Árnyékot kedvelő zöldségek: A legtöbb zöldség termesztéséhez sok napsütés kell, de mit tegyünk akkor, ha árnyékos a kertünk? Nem kell félni, vannak zöldségek, amik szeretik az árnyékot!

hirdetes

Ezek a zöldségek árnyékban is tökéletesen termeszthetőek

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A legtöbb zöldség teljes napsütésben fejlődik a legjobban – azaz naponta több mint hat órán keresztül közvetlen napfényben. De ha a te udvarod olyan, mint az enyém, akkor az árnyék a szabály, a nap a kivétel. Még a legnaposabb sarkamban is maximum négy-öt óra napsütés a legjobb, amire számíthatok. Szerencsére sok olyan növény van, amely csodálatosan teljesít félárnyékban, három-öt órán át közvetlen napsütésben vagy fényes, foltos napsütésben egész nap. Tehát ne hagyd, hogy egy kis árnyék visszatartson a zöldségtermesztéstől, csak a megfelelőt válaszd ki.

Árnyékot kedvelő zöldségek

Milyen zöldséget lehet árnyékban termeszteni?

A legtöbb árnyéktűrő zöldséget leveleiért vagy gyökereiért termesztik. A paradicsomtól, paprikától, töktől, uborkától és a legtöbb más zöldségtől eltérően ezeknek nem kell egész nap napsütésben telítődniük az éréshez. Valójában egy kis árnyék meghosszabbíthatja a betakarítási időszakot. Egyes hüvelyesek és számos fűszernövény nagyon örül, ha egy részben árnyékolt zöldségfoltban szerepel.

Saláta

A legtöbb leveles zöldséghez hasonlóan a saláta is jól növekszik mindössze három-négy órányi közvetlen napon. A laza levelű típusok a legjobb választás félárnyékhoz. Ritkítsd meg a fiatal növényeket, hogy több helyet biztosíts a fennmaradó növényeknek. A teljes méretű növényeket egészben vagy levélről levélre szedd be. Számos salátafajta létezik, amelyek különböző színű és formájú leveleket kínálnak, ezért ültess többfélét is.

Spenót

A spenót egy olyan növény, amely a hűvösebb évszakokban fejlődik, és tavasszal vagy ősszel lehet betakarítani. Ha részben árnyékos kertben termesztjük, valószínűleg hosszabb ideig tart a tavaszi termés száradása, mivel lassabb lesz a folyamat. Az őszi spenót számára a részleges árnyékolás még hasznosabb, mivel ezt a növényt nyár végén vetik, amikor a hőmérséklet magas. Az árnyék segít a talaj hűvösebbé tételében, ami elősegíti a csírázást és a korai növekedést.

hirdetes

Retek

A retek egy másik hűvös évszakos növény, amely a legjobban 10 és 18 fok  közötti hőmérsékleten fejlődik. Tavasszal lehetőség van a betakarításra, mielőtt a fák kifejlesztik a lombozatukat, így a növekedési ciklusuk korai szakaszában részesülnek a több napsütésben. Ahhoz, hogy ízletes hagymákat hozzanak létre, körülbelül négy-öt órányi napfényre van szükségük. Ha a meleg időjárás miatt magot vetnek, egy kis árnyék segítségével hűvösebb környezetet tarthatunk fenn, ami meghosszabbítja a betakarítási időszakot.

hirdetes

Cékla

Annak ellenére, hogy a cékla gyökerei nem nőnek olyan nagyra, mint a teljes napon termesztett változatoké, rendkívül jó termést hoz, ha naponta mindössze négy-öt óra napfény éri. Érdemes megjegyezni, hogy a cékla leveleit is fogyaszthatjuk – a fiatal levelek kiváló kiegészítői lehetnek salátáknak és rántottáknak. A cékla magokat közvetlenül a talajba kell vetni két-három héttel az utolsó várható fagy előtt, majd a nyár végén újra lehet vetni az őszi termés elérése érdekében. A palántákat körülbelül 7 cm távolságra kell egymástól elhelyezni.

Zöldhagyma

A zöldhagyma könnyen termeszthető, ha naponta legalább négy órát süt rá a nap. Lehet beltéren is elindítani, vagy közvetlenül a talajba vetni. A vékony palántákat fiatalon ültessük el úgy, hogy a növények körülbelül 3 cm távolságra legyenek egymástól – a felesleges palántákat használhatja salátákhoz, omlettekhez vagy köretekhez. A kora tavasztól nyárig érdemes néhány hetente újra vetni, hogy folyamatosan tudjuk betakarítani.

Kelkáposzta

A kelkáposzta egy igazi hűvös kedvelő – boldogul a hűvösebb hőmérsékleten, és az enyhe régiókban akár túl is élheti a telet, így hosszú betakarítási időszakot biztosít számunkra. Nagyon sokféle kelkáposzta közül választhatunk, különböző színekben, például élénkzöld, sötétlila vagy akár majdnem kék. A kora tavasszal vagy nyáron történő ültetéssel biztosíthatjuk az őszi vagy téli termést. Az egyes külső levelek betakarításával a növény folytatja a friss levelek termelését a központból, így hosszabb ideig élvezhetjük a kelkáposzta frissességét.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

terelőgát

Olyan 10-15 cm magas,40-60 cm széles, géppel készített földtöltés,amely a sávos... Tovább

Baross László Mezõgazdasági Szakközépiskola és Szakmunkásképzõ Iskola

Szakmunkásképzõ Képzések: Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus; ... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség