A világ legfinomabb gyümölcse, az araza

Araza gyümölcs (Eugenia stipitata) – Alapvető útmutató egy furcsa egzotikus gyümölcshöz

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Ha rajongsz a furcsa egzotikus gyümölcsökért, akkor talán hallottál már az arazáról vagy az Eugenia stipitatáról; egy gyümölcsfa, amely a guava családhoz tartozik, amely az Amazonas nyugati részén őshonos. Ez a növény édes araza gyümölcsöt hoz, amely kívül sárga, kerek formájú, belül pedig semmihez sem hasonlítható. Ebben a bejegyzésben mindent megmutatunk, amit tudnod kell erről az egzotikus gyümölcsről, beleértve a gyümölcsével és fájával kapcsolatos információkat, felhasználási módokat, termesztési tippeket, táplálkozást, egészségügyi előnyöket és még sok mást!

araza gyümölcs

Mi az Araza Fruit?

Az Araza vagy Eugenia stipitata egy gyümölcs, amely a guava családhoz tartozik, és Brazíliában és Peru egyes részein őshonos. Brazíliában az Amazonas-erdő északnyugati részén található, míg Peruban többnyire a Rio Ucayali-völgyben él. A gyümölcs meglehetősen kicsi, sárga (vagy néha zöld) színű, húsos péppel és savanyú ízzel. Íze túl savanyú ahhoz, hogy a legtöbb ember nyersen fogyaszthassa, de éppen ezért Brazíliában és Peruban számtalan Eugenia stipitatából készült ital, nektár, fagylalt, lekvár stb. található.
 

Az araza gyümölcs nem vált túl népszerűvé, főleg az íze miatt, valamint az a tény, hogy a világ legtávolabbi helyein nő, mint például az Amazonas dzsungel elönthetetlen teraszain és a Maranon és Ucayali közötti területen vagy folyók mentén Peruban. Ennek a gyümölcsnek azonban az egyik legmagasabb a C-vitamin szintje, és gazdag gyógyászati tulajdonságokban, de erről alább…

A Fáról

A fa kicsi-közepes méretű, hermafroditikus, 3 és 12 méter közötti magasra nő fel. Sok ága van, kis levelekkel és fehér illatos virágokkal, és egész évben virágzik. Ez a növény elvisel némi áradást, de akár 2 hónapig tartó szárazságot is, és bármilyen termékeny és vízáteresztő talajon megnövekszik. Körülbelül három évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a növény termést hozzon.

Ha szeretnéd elültetni, megteheted a magok kicsíráztatásával a gyümölcsből. Ne feledd azonban, hogy az araza gyümölcsével kapcsolatos egyik legérdekesebb tény az, hogy a legtermékenyebb, ha vadon nő. A vadonban, különösen a csodálatos dzsungel perui részén, az átlagos araza gyümölcs akár 400 kilogramm gyümölcsöt is elérhet szezononként.

A Gyümölcsről

Az araza gyümölcs jellegzetes és tetszetős megjelenésű, de az íze nem olyan ízletes, mint azt a megjelenése sugallná. Ez a gyümölcs valójában nagyon savas, pH-értéke 2,4 (a citrom körülbelül 2, a Buddha kéz gyümölcse pedig körülbelül 1,9), és az egyik legsavanyúbb gyümölcs, amit valaha találni fogsz. Ezért a gyümölcsöt főként kulináris célokra használják. A fő ok, amiért nem olyan népszerű, mint a citrom, „rossz szállítási képességei” és az a tény, hogy a gyümölcs meglehetősen könnyen megsérül (akárcsak a naranjilla).
 

Éréskor a gyümölcs sárgára (vagy halványzöldre) válik, és jellegzetes aromát áraszt. A gyümölcs mérete 2–10 cm x 2–12 cm, súlya pedig eléri a 750 grammot.

Araza termesztése

A szaporítás a legtöbb más gyümölcshöz hasonlóan magozássall történik, és a magok a legjobb csírázási arányt a teljesen érett gyümölcsökből vonják ki. Fiatalon a fákat legalább évente egyszer le kell metszeni és meg kell tisztítani. Ültetéskor a magokat egymástól legalább 2 cm távolságra ültessük el, és csak enyhén takarjuk le. 

A palántákat földdel és trágyával töltött polietilén zsákokba ültetik át, amikor elérik a 10 cm-es magasságot. Ezt követően a növény akár egy évig is a zsákban marad, mielőtt a végső helyére ültetnénk.

Az Araza gyümölcs egész évben terem, és átlagosan 84 nap telik el a betakarítások között. Ez azt jelenti, hogy évente legfeljebb 4 betakarítás történik. Ez a gyümölcs ugyanazokat a betakarítási kritériumokat követi, mint a guava; ha a gyümölcs a fán érik, eltarthatósági ideje körülbelül 72 óra, mielőtt pusztulásnak indulna. Ez az oka annak, hogy a legtöbb gyümölcsöt még zölden szüretelik, hogy elkerüljék a zúzódásokat és a megpuhulást.

Az Araza gyümölcs egészségügyi előnyei

Először is, az araza gyümölcs gazdag C-vitaminban, ami kiválóan alkalmassá teszi az energialöketet egy mozgalmas nap során, vagy segít az immunitás erősítésében, és megvédi szervezetünket a fertőzésektől. Ez a gyümölcs rostban is gazdag, ami segít megőrizni a belek egészségét, és csökkenti a divertikuláris és székrekedéses betegségek kialakulásának valószínűségét.

Az Eugenia stipitate terpénben és illékony vegyületekben is gazdag, ezért magas antioxidáns aktivitással rendelkezik. A közelmúltban végzett tanulmányok, amelyek a polifenolok szintjét és a gyökfogó aktivitást vizsgálták, azt mutatják, hogy ez a gyümölcs képes gátolni a tumorsejtvonalak növekedését, és azt sugallják, hogy az araza gyümölcs felhasználható a rák megelőzésére.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

vízminőség

A valamennyi élőlény számára fontos környezeti tényező - a víz - fiz.,kém. és biol.... Tovább

Determinált növekedés

Ezek sajátossága, hogy a növény növekedése leáll, amikor a fajtára jellemző magasságot... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcstermesztés