Átszakadt a gát! – Ingyen lesz a víz

Átszakadt a gát! – Ingyen lesz a víz

P.M.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hatalmas kockázatokat küszöbölhetnénk ki.

Átszakadt a gát! – Ingyen lesz a víz

A kormány döntött arról, hogy a mezőgazdasági vízfelhasználók részére ingyenesen biztosítja az öntözésre használt vizet - közölte a Belügyminisztérium pénteken. A közlemény szerint a kabinet határozott arról is, hogy valamennyi állami tulajdonú vízi létesítmény, többek között a 28 000 kilométernyi állami kezelésű vízhálózat vagyonkezelése, fenntartása és üzemeltetése a vízügyi igazgatóságokhoz kerül.

 

A vízügyi igazgatóságok megkezdték a felkészülést a gazdák számára ingyenes vízszolgáltatás biztosítására. Ez magában foglalja a szivattyútelepek megfelelő állapotba hozását, a csatornák karbantartását - áll a közleményben.

A cikk folytatásához kattints a nyílra

Átszakadt a gát! – Ingyen lesz a víz

A szántóföldi növénytermesztés legnagyobb kockázata az időjárás kiszámíthatatlansága, ami a terméshozamokat meglehetősen hektikussá teszi. Egy aszályos év súlyos terméskiesést okoz, így a hazai mezőgazdasági területek önözhetővé tétele kulcsfontosságú lenne.

 

A kormányzat növelni kívánja az öntözött területek nagyságát a magyar mezőgazdaságban, jelenleg ugyanis csak 100 ezer hektárt öntöznek ténylegesen a gazdálkodók, holott 200 ezer hektár területre rendelkeznek vízjogi engedéllyel - mondta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) helyettes államtitkára egy februári sajtótájékoztatón Budapesten az Országos Vízügyi Főigazgatóságon (OVF), ahol bejelentették: a szakemberek felmérik a mezőgazdasági célú vízigényeket.

A cikk folytatásához kattints a nyílra

Átszakadt a gát! – Ingyen lesz a víz

Feldman Zsolt hangsúlyozta: a magyar mezőgazdaság elemi érdeke, hogy a gazdák minél több és elérhető árú öntözővízhez jussanak, ez ugyanis feltétele annak, hogy a következő években növelhető legyen a növénytermesztés hozama. A stabil termelési háttér megteremtése érdekében fel kell mérni, hol igénylik az öntözővizet, az mekkora költségráfordítással biztosítható, mekkora az eszközigénye - mondta, hozzátéve: ezeket az információkat a hatékonyság érdekében kell összegyűjteni és elemezni, hogy egy-egy fejlesztési projekt valós igényeket szolgáljon ki.

 

Az öntözővízigényekkel összefüggő vízügyi felmérést a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakemberei végzik el márciusban - jelentette be Hubai Imre, a NAK alelnöke.

A cikk folytatásához kattints a nyílra

Átszakadt a gát! – Ingyen lesz a víz

Molnár Béla, az OVF főigazgatója elmondta: az OVF feladata volt, hogy a VM-mel és a NAK-kal közösen kidolgozza, hogyan lehet megduplázni az öntözött mezőgazdasági terület nagyságát. Molnár Béla szerint a vízjogi engedéllyel rendelkező, de jelenleg nem öntözött 100 ezer hektáros területen az öntözés feltételei 1-2 éven belül megteremhetők. Felhívta a figyelmet, hogy az unió tagországaiban a mezőgazdasági terület 13,5 százalékát öntözik. Magyarországon a most - elméletileg - öntözhető 200 ezer hektár a megművelt terület 5 százaléka.

 

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke februárban Mindszenten úgy nyilatkozott: a következő négy évben elérendő cél, hogy a táblák szélére eljuttatott öntözővíz gyakorlatilag ingyenes legyen a gazdák számára. Szerinte a lehetőségek adottak arra, hogy a teljes, 5 millió hektáros termőterület öntözhetővé váljon.

Forrás: agrárszektor

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fehérjevizelés

a vizeletben fehérje (főképpen albumin) megjelenése. Veseelfajulás (elfajulás), vesegyulladás... Tovább

juhtenyésztés épületei

mindazok a korszerű és hagyományos épületek, amelyek a különböző termelési célból... Tovább

Tovább a lexikonra