Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!
2022/07/21Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Ismerd meg a kifehéredett levelek okát és tudd meg mit tehetsz ellene!
A fejes káposztát már a szezon elején érdemes elültetni a kertben, majd a nyár során újabb és újabb adagokat ajánlott vetni belőle, hogy folyamatosan szüretelhess leveleiből. A fejes káposzták a házi kertek legnépszerűbb zöldségei közé tartoznak és számtalan fogás alapvető hozzávalói.
Habár a répáknak legtöbben csak narancssárga és fehér változatait ismerik, ezeken a boltokban kapható fajtákon kívül vörös, lila és citromsárga répákat is ültethetsz otthonodban. A különböző répák más és más talajokban érzik jól magukat, aminek érdemes utánanézni, mielőtt magokat vásárolnál saját kertedbe. A répákat továbbá nem csak nyersen és főzve, hanem pirítva, savanyítva is érdemes megkóstolni!
A karfiol egy szintén népszerű zöldség, amelyet többek között lereszelve, a rizs helyettesítésére is fel lehet használni a konyhában. Tény,hogy nem egy egyszerűen termeszthető növény, és gyakran egy egész szezonra szüksége van, hogy beérjen, de nagyon sokoldalú, ezért megéri foglalkozni vele.Kínai kel (Brassica rapa subsp. pekinensis)
A kínai kel egy édeskés, lágylevelű zöldség, amit egyesek még a hagyományos fejes káposztáknál is jobban szeretnek. Ideális a drágább bordáskel helyettesítésére, lereszelve pedig például coleslaw salátában használható, hogy csak néhány példát említsünk. Jól érzi magát hűvös időben, ezért kifejezetten előnyös, ha augusztusban, az ősz beállta előtt ülteted el.
A koriander egy egyedi ízt kínáló fűszernövény, amelynek nem csak a leveleit, hanem a magvait érdemes betakarítani. A koriander, mint fűszer a magvak őrlésével készíthető el, és számos fogás ízesítésére használható. Ebből a fűszernövényből a nyár során egymás után többször is ültetned kell majd, mert szinte azonnal felmagzik, miután beérik.
A vadkáposzták acephala-csoportját olyan zöldségek (karalábé, takarmánykáposzta, fodros kel) alkotják, amelyek levelei nem alkotnak a káposztákra jellemző „fejet”. Leveleiket párolva vagy hirtelen sütve (sauté) is el lehet készíteni.