Az árvacsalán bemutatása - Hogyan és miért termessz Te is árvacsalánt?

Miért és hogyan termessz kertedben árvacsalánt? – Szakértőnk tippjei!

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Minden, amit tudni érdemes az árvacsalánról

Az árvacsalánnak temérdek jótékony hatása van

Sok más, a természetben megtalálható, ehető növényhez hasonlóan az árvacsalán is rengeteg jótékony, többek között gyulladáscsökkentő, baktériumölő és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Mindemellett vízhajtó, hashajtó, összehúzó (adsztringens) és izzasztó hatású is. Az árvacsalán többek között azért is népszerű, mert segít elnyomni az allergiás tüneteket.

E tulajdonságát nem teljesen fejtették még meg a tudósok, ezért is kutatják gomba- és baktériumölő hatásai miatt, amelyeknek közük lehet ehhez. Mindemellett segíthet az allergiákkal küzdőknek a torok- és hörgőfertőzések elleni védelemben. A növény leveleit vágásokon és egyéb sebeken lehet alkalmazni, összehúzó hatásuk ugyanis segíthet leállítani az enyhébb vérzéseket. C-vitamin tartalma pedig erősíti az immunrendszert.

A török Hacepttepe Egyetem 2007-publikált egyik kutatása szerint a kutatók arra jutottak, hogy az árvacsalán az E. coli és más baktériumok ellen is hatásos. Gyulladáscsökkentő hatásáról 2008-ban számolt be a Journal of Ethnopharmacology. Habár a modern tudomány még csak mostanában ismerkedik vele, az árvacsalánt már évszázadok óta alkalmazzák gyógyászati célokra.

Erre utal többek között Nicholas Culpepper gyógynövényekkel foglalkozó könyve, a „Culpeper’s Complete Herbal: A Book of Natural Remedies for Ancient Ills” is, amelyet a XVI. században írt: „Az ember fejét vidámmá teszi, elűzi a melankóliát, fokozza a hangulatot, jó a visszatérő láz ellen, a nyakszirtre téve elállítja a száj és orr vérét, […]”

Hogyan termessz magadnak árvacsalánt

Ha házad köré is ültetsz az árvacsalánból, akkor nem csak karnyújtásnyira nő majd tőled ez a hasznos és egészséges gyógynövény, hanem a méheknek is kedvezel majd vele (ők pedig besegítenek kerted beporzásában). Az árvacsalánt a vadon szedett növények magvairól nevelheted fel. Nincs más dolgod, mint szétszórni őket egy ágyáson az őszi hónapok során.

Ha ez megvan, óvatosan döngöld be őket a talajba, majd fedd le őket talajtakaróval. Ha nem szeretnéd ősszel ültetni őket, akkor tavasszal is megteheted ezt, miután az utolsó fagy is elmúlt. Gondozása rendkívül egyszerű – teljesen napos helyen érzik magukat a legjobban, de félárnyékban is elvannak, ha nincs túl sötét. Ha a napon túl sok meleg éri őket, akkor elhervadhatnak, de ősszel vagy a következő tavasszal visszatérnek majd. Lehetőség szerint biztosíts nekik nyirkos, tápanyagokban gazdag (főleg magas nitrogéntartalmú) talajt.

A lúgosabb körülményeket kedvelik, így remekül alkalmazhatók akár talajtakarókként is olyan helyeken, ahol a talajban sok a mészkő. Szüretelésükhöz nincs más dolgod, mint lecsípni néhányat a legfelső leveleikből és száraikból a tavaszi és nyári hónapok során. A szezon előrehaladtával száraik megkeményedhetnek, de leveleik még nyár közepén is használhatók maradnak.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biológiai növényvédelem

a károsítok természetes ellenségeinek védelme, szaporítása és tudatos felhasználása a... Tovább

felületi öntözés

az olyan öntözési mód, amelynél az öntözővíz a talaj felszínén mozogva jut el a talaj... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés