Árnyéktűrő szobanövények otthonod sötétebb zugaiba

hirdetes

12 árnyékkedvelő szobanövény, amiknek nem kell napfény

MCS, ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Árnyéktűrő szobanövények otthonod sötétebb zugaiba

5. Buzogányvirág (Dieffenbachia)

A buzogányvirág nem csak az otthonok, hanem az irodák egyik favoritja is egyben. Egyedüli hátulütőjük, hogy minden részük mérgező, ezért nem javasoltak olyan otthonokba (vagy legalább is helységekbe), ahol kisgyerekek és állatok is hozzájuk férhetnek. Elfogyasztva a buzogányvirág mérge duzzadást és egyéb problémákat, a bőrhöz érve pedig viszketést okozhat. Kezeld tehát óvatosan, és semmi gondod nem lesz vele.

A konkrét változattól függően a buzogányvirágok jól érzik magukat minimális és mérsékelt mennyiségű szűrt fényben. Szűrt fény alatt olyan napfényt kell érteni, ami átsüt valamin – például egy függönyön. Egyes változatok eléldegélnek kevés ilyen szűrt fényben is, habár előfordulhat, hogy nem nőnek majd nagyra. Nézz tehát utána, hogy mik az adott változat igényei, mielőtt elhelyeznéd otthonodba.

6. Közönséges borostyán (Hedera helix)

hirdetes

A közönséges borostyánnal még a legunalmasabb árnyékos falakat is széppé lehet varázsolni. Ez a szobanövény (ami egyébként a levegőt is tisztítja) remekül mutat lugasokon, kerítéseken és egyéb felületeken is, ahol van mire felkapaszkodnia. Érdemes észben tartani, hogy a magról nevelt indáknak évekbe is telhet, hogy látványos méretűre nőjenek.

A közönséges borostyán a világos indirekt napfényt kedveli, de sötétebb helyeken is eléldegél. Minél több fényt kap, leveleinek annál szebb színei lesznek. A közvetlen napfény azonban akár végezhet is vele!

hirdetes

7. Vénuszfodorka (Adiantum)

A vénuszfodorka egy elegáns páfrányfajta, amivel bármilyen helységet csinosabbá tehetsz. Sok más, itt felsorolt növényhez képest egy érzékenyebb fajta, így nagyon könnyű elpusztítani. Azonban mutatós levelei miatt megéri ráfordítani az extra figyelmet. A legtöbb páfrányhoz képest a vénuszfodorka is az árnyékosabb helyeket kedveli, indirekt napfényben. A közvetlen napfény hamar végezhet vele.

Páfrányként párás levegőt és nyirkos talajt igényel, de túlöntözni sem szabad, különben kirohad. Lehetőleg szűrt, vagy desztillált vízzel öntözd csapvíz helyett, mert arra is érzékeny lehet.

8. Mexikói bambuszpálma (Chamaedorea elegans)

A mexikói bambuszpálma nagyszerű választás étkezőkbe és nappalikba is. Egykoron meglehetősen exkluzív szobanövényeknek számítottak, és habár ma már bárki beszerezheti őket otthonukba, még mindig kifinomult hangulatot kölcsönöznek a szobáknak.

A mexikói bambuszpálma jól tűri a minimális fényt, de legjobban közepes fényben, árnyékos helyen érzi magát. Nem muszáj tehát ablak közelébe helyezni, és még a mesterséges fénnyel is megelégszik.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

energiaáramlás

az ökoszisztémákban az anyagok körforgalma lényegében zárt folyamat, a körforgásban az... Tovább

Marcali Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Marcali Széchenyi u. 44. 8700 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény