Hasznos tudnivalók az ausztrál citrom termesztéséhez

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek az ausztrál citrom termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
Termesszünk sikeresen ausztrál citromot

Az ausztrál citrom termesztése növénytartóban

Milyen növénytartót válassz citromfádhoz?

Erősen ajánlott olyan növénytartót választani, ami számodra praktikus méretű, de inkább nagy, mint kicsi, mert a rendszeres átültetések sokkolhatják a fát. Ültesd egy legalább 20 literes cserépbe, hogy legyen elég hely a gyökereknek a szétterüléshez. Egy nagyobb, 55 literes cserép még jobb választás, de ennek mozgatása már sokkal nehezebb feladat, ha teljesen benövi a fa.

Ezt a feladatot megkönnyítheted, ha rögtön egy kerekes virágtartó ládába ülteted fádat. Az ültetéshez használhatsz műanyag, vagy agyag növénytartót is. Ha hajlamos vagy túlöntözni akkor a műanyag lehet a jobb választás, ha pedig nem tudod betartani az öntözési ütemtervet, akkor maradj az agyagcserépnél. Bármilyen anyagot is választasz, fontos szempont, hogy a növénytartó megfelelő vízelvezetést biztosítson. Az ausztrál citromfa 3-4 naponta rendszeres öntözést igényel, szóval fontos, hogy a tartó, amibe kerül ki tudja engedni azt a vizet, amit a fa nem használ fel öntözéskor.

Az ausztrál citromfa talajigénye

Töltsd fel a növénytartó kétharmadát minőségi ültetőtalajjal, és adj hozzá némi homokot illetve csontlisztet is. A homok segíteni fog a vízelvezetésben, a csontliszt pedig lassú felszívódású foszfor- és kalciumforrásként szolgál majd a növénynek. Az ausztrál citromfák nem igazán kényesek a talaj termékenységét illetően, legalább is a természetes környezetükben – az oltott gyökéralanyokat mindenképpen gazdag, termékeny ültetőközegbe érdemes elültetni, hogy megerősödhessenek.

hirdetes

Hová kerüljön az ausztrál citromfa?

Ez az aljnövényzetben előforduló fa foltokban kap napfényt természetes élőhelyén, de eléldegél teljesen napos körülmények között kis, különösen hűvösebb vidékeken. A nyár beköszöntével fontos, hogy a délutáni napsütéstől némi árnyék védje. Ez a fa valójában házon belül is termeszthető, ha napi 6 órányi napfényt tudsz biztosítani neki.

Trágyázás

Az ausztrál citromfa nem igényel túl sok tápanyagot, de háromhavonta ajánlott némi trágyával támogatni. Egy réteg komposzt, algakivonat, vagy hal emulzió segíthet biztosítani a szükséges tápanyagokat, hogy a talaj és a fa egészséges maradhassanak.

hirdetes

Virágzás, termések, és szüretelés

Miután ausztrál citromfád megerősödött, nagy valószínűséggel várnod kell majd, hogy teremni kezdjen. Az oltott fák már az ültetés utáni második vagy harmadik évükben virágzani kezdenek, mert gyökéralanyuk kifejlett lime fákból származik. A virágzás a déli félgömbön (Ausztráliában) télen kezdődik, ami nálunk valójában nyarat jelent (június-augusztus), és tavaszig tart – ami nálunk már ősz.

A gyümölcsöknek öt napra van szükségük, hogy megérjenek, tehát valamikor nyár végére (nálunk tél végére) lehet számítani erre. Miután a fa virágzani kezd, a trágyázást meg kell szakítani, amíg a gyümölcsök el nem érik a 2,5cm-t. A termések az érés során megduzzadnak és megváltozik a színük – innentől kezdve lehet őket szüretelni. A tövisek miatt érdemes ehhez védőkesztyűt használni! A termések akkor a legjobbak, ha hagyják a fán beérni őket. Ilyenkor biztosítják a legjobb ízeket, és ha nem sérülnek meg, sokáig megőrzik tartósságukat is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2021-12-15

5 mód, hogy télen is kertészkedhess

A legtöbben a téli kertet ridegnek, sivárnak ábrázoljuk, hóval és levelekkel borítva. A felszín alatt azonban egy élettel teli télikert nyüzsög - lássuk, miért.

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2021-11-22

Így érdemes felkészíteni a télre kertedet

Nem szabad elfelejtened megfelelően felkészíteni kertedet a téli időszakra - mostani cikkünkben mindent megtalálsz, amire szükséged lesz a folyamat során!

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2021-01-15

Hogyan kell betakarítani és felhasználni a csipkebogyót?

A csipkebogyó nem csak szép látvány, de tele van C-vitaminnal is, így nagyon egészséges. De hogyan kell szüretelni, és mire lehet használni? Megmutatom!

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-08-02

Egy különleges gyümölcs – ismerd meg Te is a japán körtét

Biztosan Te is találkoztál már a japán körtével a szupermarketekben - pedig termesztése könnyedén lehetséges. Ismerd meg most Te is ezt a gyümölcsöt.

További cikkek ebben a témában


68/2007. (VII. 26.) FVM-EüM-SZMM együttes rendelet

az élelmiszer-elõállítás és forgalomba hozatal egyes élelmiszer-higiéniai feltételeirõl... Tovább

bárányozási jegyzék

olyan áll. bizonylat, amely az anyajuhok ellesi és a bárányok születési adatainak... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs kert