notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Mezőgazdasági attasék Szászország tartományban

hirdetes

Mezőgazdasági attasék Szászország tartományban

dr. Sulyok Ferenc

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A Szövetségi Élelmezési, Mezőgazdasági és Fogyasztóvédelmi Minisztérium (BMELV) minden évben egy alkalommal több napos szakmai látogatást szervez a külföldi mezőgazdasági attasék részére, más-más tartományba.
Mezőgazdasági attasék Szászország tartományban, szász mezőgazdaság, EU agrárpolitika
 Az idén, július 2-3. között Szászország tartományba utaztak a szakdiplomaták. A látogatási program középpontjában a vidékfejlesztés állt. 16 ország szakdiplomatája vett részt a látogatáson.
 
    Július 2-án Radebeul-ban volt találkozó Stanislaw Tillich tartományi környezetvédelmi és mezőgazdasági miniszterrel. Ezt követte július 3-án a Drezda közelében található Grumbach településen falumegújítási projektek és egy egykori mezőgazdasági termelőszövetkezet utódszervezetként megalakult húsfeldolgozással és saját termékeinek helyi értékesítésével foglalkozó üzem megtekintése. Az egynapos program Moritzburg-ban, az ottani szász tartományi ménes felkeresésével zárult.
 
    A látogatás tapasztalatai, valamint statisztikai adatok, illetőleg Tillich miniszter tájékoztatója alapján Szászország tartomány, azon belül az agrárgazdaság jellemzői a következőkben foglalhatóak össze:
 
    Az általános, illetőleg politikai és gazdasági jellemzőket tekintve kiemelést érdemel, hogy a területét tekintve - tartományi jogú városoktól eltekintve - Szászország a negyedik legkisebb német tartomány. A lakosság száma alapján viszont már közepes nagyságúnak számít, így a népsűrűsége az átlagosnál magasabb (253 fő/km2). Területe mindössze 18,4 ezer km2, a lakóinak száma 4,28 millió (2005). A tartományi főváros, Drezda és Lipcse lakossága is eléri a félmilliót, míg a harmadik legnagyobbé, Chemnitz-é a negyedmilliót. A tartomány 450 km-en határos Csehországgal és 120 km-en Lengyelországgal. A kapcsolata is ezzel a két állammal a legszorosabb.
 
    A legutolsó, 2004. szeptemberi tartományi parlamenti választáson a CDU elveszítette az 1990 óta három választáson is megszerzett biztos abszolút többségét, így jelenleg is az SPD-vel alakított nagykoalíció működik. A tartományi kormányt mindössze 8 minisztérium alkotja. Az összevont környezetvédelmi és mezőgazdasági tárca (Szász Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Államminisztérium) jelenlegi vezetője, Stanislaw Tillich (CDU) Figyelemre méltó, hogy a többi szövetségi tartományt tekintve is már csak Bajorországban és Mecklenburg-Előpomerániában van elkülönített Mezőgazdasági Minisztérium.
 
    Szászország hagyományosan fejlett gazdasággal rendelkezik. Például az egykori NDK ipari termelésének 40%-át a mai tartomány területén állították elő. A tartomány bruttó hazai termékének a nagysága, a keleti országrész egészét tekintve, jelenleg már ismét megközelíti az előbbi arányt. Mindezt kiemelte Tillich miniszter is a tájékoztatójában, aláhúzva, hogy Szászország a leggyorsabban fejlődő, és a jellemzően a legtöbb csúcstechnológiai területtel rendelkező német tartományok egyike. Az élelmiszeripara is jelentős. Múlt évben a tartomány 365 (10 fő foglalkoztatottnál nagyobb) élelmiszeripari üzeme 6,65 Mrd € forgalmat ért el. Az élelmiszeripari export meghaladta a 0,5 Mrd €-t.
 
A szász mezőgazdaság főbb ismérvei:
 
    Szászország területének 56%-a, 1,03 M hektár mezőgazdaságilag hasznosított. Az erdőterület arány 28% (510 ezer ha).  Németország egészét tekintve ez 5,4%, ill. 5% részesedést jelent. A mező- és erdőgazdaság, valamint a halászat a tartomány bruttó értéktermelésének mindössze 1,4 % át adja, de a teljes szektor, beleértve az élelmiszeripart és más kapcsolódó területeket, már annak többszörösét jelenti. A mezőgazdaságban dolgozók száma múlt évben mindössze 43 ezer fő volt. Az megfelelt a teljes tartományi foglalkoztatottak 2,5%-ának..
 
    A jogi formát tekintve, a 2005-ben összesen működött 7434 üzem döntő hányada (91%) természetes személy, amelyek kevés kivétellel családi gazdaságok. A jogi személyek valamivel kevesebb, mint a fele az egykori mezőgazdasági termelőszövetkezetek (LPG) utódszervezeteként megalakult bejegyzett szövetkezetek, a többi KFT. A családi gazdaságoknak csak 30%-a főfoglalkozású.
 
    Az új tartományokra jellemzően, a mezőgazdasági üzemek Szászországban is messze a német átlag feletti méretűek. Az ottani gazdaságok 1/5-e nagyobb, mint 100 hektár, és 6%-uk az 500 ha-t is meghaladja, míg múlt évben 249 nagyobb volt 1000 hektárnál. Ennek eredményeképpen Szászországban található az 1000 ha feletti németországi üzemek 16%-a.
A mezőgazdaságilag hasznosított területnek 79%-át (720 e ha) teszi ki a szántó. A termőterület egyharmada kedvezőtlen adottságú kategóriába tartozik. A bérelt földterület aránya nagyon magas, tavaly 88% volt (meghaladta az új tartományok átlagát is).
 
    A szántóföldi növénytermesztés legfontosabb kultúrái a búza (177 ezer hektáron termesztették 2005-ben), az árpa (142 e ha), valamint a repce - étkezési és Non Food célra - (122 e ha). A terméshozamok megfelelnek a német átlagnak, így tavaly búzából 7,41 t/ha, árpából 5,88 t/ha, repcéből pedig 3,76 t/ha volt a betakarított átlag.
    A zöldség- és gyümölcstermő terület a tartományban egyaránt 5-5 ezer hektár. A biogazdálkodás területe múlt évben 23 e ha volt, ami nem érte el a teljes németországi ökológiai művelés 3%-át.
    Az elmúlt 15 évben a termelési struktúra jelentősen eltolódott a gabona és az olajnövények javára (az előbbi termőterülete 16%-kal, az utóbbiaké 933%-kal nőtt), ill. a takarmány- és kapásnövények rovására (-48, ill. -71%).
 
    Szintén az új tartományokra jellemzően, Szászországban is alacsony az állatállomány. A szarvasmarha állomány 2005-ben 497 ezer db volt (a teljes németországi állomány alig több mint 4%-a), a tehénlétszám 197 ezer. A sertésállomány arányaiban még kisebbnek bizonyult, a tavalyi 633 ezer db a teljes németországi állomány kevesebb, mint 2,4%-a. A tehenenkénti tejhozam (2005-ben 8017 kg) viszont közel 40%-kal magasabb a német átlagnál.
    Az elmúlt 15 évben valamennyi haszonállatnál visszaesett az állomány. Legkisebb volt a csökkenés a baromfinál (-27%), míg a szarvasmarhánál és a sertésnél több mint a felére (-61, és -68%).
 
    Az EU agrárpolitikával kapcsolatosan nincs szász külön álláspont abban a tekintetben, hogy a tervezési biztonság érdekében is, 2013-ig be kell tartani a 2002 őszi Schrőder - Chirac megállapodás alapján megszületett kompromisszumot a mezőgazdasági támogatás nagyságáról, és elutasítják a fakultatív nemzeti modulációt. A többi új tartománnyal együtt Szászország is határozottan ellenzi a támogatási felső határ, ill. a degresszió bevezetését, ami az ottani üzemi struktúra miatt a számos nagygazdaságot sújtaná. Álláspontjuk szerint, az a hatékony struktúrák egyoldalú diszkriminációját és az államnak a versenybe való beavatkozását jelentené. A vidékfejlesztést tekintve a nemzeti társfinanszírozás maximális kihasználását akarják.
 
    A miniszter a vidékfejlesztési kérdéskör kapcsán többek között elmondta, hogy az a tartomány területének és a települések háromnegyedét, illetve Szászország lakóinak a felét közvetlenül érinti. A tartomány lakosságának 30%-a mintegy 3 ezer (2 ezer fősnél kisebb) kistelepülésen él. Az elmúlt 15 évben összesen 2 Mrd € támogatás mellett, mintegy 4 Mrd € nagyságú beruházás valósult meg az ottani vidéki térségekben. A szakmai program során a tartományi szakminisztérium munkatársai adtak tájékoztatást az integrált vidékfejlesztés alakulásáról, a 2007-2013. közötti időszak stratégiai kérdéseiről, és a külföldi attasék megvalósult, vagy realizálás alatt lévő projekteken keresztül is bepillantást nyerhettek a vidékfejlesztés szászországi gyakorlatába.
 
hirdetes

Forrás: www.fvm.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
870 471
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 398 469
Közösség

paraszimpatikus idegrendszer

a —>vegetatív idegrendszernek a nyúltagyi, a középagyi (—>agyvelő) és a... Tovább

homoki ballagófű (Salsola káli L.)

a libatopfélék (Chenopodiaceae) családjába tartozó, parlagokon, száraz gyeptársulásokban,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 107

Átlagos értékelés: 4.8