Árnyéktűrő szobanövények otthonod sötétebb zugaiba

hirdetes

12 árnyékkedvelő szobanövény, amiknek nem kell napfény

MCS, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A legtöbben igyekeznek minél több napfényt beengedni otthonukba, azonban nem minden szoba fekvése teszi ezt lehetővé. Ezt persze lámpákkal könnyedén ellensúlyozhatjuk, azonban a szobanövényeknek igazi, természetes napfényre van szükségük, hogy életben maradhassanak.

Árnyéktűrő szobanövények otthonod sötétebb zugaiba

Szóval mi a teendő, ha minél több zöld élettel szeretnéd feltölteni otthonod sötétebb zugait? Válogass az alábbi árnyékkedvelő növények közül! Az itt felsorolt fajták kifejezetten jól érzik magukat indirekt napfényben, vagy árnyékosabb helyeken, és sokkal szebbé varázsolhatod velük otthonodat. Kezdjük is!

1. Broméliafélék (Bromeliaceae)

A broméliafélék olyan trópusi növények, amiket általában színes elemek tarkítanak. Különöse megjelenésük igazi trópusi hangulatot varázsol az otthonba, nem csoda tehát, hogy olyan népszerű szobanövények. Jól mutatnak asztalokon, polcokon, és mérettől, illetve fajtától függően a padlón is.

A legtöbb bromélia világos, de indirekt napfényben érzi jól magát, tehát nem érdemes olyan helyre tenni őket, ahol közvetlenül rájuk süt a nap. A közvetlen napfény hosszútávon kárt is tehet a bormélia leveleiben. Tartsd tehát ablak közelében, de ügyelj, hogy ne süssön rá a nap. A fluoreszkáló fény is tökéletesen megfelel nekik, ha nem kaphatnak indirekt napfényt.

2. Rákvirág (Aglaonema)

A rákvirág egy könnyedén nevelhető szobanövény, ami nem csupán a levegőt segít tisztán tartani, hanem közvetlen napfényre sincs szüksége. Remek választás azoknak, akik csak most ismerkednek a szobanövényekkel.

hirdetes

Az idősebb rákvirágok a terebélyes, tölcséres virágokat hoznak, és egy nagyobb cserépben a padlóra helyezve nagyszerűen kitöltik a szoba sötét, üres tereit. A fiatalabb példányok persze jóval kisebbek, és akár egy asztalon is tarthatók.

A rákvirág fényigényét leveleinek színe határozza meg. Általánosságban, ha a levelek sötétebbek, akkor az adott példány kevesebb fényt igényel. A világosabb, például rózsaszín vagy narancssárga levelű változatok közepes fénymennyiséget kérnek. Azonban egyik rákvirág sem szereti, ha közvetlenül süt rá a nap, mert levelei könnyedén megéghetnek.

3. Kukoricalevél (Aspidistra elatior)

A kukoricalevél egy meglehetősen szívós árnyékkedvelő szobanövény. Mivel nem túl kényes, remek választás azoknak, akik nem igazán értenek a növényekhez, vagy csak nincs idejük sokat foglalkozni velük. Zöld levelei bármelyik sötét sarok nagyszerű díszei lehetnek!

hirdetes

A kukoricalevél meglehetősen lassan nő, de éppen ilyen nehéz elpusztítani is. Egyedül arra kell odafigyelned, hogy ne kerüljön közvetlen napfényre, különben levelei megégnek vagy bebarnulnak majd. Néha ne felejtsd el megöntözni, és hetente egyszer törölgesd le a leveleit egy nedves ronggyal, hogy tisztább felületen gyűjthesse magába a fényt és más tápanyagokat otthonod valamelyik sötét sarkában.

4. Sárkányfa (Dracaena)

A sárkányfa egy másik népszerű szobanövény, ami nem igényel túlzott odafigyelést. Számos változata fellelhető, és remekül mutat polcokon, asztalokon és a padlón is. A nagyobb változatok, mint például az illatos sárkányfa (Dracaena fragrans) jobban hasonlítanak kisebb kiszerelésű fákra, és különösen jól mutatnak a padlón.

A legjobb fejlődéshez világos, de indirekt fényre van szükségük, azonban fényszegény helyeken is eléldegélnek, ha kell. A sárkányfák remek légtisztító szobanövények is egyben, mert segítenek kiszűrni a levegő méreganyagait.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

allergia (túlérzékenység)

akkor alakul ki, ha a szervezetbe ismételten bejutott —>antigén és az ->ellenanyagok... Tovább

talajcsapda

az ->előrejelzés egyik eszköze. A ->talaj felszínén mozgó rovarok begyűjtésére... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény