Hasznos tudnivalók az ausztrál citrom termesztéséhez

hirdetes

Minden, amit egy kertésznek az ausztrál citrom termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
Termesszünk sikeresen ausztrál citromot

Az ausztrál citrom termesztése

Az ausztrál citrom eredetileg a telepesek egyik étke volt, amit gyűjtögetések során szedtek össze. Idővel aztán a gasztronómiai világ is felfigyelt rá, és az 1990-es évek óta kereskedelmi célokból is tenyésztik. Érdekes mód, a gyümölcsök egészen a 2000-es évek elejéig nem jelentek meg Ausztrálián kívül. Az ültetés általában oltott gyökéralannyal történik, és habár magról és félig megkeményedett dugványokkal is szaporíthatók, ezeknek a módszereknek vannak bizonyos hátulütői.

A magról nevelet palánták nagyon lassan nőnek, és akár 15 évbe is telhet, mire gyümölcsöt hoznak, ráadásul a termesztési körülmények szempontjából is kényesebbek. A dugványozással ültetett palántáknak gyakran nehezükre esik a megerősödés, és hajlamosabbak a fertőzésekre is. Az oltott gyökéralanyokkal sokkal gyorsabban felnőtt fához lehet jutni, amelyek akár 2-3 év elteltével is elkezdhetnek gyümölcsöt teremni (habár további 3-4 évre lehet szükség egy igazán méretes szürethez).

hirdetes

Az oltás egyik másik előnye, hogy olyan gyökéralanyt is lehet használni, ami ellenállóbb az adott terület szélsőséges időjárásával szemben, ami megnöveli a fiatal citromfa életben maradásának esélyét. Habár az ausztrál citromfa számára ideális körülmények nem igen fordulnak elő hazánkban, ha ezeket képes vagy mesterségesen megteremteni neki, akkor lényegében bárhol termeszthetsz magadnak ebből az igazán egzotikus gyümölcsből, akár növénytartókban is (erről lejjebb bővebben).

A kellő pH érték fenntartása

Az ausztrál citrom 5-6,5 közötti pH tartományban érzi jól magát. Ha a kerti talaj túl messze van ettől, akkor egyszerűbb lehet növénytartóban tökéletes körülményeket biztosítani neki.

hirdetes

Fontos a jó vízelvezetés

Az ausztrál citromfa eredeti otthona párás, és esős, különösen nyáron. Habár tűri a rövidebb szárazságokat, érdemes inkább egyenletes folyadék-utánpótlást biztosítani neki, ügyelve a vízelvezetésre, hogy ne kelljen vizes talajban állnia.

Környezeti behatások

Még a felnőtt ausztrál citromfáknak fontos, hogy védve legyenek a széltől és a hidegtől. A kifejlett példányok és gyümölcseik nagyon sérülékenyek ezekre a környezeti behatásokra, a fiatalabb példányokról nem is beszélve. A túl erős, forró napfény megégetheti a terméseket. Ha a gyümölcsöket érés közben egy kóbor zápor éri, akkor kinyílhatnak, és szétrohadhatnak. Ez még egy ok, amiért érdemes növénytartóban nevelni őket, amiket szükség szerint átvihetsz védett helyre.

Kártevők és fertőzések

A megfelelően szaporított ausztrál citromfák nem igazán hajlamosak megbetegedni, azonban a gombás rozsdásodás, a pajzstetvek, és a levéltetvek gyakran feltűnhetnek rajtuk. A növénytartóban nevelt példányok sokkal védettebbek a talajban élősködő kórokozók és a fonálférgek ellen.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-12-17

6 dolog, amit végezz el idén télen a kertedben

Ne hagyd, hogy a hideg évszak visszatartson a kertészkedéstől. Íme, miket érdemes télen elvégezni. Mostani cikkünkben elmondjuk, miket végezz el téli kertedben.

2021-12-15

5 mód, hogy télen is kertészkedhess

A legtöbben a téli kertet ridegnek, sivárnak ábrázoljuk, hóval és levelekkel borítva. A felszín alatt azonban egy élettel teli télikert nyüzsög - lássuk, miért.

2021-11-22

Téli tippek, munkák, elfoglaltságok

Bár nem sokan gondolnák, télen is foglalatoskodhatunk kertünkben – mostani cikkünkben nézzük végig, hogyan várd a tavaszt kerted kapcsán.

2021-11-22

Így érdemes felkészíteni a télre kertedet

Nem szabad elfelejtened megfelelően felkészíteni kertedet a téli időszakra - mostani cikkünkben mindent megtalálsz, amire szükséged lesz a folyamat során!

2022-01-09

9 tipp, hogy kertedet előkészítsd a kései kertészkedéshez

Akár hiszed, akár nem, a termékeny időszak nem ér véget a nyárral együtt. A késői szezonban történő ültetés sikeres és hatékony termesztési lehetőség, amely friss őszi, sőt, téli terményt eredményez.

2021-01-15

Hogyan kell betakarítani és felhasználni a csipkebogyót?

A csipkebogyó nem csak szép látvány, de tele van C-vitaminnal is, így nagyon egészséges. De hogyan kell szüretelni, és mire lehet használni? Megmutatom!

2021-09-26

Gyakori gyümölcsfa betegségek – ezekre érdemes odafigyelned

Az év minden időszakában fontos, hogy megfelelően odafigyeljünk gyümölcsfaink egészségére – mostani cikkünkből ismerj meg három gyakori gyümölcsfa betegséget.

2021-08-02

Egy különleges gyümölcs – ismerd meg Te is a japán körtét

Biztosan Te is találkoztál már a japán körtével a szupermarketekben - pedig termesztése könnyedén lehetséges. Ismerd meg most Te is ezt a gyümölcsöt.

További cikkek ebben a témában


56/2006. (VIII. 1.) FVM rendelet

a növény-egészségügyi feladatok végrehajtásának részletes szabályairól szóló 7/2001.... Tovább

64/2007. (VII. 23.) FVM-EüM együttes rendelet

az állati eredetû élelmiszerek forgalomba hozatalának és az értékesítés helyén történõ... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs kert