Augusztusi kerti feladatok: Pár nap és itt a nyár utolsó hónapja, ideje elvégezni ezeket a feladatokat augusztusban. Készíts listát és jegyezd fel te is, hogy miket végeztél már el a kertben!

9+1 augusztusi kerti teendő, amit neked is el kell végezned

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ahogy beköszönt az augusztus, a kert szerelmesei izgatottan készülhetnek az év egyik legszebb hónapjára. Az augusztus a nyár utolsó hónapja, és a kertészeti munkákban is egy fontos időszakot jelent. A növények virágoznak, a zöldségek érnek, és még mindig sok teendő vár ránk, hogy a kertünk egészséges és gyönyörű legyen. Íme néhány fontos teendő, amivel augusztusban a kertben foglalkozhatunk:

Augusztusi kerti teendő

1. Öntözés és vízgazdálkodás augusztusban

Az augusztusi hónapokban az időjárás változékony lehet, ami azt jelenti, hogy nagyobb figyelmet kell fordítanunk az öntözésre és a vízgazdálkodásra. A hosszú, száraz időszakok miatt gondoskodjunk arról, hogy a növények ne szenvedjenek vízhiánytól, de ügyeljünk arra is, hogy ne ázzanak el.

2. Gyomlálás és permetezés: augusztusi feladatok

A gyomok továbbra is komoly konkurenciát jelentenek a kerti növényeknek. Folytassuk a rendszeres gyomlálást, hogy megakadályozzuk a gyomok elterjedését. Szükség esetén permetezzünk, hogy megelőzzük a kártevők és betegségek elterjedését.

3. Gyümölcs- és zöldségápolás nyáron

Az augusztus az egyik legjobb időszak a gyümölcsök és zöldségek betakarítására. Ügyeljünk arra, hogy időben leszedjük az érett gyümölcsöket, hogy elkerüljük a romlást vagy az állatok általi károsítást. Azoknak a növényeknek, amelyek még nem értek el a betakarítás szakaszába, továbbra is biztosítsuk a megfelelő gondozást.

4. Augusztusi komposztálás

Az elhalt növényi részeket és a zöldhulladékot érdemes komposztálni. A jó minőségű komposzt később kiváló tápanyagforrás lesz a kertünk számára, és hozzájárul a talaj szerkezetének javításához.

5. Metszés a nyár utolsó hónapjában

Ha még nem tettük meg, most az ideje a nyári virágzó cserjék és bokrok megmetszésének. Az elhalványult virágokat távolítsuk el, hogy ösztönözzük a növényeket az új virágok képzésére. Vigyázzunk, hogy a metszés ne legyen túl radikális, hogy ne veszélyeztessük a jövő évi virágzást.

6. Gondoskodás a dísznövényekről

A dísznövények továbbra is fontos szerepet játszanak a kertünk szépségében. Az augusztusi hónapban folytassuk a rendszeres gondozást, például a trágyázást és a megfelelő tápanyagellátást. Ügyeljünk arra is, hogy a növényeket rendszeresen megfigyeljük, és szükség esetén kezeljük a kártevők vagy betegségek ellen.

7. Tápanyagpótlás és trágyázás

Az augusztus a növények aktív növekedésének és virágzási időszakának továbbra is a része. Fontos, hogy biztosítsuk számukra a megfelelő tápanyagokat. Készítsünk elő természetes trágyát vagy tápanyagdús komposztot, és adjuk hozzá a talajhoz vagy a növények körül a tápanyagpótlás érdekében. Így segíthetjük elő a növények egészséges fejlődését és a bőséges virágzást.

8. Figyeljünk a betegségekre és kártevőkre

Az időjárás változásai és a meleg, nedves környezet kedvező feltételeket teremthetnek a kártevők és betegségek elterjedéséhez a kertben. Győződjünk meg arról, hogy rendszeresen ellenőrizzük a növényeket, hogy időben észleljük a lehetséges problémákat. Ha szükséges, alkalmazzunk biopesticideket vagy más kíméletes megoldásokat a kártevők és betegségek kezelésére.

9. Gyűjtsük a magokat

Ha kertünkben vannak olyan növények, amelyeknek szép és érett magjaik vannak, érdemes ilyenkor elkezdeni a maggyűjtést. A megfelelően érlelt magvakat tárolhatjuk az elkövetkező évre, vagy akár ajándékként is felhasználhatjuk őket más kertészek számára. A maggyűjtés nemcsak hasznos, hanem izgalmas is lehet, hiszen így személyesen is részesei lehetünk a növények életciklusának.

+1. Készüljünk az őszi ültetésekre

Az augusztus remek időszak az őszi növények előkészítésére és ültetésére. Ha tervezzük az őszi virágok, dísznövények vagy zöldségek ültetését, érdemes már most előkészíteni a talajt és megtervezni a kertünk elrendezését.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

AVOP

Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program. Tovább

fajkeresztezés

különböző —>fajok között létesített ivari kapcsolat, amelyből életképes utódok... Tovább

Tovább a lexikonra
kert