Miket ültessek árnyékos kertbe? Ezek az évelő virágok jól fognak arnyékban fejlődni

hirdetes

Árnyékban fejlődő szépségek - tudd meg, miket érdemes árnyékba ültetned

TK, SFV, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Sokan azt hiszik, hogy mivel árnyékosabb, előnytelenebb fekvésű kerttel rendelkeznek, már nem sok lehetőségük van növényeket ültetni bele. Ez egyáltalán nincs így, rengeteg virágunk képes tolerálni az árnyékosabb helyeket, ráadásul, ha jól használod ki őket a szürkés, sötétebb területeket remekül fel fogják majd dobni. Nézzük tehát, mikben érdemes gondolkoznod!

Tollbuga

Rengeteg évelő növénynek megfelelő otthont nyújthat árnyékosabb kerted, ráadásul mivel évelők, elég őket egyszer elültetned, s ők évről évre el fognak majd varázsolni virágzásukkal.


Tollbuga


Valószínűleg ő lesz az árnyékos nyári virágágyad fókuszpontja. Ismertetőjegye a magas, bolyhos, páfrányszerű lombozata, melyekkel magasra ágaskodnak környezetükben. 


Ültetésénél arra érdemes figyelned, hogy a tápanyagban gazdag, szerves talajokat részesíti előnyben, melyek komposzttal vannak dúsítva, segítve. Amennyiben talajod nem megfelelő, száraz és kavicsos, érdemes komposzttal megmunkálnod néhány héttel az ültetés előtt – ezzel módosítsd a talajt nagyjából 20 – 30 cm mélységig, hogy a virágaid gyökereinek elég hely álljon rendelkezésre.


Harangvirág


A harangvirág általában június – július környékén fog virágozni kertedben, jellegzetes csésze alakú virágaival, melyek lehetnek rózsaszínesek, fehérek, de a legtöbb esetben a kék árnyalataiban pompáznak. 

hirdetes

Nem vagy benne biztos, hogy tetszenének az említett növények kertedben? Nézd meg őket galériánkban!


Méhbalzsam


A méhbalzsamnak a virága margarétaszerűen jelenik meg, magához csábítva a legtöbb méhet, pillangót és a rovarok nagyobb részét. Szirmai megtalálhatóak piros, rózsaszín, lila árnyalatokban, illetve fehérben. Ő is évelő növény, mindig vissza fog térni kertedbe vidám színeivel.

hirdetes


Ültetésénél érdemes termékeny, tápanyagban gazdag talajt biztosítani számára, illetve tolerálja az árnyékot, ugyanis példának okáért a nyári napfény már túl erős lesz számára. Kedveli a nyirkos környezetet, így amennyiben ezt folyamatosan képes vagy neki fenntartani, gondozásával sem kell különösebben törődnöd.


Nagy szívvirág


A nagy szívvirág bimbói tavasszal jelennek meg, felhívva magukra a figyelmet kertedben. A növények feltűnő, kékes-zöld lombozata jelenik meg először, majd, amikor már nyugalmi állapotából felébred, a virágai rózsaszín vagy fehéres színekben fognak pompázni.


Gondozásánál érdemes arra figyelni, hogy ő szintén a nedvesebb környezetet szereti, csakúgy, mint előbb említett évelőtársa, így ezt fent kell tartanunk számára állandó locsolással. Komposzttal tartsuk fent a talaj gazdagságát környezetében, illetve tavasszal végezzük el ültetését.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz, s ismerd meg a maradék három árnyékban fejlődő évelőt is!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-02-26

Termessz chili paprikát úgy, mint egy profi

Termessz idén te is chili paprikát, már márciusban kezdheted a csíráztatást: kövesd a szakértő lépéseit, hogy te is profi chili termesztő lehess idén!

2024-02-13

Március elején ébresszük fel rózsáinkat téli álmukból

Kettőt pislogunk és itt a március, ideje a rózsáinkkal is foglalkozni és megmetszeni őket alaposan az alábbi tanácsok segítségével!

2024-02-22

Nem csak szép, de jól alkalmazkodik is: ismerd meg az erdei tündérfürtöt

Az erdei tündérfürtöt csak imádni lehet: jól alkalmazkodik, szereti az árnyékos helyeket és nem igényel nagy törődést, legyen neked is erdei tündérfürtöd!

2024-02-06

Ezeknek az egynyári virágoknak a magját februárban kell elültetni!

Felhívjuk minden kertész figyelmét arra, hogy a február egy nagyon rövid hónap, egyet-kettőt pislogunk, és már véget is ér, pedig sok mindent most kell ültetni!

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-01-18

Mi az oka, ha nem kel ki a fokhagymám a kertben?

A fokhagyma termesztése nem bonyolult folyamat, ám, ha nem kelt ki a fokhagymád a kertben, akkor lehet te is az öntözéssel rontottad el.

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

2024-02-26

Így kell megmetszened a levendulát tavasszal

Azt szeretnéd, hogy idén nyárra még több meseszép virágot hozzon levendulabokrod? Akkor mutatjuk, hogyan kell megmetszened tavasszal - szakértői tanácsok.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ivar (nem, szexus)

az ivarosan szaporodó (szaporodás) élőlények eltérő sajátsága. Az egyedek aszerint, hogy... Tovább

PR37WOS (X0971 T)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzása közepesen korai, a kalászkapelyva nem vagy nagyon... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Kertészet Növénytermesztés