Miket ültessek árnyékos kertbe? Ezek az évelő virágok jól fognak arnyékban fejlődni

hirdetes

Árnyékban fejlődő szépségek - tudd meg, miket érdemes árnyékba ültetned

TK, SFV
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Sokan azt hiszik, hogy mivel árnyékosabb, előnytelenebb fekvésű kerttel rendelkeznek, már nem sok lehetőségük van növényeket ültetni bele. Ez egyáltalán nincs így, rengeteg virágunk képes tolerálni az árnyékosabb helyeket, ráadásul, ha jól használod ki őket a szürkés, sötétebb területeket remekül fel fogják majd dobni. Nézzük tehát, mikben érdemes gondolkoznod!

Tollbuga

Rengeteg évelő növénynek megfelelő otthont nyújthat árnyékosabb kerted, ráadásul mivel évelők, elég őket egyszer elültetned, s ők évről évre el fognak majd varázsolni virágzásukkal.


Tollbuga


Valószínűleg ő lesz az árnyékos nyári virágágyad fókuszpontja. Ismertetőjegye a magas, bolyhos, páfrányszerű lombozata, melyekkel magasra ágaskodnak környezetükben. 


Ültetésénél arra érdemes figyelned, hogy a tápanyagban gazdag, szerves talajokat részesíti előnyben, melyek komposzttal vannak dúsítva, segítve. Amennyiben talajod nem megfelelő, száraz és kavicsos, érdemes komposzttal megmunkálnod néhány héttel az ültetés előtt – ezzel módosítsd a talajt nagyjából 20 – 30 cm mélységig, hogy a virágaid gyökereinek elég hely álljon rendelkezésre.


Harangvirág


A harangvirág általában június – július környékén fog virágozni kertedben, jellegzetes csésze alakú virágaival, melyek lehetnek rózsaszínesek, fehérek, de a legtöbb esetben a kék árnyalataiban pompáznak. 

hirdetes

Nem vagy benne biztos, hogy tetszenének az említett növények kertedben? Nézd meg őket galériánkban!


Méhbalzsam


A méhbalzsamnak a virága margarétaszerűen jelenik meg, magához csábítva a legtöbb méhet, pillangót és a rovarok nagyobb részét. Szirmai megtalálhatóak piros, rózsaszín, lila árnyalatokban, illetve fehérben. Ő is évelő növény, mindig vissza fog térni kertedbe vidám színeivel.

hirdetes


Ültetésénél érdemes termékeny, tápanyagban gazdag talajt biztosítani számára, illetve tolerálja az árnyékot, ugyanis példának okáért a nyári napfény már túl erős lesz számára. Kedveli a nyirkos környezetet, így amennyiben ezt folyamatosan képes vagy neki fenntartani, gondozásával sem kell különösebben törődnöd.


Nagy szívvirág


A nagy szívvirág bimbói tavasszal jelennek meg, felhívva magukra a figyelmet kertedben. A növények feltűnő, kékes-zöld lombozata jelenik meg először, majd, amikor már nyugalmi állapotából felébred, a virágai rózsaszín vagy fehéres színekben fognak pompázni.


Gondozásánál érdemes arra figyelni, hogy ő szintén a nedvesebb környezetet szereti, csakúgy, mint előbb említett évelőtársa, így ezt fent kell tartanunk számára állandó locsolással. Komposzttal tartsuk fent a talaj gazdagságát környezetében, illetve tavasszal végezzük el ültetését.

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz, s ismerd meg a maradék három árnyékban fejlődő évelőt is!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

2023-02-08

A teraszok, verandák legszebb éke: a függő petúnia helyes gondozása

A függő petúnia egy igazán varázslatos növény, ami könnyen termeszthető, gondozása sem okoz túl sok gondot, amennyiben odafigyelsz néhány apróságra. mutatjuk!

2023-02-01

Kerti sarkantyúka- a csodanövény, aminek minden kertben ott lenne a helye

Álmodni sem lehetne jobb kerti virágod a kerti sarkantyúkánál, nincs vele gond, mégis csodásan mutat, és még gyógyító hatása is van, az egész virág ehető!

2023-02-06

A tavasz egyik legszebb virága: ültessünk kék nőszirmot!

A kék nőszirom hazánk egyik legkedveltebb nővénye, amit akár tavasszal is elültethetünk, de érdemes betartani a megfelelő lépéseket a kék nőszirom gondozásához!

2023-01-30

Útmutató a fák és a cserjék késő téli és korai tavaszi metszéséhez

Tekintsd meg listánkat arról, hogy mely fákat és cserjéket kell metszeni a nyugalmi hónapokban – és kapj néhány általános metszési tippet a szezonra!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-02-02

Egyszerű trükk: Így csíráztass édesburgonyát, akár a konyhaablakban!

Egy nagyon egyszerű trükkel te is hajtathatsz a konyhaablakodban is édesburgonyát, aminek még a levele is ehető- mutatjuk hogan csíráztass édesburgonyát!

2023-02-07

Így nevelj friss zöldhagymát a kidobásra szán maradékból egy pohár vízben!

Ha zöldhagymát vásárolsz, levágod a végét, ki ne dobd, hiszen egy pohárvízbe téve új hagyma nő ki belőle, rengeteget spórolhatsz ezzel az egyszerű technikával!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Tiszafüredi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Tiszafüred Kossuth L.u.1. 5350 Magyarország Tovább

genetikai kód

a fehérjékben levő aminosavak sorrendjét meghatározó jelrendszer, a dezoxiribonukleinsav... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Kertészet Növénytermesztés