notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hasznos tudnivalók az ausztrál citrom termesztéséhez

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Minden, amit egy kertésznek az ausztrál citrom termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
Termesszünk sikeresen ausztrál citromot

Az ausztrál citrom termesztése

Az ausztrál citrom eredetileg a telepesek egyik étke volt, amit gyűjtögetések során szedtek össze. Idővel aztán a gasztronómiai világ is felfigyelt rá, és az 1990-es évek óta kereskedelmi célokból is tenyésztik. Érdekes mód, a gyümölcsök egészen a 2000-es évek elejéig nem jelentek meg Ausztrálián kívül. Az ültetés általában oltott gyökéralannyal történik, és habár magról és félig megkeményedett dugványokkal is szaporíthatók, ezeknek a módszereknek vannak bizonyos hátulütői.

A magról nevelet palánták nagyon lassan nőnek, és akár 15 évbe is telhet, mire gyümölcsöt hoznak, ráadásul a termesztési körülmények szempontjából is kényesebbek. A dugványozással ültetett palántáknak gyakran nehezükre esik a megerősödés, és hajlamosabbak a fertőzésekre is. Az oltott gyökéralanyokkal sokkal gyorsabban felnőtt fához lehet jutni, amelyek akár 2-3 év elteltével is elkezdhetnek gyümölcsöt teremni (habár további 3-4 évre lehet szükség egy igazán méretes szürethez).

hirdetes

Az oltás egyik másik előnye, hogy olyan gyökéralanyt is lehet használni, ami ellenállóbb az adott terület szélsőséges időjárásával szemben, ami megnöveli a fiatal citromfa életben maradásának esélyét. Habár az ausztrál citromfa számára ideális körülmények nem igen fordulnak elő hazánkban, ha ezeket képes vagy mesterségesen megteremteni neki, akkor lényegében bárhol termeszthetsz magadnak ebből az igazán egzotikus gyümölcsből, akár növénytartókban is (erről lejjebb bővebben).

A kellő pH érték fenntartása

Az ausztrál citrom 5-6,5 közötti pH tartományban érzi jól magát. Ha a kerti talaj túl messze van ettől, akkor egyszerűbb lehet növénytartóban tökéletes körülményeket biztosítani neki.

hirdetes

Fontos a jó vízelvezetés

Az ausztrál citromfa eredeti otthona párás, és esős, különösen nyáron. Habár tűri a rövidebb szárazságokat, érdemes inkább egyenletes folyadék-utánpótlást biztosítani neki, ügyelve a vízelvezetésre, hogy ne kelljen vizes talajban állnia.

Környezeti behatások

Még a felnőtt ausztrál citromfáknak fontos, hogy védve legyenek a széltől és a hidegtől. A kifejlett példányok és gyümölcseik nagyon sérülékenyek ezekre a környezeti behatásokra, a fiatalabb példányokról nem is beszélve. A túl erős, forró napfény megégetheti a terméseket. Ha a gyümölcsöket érés közben egy kóbor zápor éri, akkor kinyílhatnak, és szétrohadhatnak. Ez még egy ok, amiért érdemes növénytartóban nevelni őket, amiket szükség szerint átvihetsz védett helyre.

Kártevők és fertőzések

A megfelelően szaporított ausztrál citromfák nem igazán hajlamosak megbetegedni, azonban a gombás rozsdásodás, a pajzstetvek, és a levéltetvek gyakran feltűnhetnek rajtuk. A növénytartóban nevelt példányok sokkal védettebbek a talajban élősködő kórokozók és a fonálférgek ellen.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-05-26

Szolarizáció - Vegyszermentes megoldás gyomokra és növénybetegségekre

A szolarizáció lehet a megoldás a gyomokra és a különböző növénybetegségekre. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a szolarizációról és a szolarizáció hasznosságáról!

2020-04-10

Növények rozsdabetegségei – Felismerésük és a legjobb védekezési módok

Növények rozsdabetegségei, ismerjétek meg a növények rozsdabetegségeit, és a rozsdabetegségek elleni leghatékonyabb védekezési módokat, itt mindent elmondunk a rozsdabetegségekről!

2020-04-08

Egyszerű ötletek kerti szerszámaid tárolására

Itt a tavasz és a kerti munkák ideje, felrántod a gumicsizmádat, kiballagsz a melléképülethez, feltéped az ajtót, de legszívesebben vissza is csuknád.

2020-03-26

Tavaszi befőzés – 8 étel, aminek a befőzését most kell elvégezni!

Érdemes tavasszal is gondolnunk a jövőre, éppen ezért most mindent elmondok nektek a tavaszi befőzésről, nézzük, milyen ételeket készíthetünk el a tavaszi befőzés alkalmával!

2020-06-02

A magyar kertekben is megterem a kivi - Szakértői tanácsok a termesztéshez

Kivitermesztés Magyarországon, termesszünk kivit Magyarországon! Elmondjuk nektek, hogyan termeszthettek kivit Magyarországon, minden, amit tudni érdemes a kivitermesztésről!

2020-04-28

Gyümölcsfák oltása - Mikor, mivel, miért, hogyan?

A gyümölcsfák oltása sokaknak okoz problémát, éppen ezért most mindent elmondunk nektek az oltásról. Nézzük, mikor van az oltás időpontja, mivel végezzük el a gyümöcsfák oltását és hogyan!

2020-05-08

Hat szuper tanács a gyorsabb gyümölcstermesztéshez!

Hat nagyon szuper tanácsot hoztam nektek, amik segítenek abban, hogy gyorsabb legyen a gyümölcstermesztés. Fogadjátok meg szakértőnk remek tanácsait mindenképp!

2020-05-01

Itt az eperszezon – Készítsünk eperlekvárt, eperszörpöt (RECEPT)

Eperlekvárt, eperszörpöt készítünk, cikkünkben megtalálhatjátok a legjobb eperlekvár-, és eperszörpreceptet, készítsétek el ti is ezeket az epres finomságokat!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
67 426
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
4 646 028

enzoócia (endémia)

kisebb körülhatárolt területeken (egy-egy állományban) jelentkező és nem terjedő fertőző... Tovább

103/2008. (VIII. 8.) FVM rendelet

A 2004. évi nemzeti hatáskörben nyújtott agrár- és vidékfejlesztési támogatások... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs kert