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

Autópálya-matrica árak 2024

Autópálya-matrica árak 2024


Az új év már most elhozza az autósok számára a 2024-es autópálya-matricák beszerzésének lehetőségét. Azonban a jó hírrel párhuzamosan sajnos jár egy kisebb pénzügyi terhelés is, ugyanis az autópálya-matrica árak ismét emelkedtek. Nézzük, mennyiért lehet hozzájutni az éves, havi, és heti matricákhoz!


Az árak emelkedése: Átlagosan 18 százalékkal magasabb tarifák

A kényelmi szolgáltatás részeként már december 1-től elérhetővé váltak az új évi autópálya-matricák. Az éves országos és vármegyei matricákat az autósok már most megvásárolhatják, és azok 2024. január 1-jétől lesznek érvényesek.

Népszerűség exploszió: A vármegyei matricák előnyben

A vármegyei matricák iránti kereslet meredeken emelkedett az elmúlt időszakban. Ennek egyik fő oka, hogy a 10 napos matrica ára jelentős mértékben emelkedett az elmúlt években. A szakmai portál adatai szerint az egy napos matrica bevezetése sem fogja alapvetően megváltoztatni ezt a tendenciát.

•    Az egynapos matrica személyautókra (és motorkerékpárokra) vonatkozó D1 kategóriában 5150 forintba kerül majd.

•    A 10 napos matrica ára 6400 forint.

•    Az éves vármegyei matrica díja pedig 6600 forint lesz 2024-ben.

Az egynapos matrica bevezetése ugyan kielégíti az uniós kötelezettséget, azonban az autósok valószínűleg más megoldást választanak majd, hiszen az ár megegyezik az EU által megszabott maximummal, az éves matrica árának 9 százalékával. Az Autopalyamatrica.hu portál egy speciális kalkulátort is kínál, amely segít eldönteni, melyik matrica típus lenne a legkedvezőbb az adott helyzetben.


Autópálya matrica áraink változása

Az érvényben lévő jogszabályok alapján szükséges az e-matricát mindig a díjköteles útszakaszra történő felhajtás előtt beszerezni. Az e-matrica utólagos vásárlása nem biztosít visszamenőleges úthasználati jogosultságot, és az utólag beszerzett matrica jogosulatlan úthasználatnak minősül, amely pótdíjfizetési kötelezettséget vonhat maga után. Kivételt képez a 60 perces türelmi időszak, amely mentesíti a büntetést az úthasználat kezdetétől számított első 60 percen belül megvásárolt matricák esetében.

A matricák ára emelkedése mellett 2024. január 1-jétől további 230 kilométernyi útszakasz válik fizetőssé.

Az alábbi útszakaszok kerülnek be a fizetős kategóriába:

•    M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Tiszaüg/Tiszakürt csomópontig
•    M44-es Szolnok/Martfű/Kunszentmárton csomóponttól Békéscsaba-Gyula/Debrecen-Szeged csomópontig

•    M4-es Abony-kelet/Szolnok nyugat csomóponttól Törökszentmiklós-nyugat/Szajol csomópontig
•    M44-es Lakitelek/Tiszakécske csomóponttól Szarvas/Szentes csomópontig
•    M0-ás M1-M0 csomóponttól M0-11-es út csomópontig
•    M31-es Nagytarcsai csomóponttól M3-M31 csomópontig
•    M6-os Budapest, Barackos út csomóponttól Ráckeresztúr csomópontig
•    M76-os Balatonszentgyörgy/Balatonberény csomóponttól Keszthely-Fenékpuszta csomópontig

Ennek eredményeként 2024. január 1-jétől két további vármegye, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés is csatlakozik a fizetős utak listájához.


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-22

Itt az idő: Így alakítsd ki a tökéletes veteményeskertet!

Már egy ideje tervezgeted a veteményeskertet? Itt a tökéletes idő, alakítsunk ki együtt egy a tökéletes veteményeskertet! Hoztunk ehhez szakértői tippeket.

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-04-16

Kezdő kertészeknek is - 3 zöldség, ami garantáltan sikerül

Kertészkedni szeretnél, de nem tudod, hol kezd? Fedezd fel a 3 ideális zöldséget kezdőknek! Gyorsan növőek, ízletesek és minimális erőfeszítéssel termeszthetők.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Reglone Air

Deszikkáló és gyomirtó szer légi kijuttatásra kifejlesztve.Hatóanyag: 200 g/l diquat-ion... Tovább

jarovizálás

a —>jarovizálódás mest. kiváltása. Ennek folyamán tavasszal valamely őszi gabona (pl.... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés