Kerti munkák elvégzése augusztusuban

Augusztusi kerti munkák - Ültetés, metszés és egyéb feladatok a nyár végén

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus

Az augusztus a nyár egyik legforróbb hónapja, de ilyenkor sincs hiány a kerti teendőkből, amikről gondoskodnod kell birtokodon. Ideje elkezdeni felkészülni az őszre, és bizonyos értelemben már a jövő tavaszi szezonra is. Lássuk, hogy mi mindent kell elintézned kertedben, augusztusban!


Augusztusban elvégzendő kerti munkák

Augusztusi kerti munkák - Ültetés és termesztés

Számos növény magvait augusztusban kell begyűjtened, ha a következő szezonra újra szeretnéd ültetni őket. Ilyenkor kell eltávolítanod azokat a magtokokat is, amelyeket nem szeretnéd, hogy szétszórják magvaikat az ágyásokban. Augusztus végén elkezdheted tervezgetni jövő évi ágyásaid színeit – itt az ideje elültetni a hidegtűrő egynyári növényeket kertedben és udvarodon!

A krizantémokat augusztusban még érdemes megcsipkedni vagy megmetszeni egy kicsit, hogy további növekedésre ösztönözd őket. Általánosságban sok virágzás elnyújtható, ha rendszeresen levagdosod a szárakról az elvirágzott virágokat, hogy helyükre új bimbók nőhessenek, amíg még az idő engedi. Érdemes ilyenkor megtrágyázni növénytartókban nevelt virágaidat, hogy ősszel is tündököljenek kertedben. Az Arctotis százszorszépek ’Wine’, ’Mahogany’ és ’Flame’ fajtái mind nagyszerű növénytartós virágok, amelyek nagyon jól érzik magukat egy napos sarokban.

Ezek gyönyörűen virágzanak majd az első keményebb fagyokig, de ehhez hetente legalább kétszer le kell vágnod róluk az elvirágzott fejeket. Ne felejtsd el továbbra is öntözni és szükség szerint némi trágyával is megtámogatni őket. Ha az augusztus különösen forró, akkor naponta több öntözésre is szükségük lehet. Ideje tovább elültetned korán virágzó kétnyári növényeidet is.

Ha végleges helyükre ülteted őket augusztusban (miután májusban és júniusban talajtakaró alatt pihenhettek), akkor még ősszel gyönyörűen kivirágzanak majd. Ha muskátlikat is tartasz, akkor érdemes augusztusban dugványokat vágni róluk. Ilyenkor tele vannak élettel, ezért nagyon gyorsan kigyökereznek majd, hogy egész télen csinosíthassák belső ablakpárkányaidat. Szedd össze dugványaidat az olyan lágyszárú évelőkről is, mint a margitvirágok, a vasfüvek vagy a kakassarkantyú.

Augusztusi kerti munkák - A hagymás és gumós növények támasztása

Kínálj némi támasztékot dáliáidnak, liliomaidnak és kardvirágaidnak egy-egy karóval vagy támasztógyűrűvel, hiszen dús virágaik könnyedén lehúzhatják őket, és eltörhetik a száraikat. Igyekezz még az előtt elintézni ezt, hogy beköszöntetnének az erős, őszi szelek. A következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Csávázó Raxil 60 FS

Gombaölő csávázószer őszi búza, őszi és tavaszi árpa csávázására.Hatóanyag: 60 g/l... Tovább

kórelőzmény

az állati és növényi betegség körülményeire, az észlelt tünetekre, a beteg szervezet... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert