notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Átalakuló dinnyeszezon

TEOL/Agroline
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A kiszámíthatóbb haszon reményében a korai fajták helyett a jó minőségű közép érésű dinnye fajták termesztésére álltak át a gazdák Tolna megyében is. A napokban már a fóliák alá ültetik a palántákat. Bognár János, a régió egyik legelismertebb termelője elmondta, a múlt heti gyakori esőzések miatt lassabban halad a palántázás az átlagosnál. Egy-egy napot dolgoztak, aztán hármat álltak.
Átalakuló dinnyeszezon
Kiszámíthatatlan dinnyeszezon

Az elmúlt években lett divat a korai, március végi szántóföldi palántázás, melynek eredménye az import miatt gyakran kétséges volt. Mivel a piac kiszámíthatatlan, évről évre egyre kevesebben foglalkoznak dinnyével. Idén is drágult a termelés költsége, a gázolaj, a vetőmag, a növényvédő szer ára felfelé ment és sajnos garancia sincs arra, hogy a termés átlagára eléri a tavalyi ötven forintot, ami egy elfogadható bevételt biztosított – tette hozzá Bognár János.

Ráfizethetnek a dinnyetermesztők

A Tolna megyei dinnyetermesztők már sok mindent megéltek az elmúlt évtizedek alatt: értékesítési válságot, jégverést, szárazságot, a görög, az olasz és a spanyol import árletörő hatását. Valaha több száz hektáron termelték a legkorábban érő fajtákat, amely több tucat családnak nyújtott megélhetést. Azonban néhány egymást követő évben rossz szériába kerültek, a ráfizetéses gazdálkodás más útra terelte nagy részüket. Aki kitartott, az a napokban már fólia alá ülteti a palántákat.

A vetőmag kiválasztásának nagy szerepe van, állítják a szakemberek. Ha korait mellett dönt a termelő, akkor számolnia kell azzal, hogy az érés közvetlenül a görög és a spanyol dinnye megjelenése idejére esik. Az árakat ez nagyban befolyásolná. A kései fajtáknak az a kockázata, beérnek-e időre, mennyire lesz csapadékos az időjárás augusztusban.

Termés és értékesítés 2009-ben

Tavaly a Tolna megyei termelők szerencsések voltak, emiatt jó évet is zártak. Az ország nagyobb dinnyés vidékein, főleg Békés megyében, idő előtt leérett a gyümölcs, míg Szedres környékén éppen addigra lett megfelelő a zöme. A szép, hosszú, meleg ősz pedig lehetővé tette a kései fajták beérését és értékesítését is.

A hazai piac mellett Németországba, Szlovákiába, Lengyelországba és Ausztriába is szállítják Tolna megyéből, ahol szeptember közepéig van érdeklődés a vásárlók részéről. Ebben az időszakban már csak a Magyarországról származó dinnye kapható, ezért biztosított az értékesítés. Horvátországban alapvetően a hazai ellátásra törekszenek, és a tengerparton talál gazdára a megtermelt édes csemege, nem is jut belőle exportra. Romániában szintén nem gondolkodnak a külföldi piacokban, mert egyelőre alig győznek megbirkózni a hazai igények kielégítésével. Ukrajnában viszont már látszanak az exporttörekvés jelei.
Hirdetés

Ellenállóbb, hidegtűrőbb fajtákat ültetnek

Hirdetés
A dinnye érzékeny a talajra, a hőmérsékletre és a kezelőszerekre, ezért kísérleteznek ellenállóbb fajták előállításával. Az egyik ilyen példa, amikor tök alanyba oltják be a dinnye hajtását. Az eljárás költséges és munkaigényes, a tapasztalatok alapján mégis érdemes próbálkozni. Az új növény kevésbé érzékeny a hidegre, és folyamatosan ültethető ugyanarra a helyre. A hazai kereslethez is alkalmazkodni kellett. Legtöbben az ovális alakú, nagyméretű (6-10 kilós) dinnyéket keresik. Ezzel szemben a külföldi vásárlók kizárólag a 3-4 kilogramm körüli (hűtőméretű), gömb formájú gyümölcsöt veszik meg. Érdekesség, hogy a kisebb méretű dinnyéket a magyarok szinte alig veszik.

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
308 746
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 434 465
Közösség

.../2006. (...) FVM-GKM-EÜM-SZMM-PM együttes rendelet az egyes rizstermékek behozataláról és forgalomba hozataláról

A géntechnológiai tevékenységrõl szóló 1998. évi XXVII. törvény 34. §-a (3)... Tovább

indító műtrágya (starter)

a vetőmaggal egy időben kijuttatott műtrágya, amelynek célja, hogy a növényt a kezdeti... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 208

Átlagos értékelés: 4.9