Árnyéktűrő szobanövények otthonod sötétebb zugaiba

hirdetes

12 árnyékkedvelő szobanövény, amiknek nem kell napfény

MCS
Árnyéktűrő szobanövények otthonod sötétebb zugaiba

9. Kehelyvirág (Calathea makoyana)

A kehelyvirág legszembetűnőbb része nem is a növény virága, hanem csíkos mintázatú levele. Ezek a szépségek nagyon kényesek: párás levegőre van szükségük, és csak desztillált, vagy esővízzel ajánlott öntözni őket, a talaj pedig mindig nyirkos kell, hogy maradjon alattuk.

A kehelyvirágok minimális vagy közepes fényben érzik jól magukat, közvetlen napfényben pedig lekonyulnak a leveleik. Ha fakó foltok jelennek meg a leveleken, az azt jelenti, hogy túl sok napfény éri őket. Válassz egy egészségesebb példányt magadnak, mert azt sokkal könnyebb lesz felnevelni.

10. Törpebors (Peperomia)

A törpebors egy viszonylag kisméretű szobanövény, amivel zöldebbé varázsolhatod asztalodat vagy szobád egy sötétebb sarkát. A törpeborsnak több mint 1000 változata ismert, amelyek többsége Amerika középső és déli területein találhatók. A száraz talajt kedvelik, és akár napokig is kibírják öntözés nélkül, ami vastag leveleiknek köszönhető. Apropó levelek: ezek színe lehet zöld, vörös, szürke, és krém is, ráadásul különböző mintázatokban is elérhetők.

hirdetes

A törpebors a világos, indirekt napfényt kedveli, de akár fluoreszkáló lámpák alatt is eléldegél. Akárcsak a többi növényt ezen a listán, a törpeborsot is óvni kell a közvetlen napfénytől.

hirdetes

11. Filodendron (Philodendron)

A filodendronok jellegzetes levélzetükről ismerhetők fel. Ezek a növények rendkívül strapabírók, és ínséges körülmények között is jól érzik magukat, minimális odafigyeléssel. Léteznek mászó és nem mászó fajták is, amik kellő gondozással akár 1 méter magasra és 2 méter szélesre is megnőhetnek.

Bármelyiket is választod, minden filodendron világos, indirekt fényben érzi magát a legjobban, és akár még félárnyékban is jól elvan. Ha azt veszed észre, hogy filodendronjaid hosszú, vékony szálakat növesztenek, és a levelek is ritkásan helyezkednek el rajtuk, akkor ez azt jelenti, hogy nem kapnak elegendő fényt.

12. Nyílgyökér (Maranta leuconeura)

A nyílgyökér levelei este összefonódnak, akárcsak az imára kulcsolt kezek (innen kapta angol nevét is – prayer plant). Ez a növény ovális, rózsaszín erezetű leveleiről ismerhető fel, és remekül mutat felfüggesztett kosarakban.

A nyílgyökér világos, indirekt fényben érzi jól magát, de sötétebb körülményeket is kibír. Ha azonban nappal nem kapa elegendő napfényt, akkor az este összezáródó levelek reggel nem nyílnak majd ki. A fényhiány másik árulkodó jele a levelek fakulása. A mérsékelt fény mellett magas páratartalomra és nyirkos talajra van szüksége.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


kiválasztószervek

az anyagcserében keletkező fölösleges v. káros anyagok eltávolítását, valamint a só- és a... Tovább

kérődzés elmaradása

legtöbbször az előgyomrok betegségeinek velejárója. Az egy napot meghaladó kérődzési... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény