Miket ültessek árnyékos kertbe? Ezek az évelő virágok jól fognak arnyékban fejlődni

hirdetes

Árnyékban fejlődő szépségek - tudd meg, miket érdemes árnyékba ültetned

TK

Sokan azt hiszik, hogy mivel árnyékosabb, előnytelenebb fekvésű kerttel rendelkeznek, már nem sok lehetőségük van növényeket ültetni bele. Ez egyáltalán nincs így, rengeteg virágunk képes tolerálni az árnyékosabb helyeket, ráadásul, ha jól használod ki őket a szürkés, sötétebb területeket remekül fel fogják majd dobni. Nézzük tehát, mikben érdemes gondolkoznod!

Tollbuga

Rengeteg évelő növénynek megfelelő otthont nyújthat árnyékosabb kerted, ráadásul mivel évelők, elég őket egyszer elültetned, s ők évről évre el fognak majd varázsolni virágzásukkal.


Tollbuga


Valószínűleg ő lesz az árnyékos nyári virágágyad fókuszpontja. Ismertetőjegye a magas, bolyhos, páfrányszerű lombozata, melyekkel magasra ágaskodnak környezetükben. 


Ültetésénél arra érdemes figyelned, hogy a tápanyagban gazdag, szerves talajokat részesíti előnyben, melyek komposzttal vannak dúsítva, segítve. Amennyiben talajod nem megfelelő, száraz és kavicsos, érdemes komposzttal megmunkálnod néhány héttel az ültetés előtt – ezzel módosítsd a talajt nagyjából 20 – 30 cm mélységig, hogy a virágaid gyökereinek elég hely álljon rendelkezésre.


Harangvirág


A harangvirág általában június – július környékén fog virágozni kertedben, jellegzetes csésze alakú virágaival, melyek lehetnek rózsaszínesek, fehérek, de a legtöbb esetben a kék árnyalataiban pompáznak. 

hirdetes

Nem vagy benne biztos, hogy tetszenének az említett növények kertedben? Nézd meg őket galériánkban!


Méhbalzsam


A méhbalzsamnak a virága margarétaszerűen jelenik meg, magához csábítva a legtöbb méhet, pillangót és a rovarok nagyobb részét. Szirmai megtalálhatóak piros, rózsaszín, lila árnyalatokban, illetve fehérben. Ő is évelő növény, mindig vissza fog térni kertedbe vidám színeivel.

hirdetes


Ültetésénél érdemes termékeny, tápanyagban gazdag talajt biztosítani számára, illetve tolerálja az árnyékot, ugyanis példának okáért a nyári napfény már túl erős lesz számára. Kedveli a nyirkos környezetet, így amennyiben ezt folyamatosan képes vagy neki fenntartani, gondozásával sem kell különösebben törődnöd.


Nagy szívvirág


A nagy szívvirág bimbói tavasszal jelennek meg, felhívva magukra a figyelmet kertedben. A növények feltűnő, kékes-zöld lombozata jelenik meg először, majd, amikor már nyugalmi állapotából felébred, a virágai rózsaszín vagy fehéres színekben fognak pompázni.


Gondozásánál érdemes arra figyelni, hogy ő szintén a nedvesebb környezetet szereti, csakúgy, mint előbb említett évelőtársa, így ezt fent kell tartanunk számára állandó locsolással. Komposzttal tartsuk fent a talaj gazdagságát környezetében, illetve tavasszal végezzük el ültetését.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz, s ismerd meg a maradék három árnyékban fejlődő évelőt is!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-07-28

Éltető víz – mutatom, hogyan öntözd helyesen szobanövényeidet, hogy biztosan életben maradjanak!

A túlöntözés rendkívül sok növényt veszélyeztet, mégis egy kis odafigyeléssel ez könnyedén elkerülhető – mutatom, hogyan, ezeket a szuper ötleteket próbáld ki.

2021-07-28

Egzotikus növényre vágysz? Akkor ismerd meg a különleges megjelenésű selyemakácot!

Ismerd meg most Te is ezt a különleges megjelenésű dísznövényt, mely képes könnyedén egzotikus hangulatot teremteni kertedben - bemutatkozik a selyemakác.

2021-07-19

Lisztharmatos cukkini – mit tehetünk megmentéséért?

A legtöbb növény sajnos hajlamos arra, hogy lisztharmatos legyen. Most eláruljuk, mit tehetsz az ellen, ha cukkinid is elkapta ezt a gombabetegséget.

2021-07-27

Ezzel a növénnyel garantált a mediterrán hangulat kertedben – bemutatkozik az üstökliliom

Az üstökliliom rendkívül különleges megjelenéssel bír, általa garantált lesz majd a mediterrán hangulat kertedben. Ismerd meg most Te is ezt a növényt.

2021-07-20

Szúnyogűző dísznövények – ezeket telepítsd teraszod közelébe!

Az esti nyugalmas órákat könnyedén megzavarhatják a szúnyogok. Most eláruljuk, milyen dísznövényeket érdemes teraszodra telepíteni, így elkergetve őket.

2021-07-17

Cicáink kedvence – tudj meg mindent a macskamentáról

Neked is van cicád és mindig is érdekelt, hogy miért vonzódnak ennyire a macskamentához? Emellett most azt is megtudhatod, hogyan termessz otthonodban belőle!

2021-07-20

Szeretnél virágokkal dekorálni? Ezeket a növényeket lesz majd a legegyszerűbb kertedben gondozni

A kertedben lehetséges a legtöbb szárazvirág nevelése – mégis, vannak közülük olyanok, melyek gondozása egyszerűbb. Mutatom, miket érdemes kertedben gondoznod!

2021-07-27

Milyenek is a rövid nappalos növények? Ismerd meg őket Te is

A növények, mint már korábbi cikkemben említettem, három nagyobb kategóriába oszthatóak be fejlődésük kapcsán - most nézzük meg a rövid nappalos növényeket.

További cikkek ebben a témában


hasbenőttség

a juhok azon kívánatos tulajdonsága, hogy a hason jó minőségű gyapjút növesztenek. Tovább

Fortuna Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Kricskovicsné Gerencsér Éva Cím: Budapest Karácsony S. u. 24. 1083... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Kertészet Növénytermesztés