notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hasznos tudnivalók az ausztrál citrom termesztéséhez

Hirdetés

Minden, amit egy kertésznek az ausztrál citrom termesztéséről tudnia kell

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Termesszünk sikeresen ausztrál citromot

Az ausztrál citrom termesztése

Az ausztrál citrom eredetileg a telepesek egyik étke volt, amit gyűjtögetések során szedtek össze. Idővel aztán a gasztronómiai világ is felfigyelt rá, és az 1990-es évek óta kereskedelmi célokból is tenyésztik. Érdekes mód, a gyümölcsök egészen a 2000-es évek elejéig nem jelentek meg Ausztrálián kívül. Az ültetés általában oltott gyökéralannyal történik, és habár magról és félig megkeményedett dugványokkal is szaporíthatók, ezeknek a módszereknek vannak bizonyos hátulütői.

 

A magról nevelet palánták nagyon lassan nőnek, és akár 15 évbe is telhet, mire gyümölcsöt hoznak, ráadásul a termesztési körülmények szempontjából is kényesebbek. A dugványozással ültetett palántáknak gyakran nehezükre esik a megerősödés, és hajlamosabbak a fertőzésekre is. Az oltott gyökéralanyokkal sokkal gyorsabban felnőtt fához lehet jutni, amelyek akár 2-3 év elteltével is elkezdhetnek gyümölcsöt teremni (habár további 3-4 évre lehet szükség egy igazán méretes szürethez).

Hirdetés

 

Az oltás egyik másik előnye, hogy olyan gyökéralanyt is lehet használni, ami ellenállóbb az adott terület szélsőséges időjárásával szemben, ami megnöveli a fiatal citromfa életben maradásának esélyét. Habár az ausztrál citromfa számára ideális körülmények nem igen fordulnak elő hazánkban, ha ezeket képes vagy mesterségesen megteremteni neki, akkor lényegében bárhol termeszthetsz magadnak ebből az igazán egzotikus gyümölcsből, akár növénytartókban is (erről lejjebb bővebben).

 

A kellő pH érték fenntartása

Az ausztrál citrom 5-6,5 közötti pH tartományban érzi jól magát. Ha a kerti talaj túl messze van ettől, akkor egyszerűbb lehet növénytartóban tökéletes körülményeket biztosítani neki.

 

Hirdetés

Fontos a jó vízelvezetés

Az ausztrál citromfa eredeti otthona párás, és esős, különösen nyáron. Habár tűri a rövidebb szárazságokat, érdemes inkább egyenletes folyadék-utánpótlást biztosítani neki, ügyelve a vízelvezetésre, hogy ne kelljen vizes talajban állnia.

 

Környezeti behatások

Még a felnőtt ausztrál citromfáknak fontos, hogy védve legyenek a széltől és a hidegtől. A kifejlett példányok és gyümölcseik nagyon sérülékenyek ezekre a környezeti behatásokra, a fiatalabb példányokról nem is beszélve. A túl erős, forró napfény megégetheti a terméseket. Ha a gyümölcsöket érés közben egy kóbor zápor éri, akkor kinyílhatnak, és szétrohadhatnak. Ez még egy ok, amiért érdemes növénytartóban nevelni őket, amiket szükség szerint átvihetsz védett helyre.

 

Kártevők és fertőzések

A megfelelően szaporított ausztrál citromfák nem igazán hajlamosak megbetegedni, azonban a gombás rozsdásodás, a pajzstetvek, és a levéltetvek gyakran feltűnhetnek rajtuk. A növénytartóban nevelt példányok sokkal védettebbek a talajban élősködő kórokozók és a fonálférgek ellen.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-08-08

Az eddiginél is nagyobb poloskainvázió közeleg? - Interjú Dr. Vétek Gáborral

Poloskahelyzet Magyarországon – Dr. Vétek Gáborral, a Szent István Egyetem docensével beszélgettünk arról, hogy milyen ma a poloskahelyzet Magyarországon.

2019-08-05

Így csalogass szitakötőket kertedbe

A szitakötők olyanok, mintha épp egy meséből léptek volna elő, de nemcsak csodálatosan szépek, hanem hasznosak is, most elmondom, hogyan csalogathattok belőlük többet kertetekbe!

2019-08-01

Házikertben is terem a gyapot – Itt a teljes termesztési útmutató mindenkinek!

A gyapot termesztéséről mondok el most nektek mindent, olvassátok el cikkünket, és termesszetek gyapotot ti is a saját kertetekben – A gyapottermesztés rejtelmei mindenkinek.

2019-07-23

A leggyakoribb kerti kártevők (és hogyan védekezz ellenük)

Mostani cikkünket mindenkinek merem ajánlani, bemutatjuk azokat a kerti kártevőket, amik a legtöbbször előfordulnak a házikertekben, és természetesen az ellenük való védekezési módokat is megtalálhatjátok!

2019-08-16

Élő kerítés – A legolcsóbb, legszebb, legbiztonságosabb megoldások

Az élő kerítésnek számtalan előnye van, mégsem alkalmazzák még olyan sokan. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek az élő kerítések előnyeiről, és telepítésükről!

2019-07-15

A legkedveltebb magyar gyümölcs – Az őszibarack (Termesztési kisokos)

Az őszibarackot mutatom most be nektek, olvassátok el cikkemet, és tudjatok meg mindent az őszibarackról. Az őszibarack a magyarok legkedveltebb gyümölcse, nem véletlenül.

2019-08-07

16 ok, amiért mindenkinek ananászt kéne ennie

Az ananász nemcsak finom, hanem hihetetlenül egészséges is, mostani cikkemben elmondom, miért lenne érdemes mindenkinek sokkal több ananászt fogyasztania!

2019-07-31

Gyerekkorunk nagy kedvence – A mirabella, vagyis a fosóka szilva!

Gyerekkorunk egyik legnagyobb kedvence volt a mirabella, vagy ahogyan mindenki ismeri, a fosóka szilva. Mostani cikkemben mindent elmondunk nektek a fosóka szilváról!

További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
240 452
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 413 899
Közösség

veszteségek a szénakészítésnél-, szárításnál

A szálastakarmányok hagyományos szénakészítése során jelentős minőségi veszteséggel kell... Tovább

gazdasági társulás

jogi személyek gazd. célkitűzésű közös tevékenysége. Alapvető feltétele a közös... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 93

Átlagos értékelés: 4.7

gyümölcs kert