Aratás

Aratás

Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Már csaknem a felét learatták a búzának - Országosan már csaknem a felét learatták a búzának az 1,082 millió hektáros vetésterületről - tájékoztatta Benedek Fülöp, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára szerdán az MTI-t.
Aratás,  búza, káposztarepce, őszi árpa, növénytermesztés

Kérdése van? Tegye fel, tanácsadóink válaszolnak! Állattenyésztés, növénytermesztés, kertészet, növényvédelem, talajművelés, jog, biotechnológia, környezetgazdálkodás, minden ami mezőgazdaság: Agrároldal.hu.

A minisztériumi vezető elmondta: a búza aratásának mintegy 45 százalékával végeztek a gazdálkodók eddig. A búza termésátlaga országosan valamivel meghaladja a hektáronkénti 4 tonnát. Az országos termésátlag megközelítheti a 4,5 tonnát, ha a következő napok időjárása kedvező lesz - mondta a szakállamtitkár.
 
Benedek Fülöp szerint nagy a szóródás megyénként a termésátlagokban. Azokban a megyékben, ahol a bel- és árvízkárok jelentősebbek voltak, például Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megyében, csak 3,5 tonnás hektáronkénti átlagot mértek. Ugyanakkor vannak olyan megyék, mint például Fejér, Komárom-Esztergom, Tolna, Baranya és Bács-Kiskun, ahol a termésátlag meghaladja az 5 tonnát.
 
A szakállamtitkár jelezte: az őszi árpa aratásával már végeztek a gazdálkodók. Az őszi árpa hektáronkénti hozama 4 tonna körül alakult. Csaknem 180 ezer hektárról vágták le a termést, amely országosan 800 ezer tonna körüli.
 
Szintén végeztek a gazdák a káposztarepce aratásával a mintegy 140 ezer hektáros vetésterületen. Ebből a növényből 2,2-2,3 tonna volt országosan a termésátlag. Országosan így a káposztarepce hozama 300 ezer tonna körül alakult.
 
Benedek Fülöp az előrejelzések alapján úgy számolja, hogy a nyári betakarítású gabonanövényekből mintegy 6,5-7,0 millió tonna termés kerülhet a magtárakba az 1,784 millió hektáros vetésterületről. Ez 750-800 ezer tonnával kevesebb a tavalyi nyári betakarítású gabonamennyiségnél.
 
Magyarországon jelenleg az étkezési búza szabadpiaci ára 26.400 forint tonnánként, míg a takarmánybúzát 24.000-25.000 forintért vásárolják. A takarmányárpa tonnájáért 24.400 forintot, a kukorica ugyanekkora mennyiségéért 26.600 forintot kell fizetni.    
 
A szakállamtitkár kitért arra, hogy uniós intervencióra a 2005-ben termett gabonából a termelők valamivel több mint 4 millió tonnát ajánlottak fel. Jelenleg a magtárakban mintegy 6,8 millió tonna intervenciós gabonakészletet tárolnak. Ebből mintegy 5 millió tonna a kukorica.
 
Benedek Fülöp emlékeztetett arra, hogy az elmúlt napokban jelentős mennyiségű magyar intervenciós gabona megvételére lehetett pályázni az unióban. Így a magyar raktárakból várhatóan folyamatosan szállítják el a készleteket. 

Szeretné vállalkozását hatékonyan hirdetni? Szeretné, ha weblapja látogatottabb lenne? Online marketing tanácsadás, és hatékony online hirdetés az Agrároldal.hu szakértőitől! Kérje ajánlatunkat itt!

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

adenokarcinóma (adenocarcinoma)

mirigyhámból kiinduló rosszindulatú ->daganat. Tovább

járvaszecskázó

takarmánybetakarító gép, amely három munkát végez; kaszál, szecskáz, ill. aprít és a... Tovább

Tovább a lexikonra