Ültetés, metszés és egyéb feladatok a nyár végén

hirdetes

Kerti munkák elvégzése Augusztusban

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az augusztus a nyár egyik legforróbb hónapja, de ilyenkor sincs hiány a kerti teendőkből, amikről gondoskodnod kell birtokodon. Ideje elkezdeni felkészülni az őszre, és bizonyos értelemben már a jövő tavaszi szezonra is. Lássuk, hogy mi mindent kell elintézned kertedben, augusztusban!

Augusztusban elvégzendő kerti munkák

Augusztusi kerti munkák - Ültetés és termesztés

Számos növény magvait augusztusban kell begyűjtened, ha a következő szezonra újra szeretnéd ültetni őket. Ilyenkor kell eltávolítanod azokat a magtokokat is, amelyeket nem szeretnéd, hogy szétszórják magvaikat az ágyásokban. Augusztus végén elkezdheted tervezgetni jövő évi ágyásaid színeit – itt az ideje elültetni a hidegtűrő egynyári növényeket kertedben és udvarodon!

A krizantémokat augusztusban még érdemes megcsipkedni vagy megmetszeni egy kicsit, hogy további növekedésre ösztönözd őket. Általánosságban sok virágzás elnyújtható, ha rendszeresen levagdosod a szárakról az elvirágzott virágokat, hogy helyükre új bimbók nőhessenek, amíg még az idő engedi. Érdemes ilyenkor megtrágyázni növénytartókban nevelt virágaidat, hogy ősszel is tündököljenek kertedben. Az Arctotis százszorszépek ’Wine’, ’Mahogany’ és ’Flame’ fajtái mind nagyszerű növénytartós virágok, amelyek nagyon jól érzik magukat egy napos sarokban.

hirdetes

Ezek gyönyörűen virágzanak majd az első keményebb fagyokig, de ehhez hetente legalább kétszer le kell vágnod róluk az elvirágzott fejeket. Ne felejtsd el továbbra is öntözni és szükség szerint némi trágyával is megtámogatni őket. Ha az augusztus különösen forró, akkor naponta több öntözésre is szükségük lehet. Ideje tovább elültetned korán virágzó kétnyári növényeidet is.

hirdetes

Ha végleges helyükre ülteted őket augusztusban (miután májusban és júniusban talajtakaró alatt pihenhettek), akkor még ősszel gyönyörűen kivirágzanak majd. Ha muskátlikat is tartasz, akkor érdemes augusztusban dugványokat vágni róluk. Ilyenkor tele vannak élettel, ezért nagyon gyorsan kigyökereznek majd, hogy egész télen csinosíthassák belső ablakpárkányaidat. Szedd össze dugványaidat az olyan lágyszárú évelőkről is, mint a margitvirágok, a vasfüvek vagy a kakassarkantyú.

Augusztusi kerti munkák - A hagymás és gumós növények támasztása

Kínálj némi támasztékot dáliáidnak, liliomaidnak és kardvirágaidnak egy-egy karóval vagy támasztógyűrűvel, hiszen dús virágaik könnyedén lehúzhatják őket, és eltörhetik a száraikat. Igyekezz még az előtt elintézni ezt, hogy beköszöntetnének az erős, őszi szelek. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A lilaakác ültetése, termesztése és gondozása

A lilaakác erőteljesen virágzik tavasszal, új növekedéskor lila színű virágcsoportokat hoz létre, amelyek viszont a fő hajtások sarkantyújából kelnek ki.

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-30

Lonc gondozása: Hogyan neveljünk loncot a kertben

Mindenki felismeri a lonc növény kedves illatát és nektárjának édes ízét. De hogyan kell gondozzuk a lonc növényeket a házi kertben, hogy csodásan virágozzon?

2023-01-30

Trombitafolyondár termesztése és gondozása

A trombitafolyondár (Campsis radicans) egy őshonos észak-amerikai növény, vörös, narancssárga virágai a nyári hónapokat teszik varázslatossá a házi kertben.

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyöngyperje (Melica)

a pázsitfüvek családjához tartozó nemzetség. Egyes fajait, így pl. a bókoló gyöngyperjét... Tovább

ergonómia

összefoglaló fogalom, amely tudományos megalapozottsággal vizsgálja a termelésben részt vevő... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert Kertészet